Οι 4 πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τη γεύση του καφέ σας
Θέλετε καφέ που να ταιριάζει απόλυτα στα γούστα σας; Τότε δεν έχετε παρά να μάθετε κάποια πράγματα για αυτόν και να μπορείτε να ελέγχετε εσείς τι γεύση έχει ο καφές που πίνετε. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σας πούμε κάποια πολύ σημαντικά και βασικά πράγματα πάνω στον αγαπημένο μας καφέ.
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά μυστικά για τον καφέ είναι ότι οι πρώτοι που παρατήρησαν την επίδραση της καφεϊνης (άρα ανακάλυψαν τον καφέ) είναι Αιθίοπες βοσκοί περί το 800 μ.Χ. Καθώς έβλεπαν τις κατσίκες τους να ζωηρεύουν και να «χορεύουν» μετά από τη βρώση των καρπών του φυτού που παράγει τους γνωστούς κόκκους καφέ.
Ας μάθουμε, όμως, κάποια πιο πρακτικά πράγματα για το αγαπημένο ρόφημα των ανθρώπων και όχι μόνο.

1. Είδη

Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφέ, ο Arabica και ο Robusta. Πάνω από τα ¾ των κόκκων καφέ που πωλούνται σήμερα ανήκουν στην ποικιλία Arabica.
Robusta: Είναι κατώτερης ποιότητας από την Arabica και συνήθως καλλιεργείται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Ωριμάζει και συντηρείται εύκολα. Επίσης, το είδος αυτό είναι πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και παράγει μεγαλύτερη σοδειά. Έχει πιο στυφή γεύση και κατά 50%  μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη.
Arabica: Είναι ποιοτικά καλύτερος και πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως γκουρμέ καφές. Περιέχει την μισή ποσότητα καφεϊνης σε σχέση με τον Robusta και διαθέτει περισσότερες ευχάριστες γεύσεις και αρωματικές ιδιότητες. Είναι πιο απαιτητική καλλιέργεια και ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο.
Οι περισσότερες ποικιλίες του παίρνουν το όνομά τους από το μέρος που καλλιεργούνται ή από τον τόπο προέλευσής τους. Ενδεικτικά κάποιες ποικιλίες: Benghalensis, από τη Βεγγάλη, Congensis, από το Κονγκό. Liberica, από τη Λιβερία. Stenophylla,από τη Σιέρα Λεόνε, Excelsia, άλλος ένας από τη Λιβερία, Bonnieri, Gallienii και Mogeneti. Ωστόσο αυτοί οι κόκκοι καφέ δεν είναι διαθέσιμοι για διεθνές εμπόριο.

2. Άλεσμα

Ως γνωστόν μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο αλεσμένο καφέ ή να προμηθευτούμε καβουρδισμένους κόκκους καφέ και να τους αλέσουμε πριν παρασκευάσουμε τον καφέ μας. Έτσι, θα έχουμε το μέγιστο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα αφού θα διατηρηθούν όλα τα αρώματα του καφέ.
Ένας καλός μύλος καφέ είναι ότι πρέπει για να τον έχουμε φρεσκοκομμένο ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να είναι παραδοσιακός-χειροκίνητος ή ηλεκτρικός. Επίσης, μερικοί μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θέλουμε χοντροκομμένους κόκκους, μέτριους ή σε τέλεια μορφή σκόνης. Όσο πιο λεπτοκομμένος είναι ο καφές μας τόσο πιο έντονη αρωματική και ταυτόχρονα πικρή θα είναι η γεύση του.
  • Για ροφήματα καφέ με βάση τον εσπρέσο, επιλέγουμε πολύ καλά αλεσμένο καφέ ώστε να αποστάξουμε πολλά αρώματα που δένουν ιδανικά και εξισορροπούνται με πλούσια κρέμα.
  • Για καφέ φίλτρου επιλέγουμε μέτρια κομμένο καφέ που επιτρέπει την καλύτερη διάλυσή του στο νερό αποφεύγοντας έτσι να γίνει πολύ πικρός και έντονος.
  • Αν θέλουμε να παρασκευάσουμε καφέ με την μέθοδο της αργής έγχυσης ή αλλιώς pour-over - που έχει κατακτήσει τις προτιμήσεις των επαγγελματιών barista - επιλέγουμε χοντροκομμένους κόκκους καφέ που θα φιλτραριστούν και θα αποσταχθούν σταδιακά. Έτσι έχουμε, ήπια μα αρωματική-μεστή γεύση.

3. Καβούρδισμα

Εκτός από διαφορετικά είδη και βαθμούς άλεσης, ο καφές έχει και διαφορά στο χρώμα, ανάλογα με τον βαθμό καβουρδίσματος των κόκκων του. Με τη λέξη καβούρδισμα εννοούμε το ψήσιμο.
  • Έτσι έχουμε το ελαφρύ καβούρδισμα που μας δίνει ανοιχτόχρωμο καφέ, με ήπια γεύση και υψηλότερο βαθμό οξύτητας.
  • Μέτριο καβούρδισμα, αποκαλούμενο και ως «κλασικό» καβούρδισμα. Έχει πιο γλυκιά γεύση, πιο σκούρο χρώμα, είναι λίγο πιο δυνατός και έχει μια πολύ καλή ισοροπία ανάμεσα στην οξύτητα και στα αρώματα.
  • Σκούρο καβούρδισμα, εδώ ο καφές μας είναι πολύ σκούρος, σχεδόν μαύρος και μπορούμε να νιώσουμε ξεκάθαρα την γεύση του κόκκου.
Επίσης υπάρχουν και τα «εθνικά» καβουρδίσματα:
  • Γαλλικό, είναι πολύ πιο σκούρο και δυνατό. Υπάρχει και πιο δυνατό από αυτό, αλλά συνήθως προτιμάται από μαγαζιά που εξειδικεύονται στον εσπρέσο.
  • Ιταλικό, λίγο πιο σκούρο από το γαλλικό, επίσης προτιμάται για εσπρέσο. Η μόνο διαφορά έγκειται στην πιο έντονη επίγευση των ψημένων κόκκων καφέ.
  • Ισπανικό, το πιο σκούρο καβούρδισα που υπάρχει. Με την πιο έντονη γεύση που υπάρχει, η αλήθεια είναι κάπως πικρή. Ο καφές που μας δίνει είναι σχεδόν μαύρος με καπνιστή γεύση και άρωμα.

4. Αποθήκευση

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την αποθήκευση του. Σε περίπτωση που ο καφές μείνει εκτεθειμένος σε υγρασία και φως, τοτε θα χάσει μεγάλο μέρος από τα αρώματα και γενικότερα τη γεύση του. Έτσι καλό θα ήταν, να προτιμούμε την αγορά κόκκων καφέ που διατηρούνται περισσότερο από τον έτοιμο αλεσμένο καφέ και να μην τους αλέθουμε, παρά μόνο τη στιγμή που θέλουμε να απολαύσουμε ένα ρόφημα καφέ.
Διατηρούνται καλύτερα μέσα σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε ξηρό μέρος. Δεν τον αποθηκεύουμε για κανένα λόγο στο ψυγείο αφού η αλλαγή θερμοκρασίας από το μέσα-έξω θα αλλοιώσει εύκολα τη γεύση του.
Ο καφές και η κουλτούρα γύρω από αυτόν είναι μια μεγάλη παράδοση και κατέχει εξέχουσα θέση στην ανθρώπινη ιστορία αφού δίπλα σε ένα φλιτζάνι καφέ έγιναν μεγάλες φιλοσοφικές συναντήσεις και πάρθηκαν αποφάσεις που επηρέασαν το μέλλον της ανθρωπότητας. Γι΄αυτό χαλαρώστε και απολαύστε τον καφέ σας! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι καλή συντροφιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό , ώστε να επιτυγχάνετε πάντα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα που εκτοξεύει την απόλαυση στα ύψη.
#ΚΑΦΕΣ-ΤΣΑΙ