Πώς να φτιάξετε κρέπες: αλμυρές ή γλυκές, 5 συνταγές που θα απολαύσετε
Μπορεί η κρέπα να αποτελεί ένα από τα εθνικά φαγητά των Γάλλων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να της «αλλάξετε τα φώτα»! Το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι μια καλή αντικολλητική κρεπιέρα, μίξερ για την προετοιμασία του μείγματος, φρέσκα υλικά, όρεξη και δημιουργικότητα.

Συνταγή για βάση

Υλικά:
  • ¾ κούπας γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (μόνο για γλυκιά κρέπα) 
  • 1 ½ κ.γ. μαλακό βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
  1. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μπασίνα, το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη (αν είναι γλυκιά), το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ενώ το μίξερ είναι εν λειτουργιά σε πιο χαμηλή ταχύτητα την οποία εν συνεχεία αυξάνουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να έχουμε ένα ρευστό χυλό. 
  3. Απλώνουμε σε καυτή πλάκα κρεπιέρας λίγο βούτυρο ή ελάχιστο ηλιέλαιο ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό φίλμ από λιπαρή ουσία.
  4. Προσθέτουμε μια κουτάλα από το μείγμα και με τη βοήθεια ξύλινου εξαρτήματος την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη στρογγυλή επιφάνεια.
  5. Την ψήνουμε για περίπου 1΄και αφού πάρει χρώμα την γυρίζουμε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά και την ψήνουμε για άλλα 30΄΄.
  6. Την τοποθετούμε σε πιάτο και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Καλό θα ήταν να τοποθετούμε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις κρέπες, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Μπορούμε να τις καταναλώσουμε άμεσα ή αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα να τις καταψύξουμε. Διατηρούνται έως και για τέσσερεις μήνες στην κατάψυξη.
Τώρα που έχουμε τη βάση μπορούμε να πειραματιστούμε με διαφορετικούς τύπους αλεύρων, αρωματικών υλών και φυσικά με διαφορετικές γεμίσεις. Η όλη διαδικασία είναι τόσο γρήγορη που θα λέγαμε πως η κρέπα είναι μια από τις πιο εύκολες και απλές παρασκευές.
Ας δούμε λοιπόν ένα κουαρτέτο γεμίσεων που θα σας εμπνεύσουν..!

Μηλόπιτα

Υλικά:
  • 3 μεγάλα μήλα
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Σπιτικές κρέπες (ακολουθήστε την βασική συνταγή)
Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τα μήλα σε κύβους και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε τις κρέπες μας.
  3. Πριν το σερβίρισμα σοτάρουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι τα μήλα.
  4. Τοποθετούμε την γέμιση στο κέντρο της κρέπας και την τυλίγουμε σαν τσέπη ή τοποθετούμε τη κομμένα μήλα πάνω από τις διπλωμένες κρέπες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και έξτρα κανέλα.

Λεμονάτη

Υλικά:
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • ¼ κορν φλάουερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κούπα γάλα
  • 4 ασπράδια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • Σπιτικές κρέπες (ακολουθήστε την βασική συνταγή)
Εκτέλεση:
  1. Διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια.
  2. Σε αντικολλητικό σκεύος, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, το αλάτι και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό, δεμένο μείγμα (περίπου 5΄).
  3. Προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα, στα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε.
  4. Έπειτα προσθέτουμε στο σκεύος με το πηχτό μείγμα, το μείγμα με τα ασπράδια και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1΄.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και μεταφέρουμε σε μπασίνα.
  6. Καλύπτουμε με μεμβράνη, να κολλάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
  8. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί στο κρύο μείγμα της κρέμας ζαχαροπλαστικής.
  9. Παράλληλα φτιάχνουμε τις κρέπες μας

Κρέμα λεμόνι

Υλικά:
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¼ κούπα κόρν φλάουερ
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 3 κρόκοι
  • ¼ κούπα χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ και το νερό και αναμιγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους.
  3. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1΄ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και το βούτυρο.
  6. Για να σχηματίσουμε το κέικ λεμόνι τοποθετούμε σε στρώσεις τις κρέπες μας και σε κάθε μια απλώνουμε εναλλάξ την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την κρέμα λεμόνι.
  7. Τελειώνουμε με κρέμα λεμόνι, τοποθετούμε γλασαρισμένες φέτες λεμόνι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
    Καλό είναι να είναι κρύα όλα τα υλικά μας ώστε να μπορέσει να σταθεί σωστά σαν κέικ και να μην λιώσουν οι κρέμες από την θερμότητα της κρέπας. Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το γλυκό με όσες στρώσεις επιθυμείτε.

Πρωτεϊνική

Υλικά:
  • Σπιτικές κρέπες (βασική συνταγή + λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι + τριμμένη παρμεζάνα)
  • 2 κούπες μανιτάρια σε φέτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σπανάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ¼ κούπα ψημένο μπέικον κομματάκια
  • ¾ κούπα ανθότυρο
  • αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
  1. Σοτάρουμε σε αντικολλητικό με ελαιόλαδο τα μανιτάρια, το μπέικον και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι και καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι.
  3. Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ανθότυρο σπασμένο και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Βάζουμε γέμιση στη μέση της κρέμας και την διπλώνουμε σε τρίγωνο σχήμα.

Θαλασσινή

Υλικά:
  • Σπιτικές κρέπες (βασική συνταγή)
  • 1 κούπα sour cream
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο
  • 2 κ.σ. χοντροκομμένη κάππαρη
  • 120 γραμμάρια καπνιστό σολομό σε φέτες
  • 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
  • ½ κούπα ρόκα
Εκτέλεση:
  1. Για τη σος αναμιγνύουμε τη sour cream με το ξύσμα-χυμό λεμόνι, τον άνηθο, το σχοινόπρασο, την κάππαρη και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Απλώνουμε τη σος σε όλη την επιφάνεια της κρέπας, απλώνουμε τις φέτες σολομού προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και τη ρόκα και διπλώνουμε τη κρέπα σε τρίγωνο σχήμα.
Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, αλμυρή ή γλυκιά, να θυμάστε πως οι αγνές πρώτες ύλες επεξεργασμένες σωστά , με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εντυπώσεις σας μαζί με τις δικές σας λαχταριστές ιδέες για κρέπες!