Τα αξεσουάρ του ψήστη: οι καλύτεροι βοηθοί στο ψήσιμο είναι τα σωστά εργαλεία

Κάποιος γίνεται καλός ψήστης, όχι μόνο με τη γνώση για το κρέας και την προετοιμασία του, αλλά όταν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για τη δουλειά αυτή. Αυτά θα είναι το δεξί του χέρι, ειδάλλως θα παιδευτεί πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και ίσως χάσει ακόμα περισσότερο σε γευστικό αποτέλεσμα.

Μαχαίρι steak μεγάλο 14 εκατ. 


Αν δεν είναι ένα καλό μαχαίρι απαραίτητο εργαλείο για έναν ψήστη, τότε κάτι πάει στραβά στον κόσμο του κρέατος. Το συγκεκριμένο μαχαίρι έχει μεγάλη ίσια λάμα που κάνει την κοπή ενός χοντρού και ψημένου κρέατος πιο εύκολη από ποτέ. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία ψησίματος το μόνο που θέλει ένας ψήστης είναι να κόψει γρήγορα το κομμάτι κρέατος που ψήνει για να ελέγξει γρήγορα σε τι στάδιο βρίσκεται και εάν χρειάζεται να το βγάλει από τη φωτιά.

Κοτοπουλιέρα με βάση


Ένα εξαιρετικό gadget, για να έχουμε τέλεια ψημένο κοτόπουλο, καρυκευμένο σε βάθος και μαζί με την γαρνιτούρα του. Η συγκεκριμένη κοτοπουλιέρα, διαθέτει εσωτερικό κύλινδρο ο οποίος λειτουργεί ως βάση για το κοτόπουλο και εισέρχεται στο εσωτερικό του. Μέσα σε αυτό τον κύλινδρο μπορούμε να τοποθετήσουμε αλκοόλ, μαρινάδες, ζωμούς, μπαχαρικά, αρωματικά και άλλα που θα δώσουν μια άλλη γευστική διάσταση στο πουλερικό μας. Επιπλέον, ο δίσκος γύρω από τον κύλινδρο διαθέτει χώρο ώστε να τοποθετήσουμε λαχανικά, ρύζι που μπορούν να ψηθούν ταυτόχρονα με το κοτόπουλο και να πάρουν και ανάλογη γεύση από τα υγρά του που πέφτουν στον δίσκο.

Κάλυμμα ψησταριάς


Οποιοδήποτε είδος ψησταριάς και να διαθέτουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως η καλή της συντήρηση και προστασία θα αυξήσουν κατά πολύ το χρόνο ζωής της. Πόσο μάλλον, όταν αυτή βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο (μπαλκόνι, κήπος κ.α.) και δεν φυλάσσεται σε κάποια αποθήκη. Το κάλυμμα, θα την προστατέψει από τη βροχή, την υγρασία, τον ήλιο και ακόμα και αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, από σκόνη και βρωμιά.

Πλάκα ψησίματος μαντεμένια 


Η πλάκα ψησίματος είναι ένα ακόμα πολύ χρήσιμο σκεύος-εργαλείο για κάθε ψήστη. Καθώς η έλλειψη σχάρας είναι πάρα πολύ βοηθητική στις περιπτώσεις που θέλουμε να ψήσουμε λεπτά ή μικρά κομμάτια τροφίμων τα οποία δεν θέλουμε να περάσουμε σε καλαμάκια. Το μαντέμι είναι ένα υλικό που διαχέει ομοιόμορφα την θερμοκρασία σε όλη του την επιφάνεια, προσφέροντας τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος. Τέλος, πλένεται πολύ πιο εύκολα από την σχάρα καθώς είναι μια ενιαία και λεία επιφάνεια.

Σουβλάκια ανοξείδωτα με βάση


Ένα αξεσουάρ που θα μας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων μας. Τα ξύλινα καλαμάκια μιας χρήσης, εκτός του ότι κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά και να καούν προσδίδοντας γεύση καρβουνίλας στο κρέας και τα λαχανικά μας, μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται αρκετά δαπανηρά. Τα συγκεκριμένα ανοξείδωτα σουβλάκια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, καθώς δεν σκουριάζουν. Η βάση η οποία τα συνοδεύει, μας βοηθάει να τα γυρίζουμε χωρίς να καιγόμαστε και χωρίς να κολλάνε το ένα δίπλα στο άλλο και να καθυστερούν σημαντικά το ψήσιμό. Τέλος, μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε ψησταριά.

Δοχείο ανάμματος κάρβουνων


Πόσες φορές μας έχει πιάσει όλους μας πονοκέφαλος, όταν σκεφτόμαστε πως πρέπει να ανάψουμε κάρβουνα για να ψήσουμε. Τις περισσότερες φορές αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να μπούμε στην διαδικασία ψησίματος, παρά την αγάπη μας για το ψήσιμο με παραδοσιακό τρόπο που είναι στα κάρβουνα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ατσαλιά και να εξοικονομήσουμε χρόνο, είναι να προμηθευτούμε ένα δοχείο ανάμματος κάρβουνων. Έπειτα, το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να γεμίζουμε με κάρβουνα στο ατσάλινο δοχείο και να τοποθετούμε ένα αναμμένο προσάναμμα στο άνοιγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε καυτά κάρβουνα και έτσι θα ψήνουμε όποτε μας ανοίγει η όρεξη, χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε.

Γάντι ψησίματος


Το γάντι δεν εφευρέθηκε μόνο για να βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αυτή τη φορά, έχει πέντε δάχτυλα για απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αντέχει σε πάρα πολύ καυτές θερμοκρασίες. Όλοι οι ψήστες γνωρίζουν καλά το πόσο επίπονο είναι το γύρισμα του κρέατος πάνω από την καυτή σχάρα. Το γάντι για ψήσιμο αποτελεί πραγματικά μια σημαντική επένδυση στην άνεση και την ασφάλεια του ψήστη.

Εργαλεία ψησίματος 


Μαζί με το γάντι, έρχονται να προστεθούν και τα εργαλεία, τα οποία πραγματικά μπορούν να λύσουν τα χέρια κάθε ψήστη.Το ψήσιμο των λαχταριστών μεζέδων γίνεται ακόμα πιο εύκολο όταν έχουμε εξοπλιστεί με τα απαρραίτητα εργαλεία. 
Τα παραπάνω ήταν κάποιες βασικές επιλογές ανάμεσα σε μια πληθώρα ειδών που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στον οποιονδήποτε που είναι λάτρης του ψήσιματος ή σ' αυτόν που θέλει να το ξεκινήσει ως νέα δραστηριότητα του.
#ψησταρια , #bbq