Τέχνη & Γαστρονομία: δημιουργήστε τα δικά σας βρώσιμα γλυπτά
Δεν χρειάζεται να έχετε αποφοιτήσει από την Καλών Τεχνών για να φτιάξετε τα δικά σας βρώσιμα γλυπτά. Αυτή η πανάρχαια τεχνική είναι προσιτή σε κάθε λάτρη του καλού φαγητού που βλέπει τη γαστρονομία ως τέχνη. Μια μοναδική ευκαιρία για όσους δεν έχουν ακόμα γνωρίσει αυτό το δημιουργικό ρεύμα.
Σκοπός της γλυπτικής με βρώσιμα υλικά είναι να κάνει τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, πιο λαχταριστά και πιο εύκολα στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένας καλός οικοδεσπότης σερβίρει στους καλεσμένους του φρούτα κομμένα σε όμορφα κομμάτια, χωρίς ίχνος κουκουτσιών και φλούδας. Επίσης, ξεφλουδίζει και κόβει προσεκτικά τα λαχανικά, τα οποία έπειτα μαγειρεύει και τα σερβίρει ως γαρνιτούρα στα πιάτα των καλεσμένων. Μπορεί να μην τα σκαλίζει, αλλά όλα αυτά έχουν ως σκοπό να κάνουν τους συνδαιτημόνες να χορτάσουν πρώτα με τα μάτια και να τους προδιαθέσουν θετικά ώστε να απολαύσουν το φαγητό τους.
Κάποιοι ίσως ισχυριστούν πως δεν έχει σημασία η εικόνα του φαγητού, γιατί όλοι γνωρίζουμε που θα καταλήξει και μας αρκεί να έχει καλή γεύση. Ωστόσο, οι λάτρεις της γαστρονομίας καταλαβαίνουν πολύ καλά πως κάθε ιεροτελεστία της κουζίνας εξυπηρετεί τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την γευστική απόλαυση ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που γίνεται αντιληπτή με την συμμετοχή όλων των αισθήσεων.
Γι΄ αυτό ήδη από τον 6ο μ.X. αιώνα, η ανθρωπότητα είχε αρχίσει να ασχολείται με την τέχνη του σκαλίσματος φρούτων-λαχανικών. Με γενέτειρα την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες,η τέχνη αυτή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα ολόκληρο γαστρονομικό ρεύμα. Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες και σχολές διδάσκουν το σκάλισμα τροφίμων, το οποίο έχει βρει εφαρμογή και σε άλλα εφήμερα-βρώσιμα υλικά, π.χ η καραμέλα, ο πάγος, το βούτυρο, η ζύμη κ.α.
Ο καθένας μπορεί σήμερα να μάθει να σκαλίζει, ξεκινώντας από τα πιο απλά σχέδια. Αρχικά, κάνοντας πειραματισμούς σε πιο μικρά φρούτα και λαχανικά, είτε μαθαίνοντας από κάποιο εκπαιδευτικό βιβλίο με βασικές τεχνικές, είτε μέσα από ανάλογα βίντεο. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη σχολή που να διδάσκει αυτή την τέχνη, πέρα από κάποια σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς.
Εκτός λοιπόν από όρεξη για μάθηση, αυτοσυγκέντρωση και υπομονή, κάποιος που επιθυμεί να μάθει να σκαλίζει βρώσιμα υλικά, θα χρειαστεί ένα σετ με τα βασικά εργαλεία σκαλίσματος.
Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά εργαλεία σκαλίσματος και τις χρήσεις τους.
Peeler
Παπαγαλάκι
Zester
Παριζιέν
Με το παριζιέν, που μοιάζει με μικρό κουτάλι μπορούμε να σχηματίσουμε μπαλάκια από τη σάρκα της πρώτης ύλης μας. Ιδανικό για να φτιάξουμε παγωμένα μπαλάκια από πεπόνι για γέμιση στα γλυπτά μας ή ακόμα και για να γαρνίρουμε cocktails.