Τέχνη & Γαστρονομία: δημιουργήστε τα δικά σας βρώσιμα γλυπτά

Δεν χρειάζεται να έχετε αποφοιτήσει από την Καλών Τεχνών για να φτιάξετε τα δικά σας βρώσιμα γλυπτά. Αυτή η πανάρχαια τεχνική είναι προσιτή σε κάθε λάτρη του καλού φαγητού που βλέπει τη γαστρονομία ως τέχνη. Μια μοναδική ευκαιρία για όσους δεν έχουν ακόμα γνωρίσει αυτό το δημιουργικό ρεύμα.

Σκοπός της γλυπτικής με βρώσιμα υλικά είναι να κάνει τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, πιο λαχταριστά και πιο εύκολα στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένας καλός οικοδεσπότης σερβίρει στους καλεσμένους του φρούτα κομμένα σε όμορφα κομμάτια, χωρίς ίχνος κουκουτσιών και φλούδας. Επίσης, ξεφλουδίζει και κόβει προσεκτικά τα λαχανικά, τα οποία έπειτα μαγειρεύει και τα σερβίρει ως γαρνιτούρα στα πιάτα των καλεσμένων. Μπορεί να μην τα σκαλίζει, αλλά όλα αυτά έχουν ως σκοπό να κάνουν τους συνδαιτημόνες να χορτάσουν πρώτα με τα μάτια και να τους προδιαθέσουν θετικά ώστε να απολαύσουν το φαγητό τους.

Κάποιοι ίσως ισχυριστούν πως δεν έχει σημασία η εικόνα του φαγητού, γιατί όλοι γνωρίζουμε που θα καταλήξει και μας αρκεί να έχει καλή γεύση. Ωστόσο, οι λάτρεις της γαστρονομίας καταλαβαίνουν  πολύ καλά πως κάθε ιεροτελεστία της κουζίνας εξυπηρετεί τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την γευστική απόλαυση ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που γίνεται αντιληπτή με την συμμετοχή όλων των αισθήσεων.

Γι΄ αυτό ήδη από τον 6ο μ.X. αιώνα, η ανθρωπότητα είχε αρχίσει να ασχολείται με την τέχνη του σκαλίσματος φρούτων-λαχανικών. Με γενέτειρα την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες,η τέχνη αυτή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα ολόκληρο γαστρονομικό ρεύμα. Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες και σχολές διδάσκουν το σκάλισμα τροφίμων, το οποίο έχει βρει εφαρμογή και σε άλλα εφήμερα-βρώσιμα υλικά, π.χ  η καραμέλα, ο πάγος, το βούτυρο, η ζύμη κ.α. 

Ο καθένας μπορεί σήμερα να μάθει να σκαλίζει, ξεκινώντας από τα πιο απλά σχέδια. Αρχικά, κάνοντας πειραματισμούς σε πιο μικρά φρούτα και λαχανικά, είτε μαθαίνοντας από κάποιο εκπαιδευτικό βιβλίο με βασικές τεχνικές, είτε μέσα από ανάλογα βίντεο. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη σχολή που να διδάσκει αυτή την τέχνη, πέρα από κάποια σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς.

Εκτός λοιπόν από όρεξη για μάθηση, αυτοσυγκέντρωση και υπομονή, κάποιος που επιθυμεί να μάθει να σκαλίζει βρώσιμα υλικά, θα χρειαστεί ένα σετ με τα βασικά εργαλεία σκαλίσματος.

Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά εργαλεία σκαλίσματος και τις χρήσεις τους.

Peeler


Κοινώς αποφλοιωτής. Όπως καταλαβαίνετε χωρίς αυτό το εργαλείο, μας είναι κάπως δύσκολο να σκαλίσουμε αρκετά από τα φρούτα και λαχανικά. Ο λόγος απλός, γιατί θα πρέπει πρώτα να τα ξεφλουδίσουμε.

Παπαγαλάκι

Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να σκαλίσουμε φρούτα και λαχανικά. Κατά κύριο λόγο, το παπαγαλάκι το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε σχήμα και η μυτερή του λάμα μας βοηθάει πολύ σε αυτό. Καλό είναι να κάνει καλή εφαρμογή στην παλάμη του χεριού μας, για να μπορούμε να το χειριζόμαστε με άνεση.

Zester

Υπάρχουν διαφόρων ειδών εργαλεία zester ανάλογα με το υλικό που σκαλίζουμε και το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Αυτό το εργαλείο μας βοηθάει να αφαιρούμε ολόκληρα κομμάτια ή να χαράσσουμε παράλληλες αυλακώσεις, αφαιρώντας σάρκα από το υλικό μας.

Παριζιέν


Με το παριζιέν, που μοιάζει με μικρό κουτάλι μπορούμε να σχηματίσουμε μπαλάκια από τη σάρκα της πρώτης ύλης μας. Ιδανικό για να φτιάξουμε παγωμένα μπαλάκια από πεπόνι για γέμιση στα γλυπτά μας ή ακόμα και για να γαρνίρουμε cocktails.

Σκαλιστήρι σε σχήμα U


Αυτό το σκαλιστήρι μας βοηθά σε πολλούς σχηματισμούς και μπορεί να μας βοηθήσει να εξελίξουμε την τεχνική μας. Για παράδειγμα να αφαιρέσουμε εσωτερικά κομμάτια από τη σάρκα εύθραυστων υλικών και να του δώσουμε σχήμα όπως ροδοπέταλα.

Κοπίδι σε σχήμα V


Αφού μάθουμε κάποια βασικά σχέδια, στη συνέχεια με το κοπίδι αυτό μπορούμε να πάμε σε πιο ογκώδη και περίτεχνα, για παράδειγμα ένας κύκνος από καρπούζι ή από κολοκύθα. Χάρη στο σχήμα του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε όλες τις επιφάνειες της πρώτης ύλης και να δώσουμε τη φόρμα και το σχήμα που επιθυμούμε.

Όταν μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά τα παραπάνω εργαλεία, μπορούμε να εμπλουτίσουμε την κασετίνα μας με περισσότερα που θα μας επιτρέψουν περισσότερη ακρίβεια και συνεπώς, πιο περίτεχνα σκαλίσματα.
Το μυστικό για να γίνετε καλοί στο σκάλισμα είναι να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας. Μπορεί αρχικά να χαλάσετε κάποια φρούτα και λαχανικά - μικρό το κακό γιατί τρώγονται - με επίμονη και υπομονή όμως θα είστε σε θέση να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, αφού τους υποδεχθείτε σε ένα δείπνο διακοσμημένο με τα δικά σας νόστιμα γλυπτά.
#ΕΡΓΑΛΕΙΑ