10 tips μαγειρικής για φοιτητές πρωτάρηδες στην κουζίνα!

Το να μάθει κανείς να μαγειρεύει από το μηδέν αποτελεί αρκετά μεγάλη πρόκληση χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για μάθηση, προσπάθεια και αγάπη για το υγιεινό-σπιτικό φαγητό.

Ακολουθούν δέκα βασικά κλειδιά τα οποία θα μπορέσουν να βάλουν κάθε φοιτητή στο νόημα της κουζίνας και θα τους βοηθήσουν να γίνουν αυτοδίδακτοι μάγειρες.

1. Αφοσιωθείτε και βάλτε τη μαγειρική στη ζωή σας

Αυτό αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα. Χρειάζεται να αποφασίσετε πως θέλετε να μαγειρεύετε το δικό σας φαγητό και πόσο διατεθειμένοι είστε να αφιερώσετε χρόνο στο να μάθετε κάποια βασικά πράγματα πάνω στη μαγειρική. Πρέπει να πιστέψετε πως θα τα καταφέρετε, καθώς αυτή η θετική σκέψη είναι το 80% της δουλειάς που έχετε να κάνετε.

2. Μείνετε στα βασικά εργαλεία

Πολλές κουζίνες είναι γεμάτες με άπειρα εργαλεία, τα οποία απλά πιάνουν χώρο στα συρτάρια. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα από την αρχή για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τη μαγειρική. Επίσης, θα πρέπει να εξοικονομείτε χώρο για να μπορείτε να μαγειρέψετε με άνεση. Θα έχετε 6-10 εργαλεία με τα οποία θα μπορείτε να προετοιμάσετε σχεδόν το 95% των γευμάτων σας. Έπειτα, όσο μαθαίνετε περισσότερα, θα μπορείτε να εξοπλιστείτε με επιπλέον εργαλεία.

3. Δεν χρειάζεστε πολλές κατσαρόλες και τηγάνια

Ό,τι ισχύει για τα εργαλεία, ισχύει το ίδιο για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Χρειαζόμαστε χώρους σε μια κουζίνα, ειδικά σε μια φοιτητική κουζίνα, η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι μικρού εώς μεσαίου μεγέθους. Ακόμη και αν υπάρχουν σουπερ προσφορές σε πολύ οικονομικές τιμές με ολόκληρα σετ από κατσαρόλες, προτιμήστε να αγοράσετε το πολύ τρεις: μια μικρή, μια μεσαία και μια μεγάλη. Προτείνουμε να έχουν κάπως παχύ πάτο, καθώς η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία. Η ίδια λογική ισχύει και για τα τηγάνια, ένα μεσαίο αντικολλητικό είναι αρκετό.

4. Μετρήστε τα υλικά σας

Πριν προετοιμάσετε κάποιο φαγητό, καλό θα ήταν να έχετε έξω όσα υλικά χρειάζεστε και να μετράτε τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε πριν προετοιμάσετε κάποιο φαγητό. Έτσι θα αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση της ποσότητας καθώς και για κάθε αποτυχημένη ή πετυχημένη απόπειρα, θα ξέρετε τι αρκούσε σαν ποσότητα και τι ίσως ήταν υπερβολικό ή υστερούσε. Έτσι σιγά σιγά θα μπορείτε και εμπειρικά να προετοιμάζετε με επιτυχία διάφορες συνταγές.

5. Προμηθευτείτε κάποιο βιβλίο μαγειρικής

Καλό θα ήταν το βιβλίο να μην περιέχει μόνο συνταγές, αλλά και οδηγίες για τεχνικές. Η μαγειρική και οι βάσεις της βρίσκονται στις τεχνικές και όχι σε συνταγές. Όταν κάποιος μάθει τις τεχνικές μπορεί να προετοιμάσει οποιαδήποτε συνταγή ή ακόμη να δημιουργήσει μια δικιά του, καθώς διαθέτει την γνώση της σωστής επεξεργασίας των πρώτων υλών.

6. Μην ξεκινάτε με δύσκολες παρασκευές

Ξεκινήστε βήμα βήμα, π.χ. από απλά τηγανητά αυγά. Έπειτα προχωρήστε σε ζυμαρικά με απλή σάλτσα, σε ψητά φούρνου και όταν αποκτήσετε αρκετή τριβή και αυτοπεποίθηση προχωρήστε με πιο περίπλοκες συνταγές. Τα βασικά έχουν πάντα προτεραιότητα. Καταρτίστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με συνταγές και αρχίστε τη δουλειά!

7. Μάθετε κάτι διαφορετικό κάθε φορά

Είναι κάπως ανέφικτο να δοκιμάζετε πολλά άγνωστα πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, επιλέξτε να φτιάξετε ένα κυρίως πιάτο που γνωρίζετε με ένα νέο συνοδευτικό αλλά όχι δύο νέα μαζί. Μάθετε κάθε φορά μια νέα τεχνική και όχι πολλές μαζί, γιατί έτσι θα μπορέσετε να τελειοποιήσετε την γνώση σας πιο εύκολα. Όταν δείτε πως μια συνταγή δεν πέτυχε προσπαθήστε να την διορθώσετε. Για παράδειγμα, αλλάξε ένα από τα υλικά που ίσως έφταιγε για το αποτέλεσμα και όχι όλη τη συνταγή. Μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε πιο εύκολα να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει.

8. Μαγειρέψτε πρώτα τα αγαπημένα σας φαγητά

Μαγειρέψτε απλά-αγαπημένα σας φαγητά τα οποία πραγματικά απολαμβάνετε, ακόμη κι αν δεν είναι τα πιο υγιεινά. Για αρχή θα σας βοηθήσει πολύ, καθώς είναι πολύ ευχάριστη η αίσθηση που έχουμε δοκιμάζοντας κάτι αγαπημένo που έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι. Αργότερα θα έρθει και η στιγμή των υγιεινών συνταγών.

9. Διαλέξτε φρέσκα υλικά

Επικεντρωθείτε στην καλή ποιότητα των υλικών σας. Αυτό δεν σημαίνει στα πιο ακριβά, αλλά έχει να κάνει με την φρεσκάδα. Προτιμήστε εποχικά προϊόντα από τοπικές αγορές. Ψωνίστε τα υλικά που χρειάζεστε σε εβδομαδιαία βάση ή ακόμη καλύτερα σε ημερήσια. Η γνώση της σωστής αγοράς προμηθειών είναι σημαντική για τη μαγειρική και για την οικιακή οικονομία.

10. Διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρή

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που διδάσκεται πρώτο στις καλύτερες σχολές μαγειρικής είναι η καθαριότητα. Το μαγείρεμα μπορεί να καταντήσει μέγαλος μπελάς σε μια κουζίνα που δεν είναι καθαρή και καλά οργανωμένη. Καλό θα ήταν να καθαρίζετε τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε ώστε να μην συσσωρεύονται στον νεροχύτη και στον πάγκο σας μετά από κάθε εργασία. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίσετε και μετά το γεύμα σας.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές, η μαγειρική θα γίνει μια απλή διαδικασία και θα κάνει τα φοιτητικά σας χρόνια αλλά και όλη την ενήλικη ζωή σας απολαυστική. Είμαστε ότι τρώμε και όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας σημαίνει πως ενδιαφερόμαστε και φροντίζουμε πραγματικά για τον εαυτό μας. Φυσικά με καλή παρέα το φαγητό γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό.