15 τροφές για να ξεπεράσετε τη φθινοπωρινή μελαγχολία

Το συναίσθημα της μελαγχολίας, εκτός από ψυχογενείς παράγοντες, συνδέεται με την έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, με τη βιταμίνη Β, τη Β6, τη βιταμίνη C, τη θρυπτοφάνη & το σελήνιο. Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί τον οργανισμό στην μειωμένη παραγωγή της σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρόνια κόπωση, μελαγχολία, αϋπνία, υπερευαισθησία, αίσθημα απομόνωσης κ.α. 

Ας δούμε λοιπόν τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες πως μας ανεβάζουν τη διάθεση! Έχοντας αυτές στο οπλοστάσιο μας, ίσως να μην μας ξαναπέσει «βαρύς» ο επόμενος Σεπτέμβρης και να δεχόμαστε με χαρά την αλλαγή κάθε εποχής. 

1. Καστανό ρύζι

Αυτός ο υδατάνθρακας βοηθάει πολύ στην απορρόφηση του θρυπτοφάνη, το οποίο είναι ένα πολύ χρήσιμο αμινοξύ. Επιπλέον αυξάνει τη σεροτονίνη, πράγμα που σημαίνει πως τα νευρικά κύτταρα μπορούν να έρθουν σε κατάσταση ηρεμίας και έτσι να επέλθει πιο εύκολα η αίσθηση χαλάρωσης. 

2. Αβοκάντο

Πλούσιο σε μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό. Αυτό βοηθά το σώμα να ηρεμεί από τη συσσωρευμένη ένταση. 

3. Τόνος

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η νιασίνη καταπολεμούν το αίσθημα μελαγχολίας. Η νιασίνη υπάρχει άφθονη στον τόνο. Επίσης, βοηθά στην ελάττωση του στρες και σταθεροποιεί τη διάθεση.  

4. Σπανάκι

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν σε αφθονία βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην ίαση του νευρικού συστήματος. Εκτός αυτού, καταπολεμά την μελαγχολία και προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

5. Γκουάβα

Περιέχει τη γνωστή μας βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό. 'Ετσι, ο οργανισμός είναι πιο δυνατός με αποτέλεσμα να μπορεί να παλέψει πιο αποτελεσματικά την μελαγχολία.

6. Λυθρίνι

Το λυθρίνι είναι ένα ψάρι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση από συναισθήματα μοναξιάς, χαμηλής αυτοεκτίμησης και άλλα καταστροφικά συναισθήματα. Μας βοηθά να μην αισθανόμαστε υπερευαίσθητοι και να μην ξεχειλίζουμε από θυμό και γκρίνια. 

7. Σολωμός 

Αυτό το ψάρι των ωκεανών με το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της μελαγχολίας.

8. Οστρακοειδή

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος τη χρειάζεται για να συνθέσει ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη που έχουν έλλειψη της Β12 νιώθουν πολύ καλύτερα μετά από 3 μήνες λήψης συμπληρώματος της βιταμίνης. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε οστρακοειδή κάθε μέρα, μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη από άλλα θαλασσινά όπως το σολωμό και την πέστροφα  καθώς και από άλλες τροφές όπως μοσχάρι, κοτόπουλο & γαλακτοκομικά.

9. Καρύδια και λιναρόσπορος

Όλοι οι ξηροί καρποί, ειδικά αυτοί οι δύο, περιέχουν σε αφθονία άλφα-λινολενικό οξύ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκες, εκείνες που είχαν διατροφή πλούσια στο συγκεκριμένο οξύ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. 

10. Ραπανάκια

Νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη παίρνουν τα πάνω τους όταν καταναλώνουμε ραπανάκια, με αποτέλεσμα να παίρνει τα πάνω της και η διάθεσή μας. 

11. Ρόδι

Ο χυμός ροδιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει πως αν καταναλώνουμε 2 ποτήρια την ημέρα, θα έχουμε αποτελέσματα μέσα σε δύο εβδομάδες.

12. Γιαούρτι και Κεφίρ

Γιαούρτια που παράγονται με καλλιέργεια αυξάνουν τον πληθυσμό προβιοτικών. Ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το πεπτικό σύστημα μέσω του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα ωφέλιμα βακτήρια ( π.χ. τα προβιοτικά) να στέλνουν «μηνύματα» χαλάρωσης στον οργανισμό μας. 

13. Μανιτάρια Shiitake

Αυτά τα σαρκώδη και λαχταριστά μανιτάρια ανεβάζουν τη διάθεση, καθώς είναι γεμάτα με σελήνιο και μαγνήσιο.

14. Σοκολάτα

Ένας ακόμη λόγος για να ενδώσουμε σε μια σοκολάτα (όσο πιο μαύρη τόσο το καλύτερο). Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες, που μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεση.

15. Βερίκοκα

Το ξέρουμε πως είναι φρούτο του καλοκαιριού, παρ' όλα αυτά κυκλοφορούν και αποξηραμένα στο εμπόριο όλο το χρόνο. Περιέχουν γενναίες δόσεις της βιταμίνης Β6, καροτίνη, λουτεϊνη και ζεξανθίνη που είναι «ανεβαστικές»!

Φυσικά η διάθεσή μας μπορεί να γίνει καλύτερη, όχι μόνο με την τροφή αλλά μέσα από τη φυσική άσκηση, με δραστηριότητες οι οποίες μας φέρνουν ευεξία και χαλάρωση. Η ενασχόληση με οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή, μας προσφέρουν αργά ή γρήγορα μια πιο αισιόδοξη ματιά τόσο για τον χειμώνα που έρχεται όσο και για όλα όσα θα έρθουν!