Φοιτητική κουζίνα: 5 εύκολες συνταγές!

Γρήγορες και οικονομικές συνταγές για φοιτητές που θέλουν να απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό, ακόμη κι αν βρίσκονται μακριά από την κουζίνα της μαμάς!

Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα

Υλικά

  • ½ κούπα κινόα 
  • 3 κούπες νερό 
  • 1 κούπα ντοματίνια σε κύβους
  • 1 κούπα αγγούρι σε κύβους
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
  • ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένη μέντα
  • 4-5 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί. Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και έπειτα αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. 
  2. Την αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  3. Τη μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπωλ, προσθέτουμε τη τομάτα, το αγγούρι, την πιπεριά, τα μυρωδικά, το χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Νούντλς με σόγια σος και φρέσκο κρεμμύδι

Υλικά 

  • 1 συσκευασία στιγμιαία νούντλς
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο 
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε φετάκια

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και προσθέτουμε τα νούντλς, βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, (συνήθως για 5-7 λεπτά).
  2. Ενώ βράζουμε τα νούντλς, χτυπάμε με αυγοδάρτη, σε ένα μικρό μπολ, την καστανή ζάχαρη με τη σόγια σος.
  3. Σε ένα μεγάλο  αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το μπούκοβο. Χτυπάμε το αυγό με αυγοδάρτη και το προσθέτουμε, ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί.
  4. Όταν τα νούντλς μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το αυγό.
  5. Προσθέτουμε τη σος και ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάει παντού η σος. 
  6. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμύδι και τα φύλλα κόλιαντρου και σερβίρουμε. 

Ψητό Σάντουιτς φέτα - σπανάκι

Υλικά

  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • Μία πρέζα αλάτι και πιπέρι
  • 2 ψωμάκια σάντουιτς (τσιαπάτα)
  • 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
  • 3 μέτρια κομμάτια φέτα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε φετάκια το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά  στο τηγάνι με ελαιόλαδο, το οποίο έχουμε αφήσει να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να μην βγάζει ζουμιά και αλατοπιπερώνουμε. 
  2. Κόβουμε τα ψωμάκια και τα γεμίζουμε με το ¼ της τριμμένης μοτσαρέλας, τη φέτα και το σπανάκι. Καλύπτουμε το σπανάκι με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
  3. Μεταφέρουμε τα σάντουιτς σε τοστιέρα και πατάμε καλά τις πλάκες ώστε να γίνουν τραγανά και να λιώσει καλά το τυρί, σερβίρουμε ζεστά.

Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα

Υλικά

  • 1 πακέτο λαζανάκι
  • 1 βαζάκι κόκκινη σάλτσα
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ρίγανη 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 πρέζα πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα, όταν βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά, βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, για 5' - 7΄
  2. Σουρώνουμε, επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού. 
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
  6. Αν δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό.
  7. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10΄σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από πάνω και τριμμένη παρμεζάνα.

Μπαστουνάκια τοστ με γέμιση μερέντα

Υλικά

  • 10 φέτες ψωμί του τοστ
  • 5 κ.σ. μερέντα
  • 6 αυγά
  • ½ κούπα γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βανιλίνη
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Σιρόπι από σφένδαμου

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε ένα φύλλο σιλικόνης σε ταψί.
  2. Απλώνουμε μια κουταλιά  της σούπας σε μια φέτα του τοστ και σκεπάζουμε με μια ακόμη φέτα. Έπειτα, κόβουμε με οδοντωτό μαχαίρι τα τοστ σε τρίτα. Προσπαθούμε να τα κόψουμε όσο το δυνατόν σε παρόμοιο μέγεθος. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τις υπόλοιπες φέτες του τοστ και τη νουτέλα.
  3. Σε μια μπασίνα, χτυπάμε με αυγοδάρτη, τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Βουτάμε κάθε μπαστουνάκι του τοστ στο μείγμα με τα αυγά. 
  4. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 8' από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε με σπάτουλα και τα ψήνουμε για άλλα 7'. Θέλουμε να έχουν ροδίσει. 
  5. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με σιρόπι από σφένδαμο.