Καλό Πάσχα, με συνταγές για μοναδικές γλυκές δημιουργίες!

Μελιτίνια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά, τα ασπράδια τους
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Γάλα όσο πάρει η ζύμη
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά, τους κρόκους
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. μαστίχα σε σκόνη
  • 2 βανιλίνες

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και τα ασπράδια που έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε γάλα ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλα πάχους 2 εκατοστών και κόβουμε, με μικρό κουπ πατ, στρογγυλά κομμάτια.
  4. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε ζυμάρι και σηκώνουμε τις άκρες του σχηματίζοντας μια «δαντέλα» με τα δόντια του πιρουνιού.
  5. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30' .

Για τη γέμιση

  1. Σε μίξερ αναμιγνύουμε τη μυζήθρα και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους ένα - ένα, το βούτυρο, το αλεύρι, τη μαστίχα και τη βανιλίνη και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Κουλουράκια

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 25 γρ. μαγειρική σόδα
  • ½ κούπα χλιαρό γάλα
  • 4 μέτρια αυγά
  • 1 κ.σ. βανιλίνη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο σε κομματάκια και τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, το γάλα μέχρι να είναι χλιαρό, προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και αναμιγνύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Στο μείγμα με το βούτυρο, προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους, ενώ έχουμε θέσει σε λειτουργία το μίξερ. Προσθέτουμε τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκάλι και το γάλα.
  4. Ενώ το μίξερ εξακολουθεί να δουλεύει, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπασίνα και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη, να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας, κόβουμε μικρά κομμάτια τα οποία ανοίγουμε σε μακριά κορδόνια. Δίνουμε στα κουλούρια ότι σχήμα επιθυμούμε.
  7. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε αντικολλητικό ταψί ή σε φύλλο σιλικόνης, σε απόσταση μεταξύ τους, καθώς θα φουσκώσουν όταν ψηθούν. Τα ψήνουμε είτε σε δόσεις είτε τα μοιράζουμε σε διαφορετικά ταψιά.
  8. Σε ένα μικρό μπωλ, χτυπάμε τα ασπράδια με μια κουταλιά της σούπας νερό. Περνάμε με πινέλο την επιφάνεια των κουλουριών.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία, έτσι μπορούν να διατηρηθούν πάνω από τρεις εβδομάδες

Τσουρέκι

Υλικά

  • 135 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 135 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 21 γρ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 γρ. Μαστίχα σε σκόνη
  • 4 γρ. Μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. νερό
  • φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια μπασίνα χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε για 6-7 λεπτά μέχρι η μαγιά να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
  2. Αλέθουμε με μπλέντερ ή γουδί τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με μια πρέζα ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την εστία, το αφήνουμε μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά και αναδεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και αναμιγνύουμε ξανά.
  6. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκάλι και το μείγμα με τη μαγιά.
  7. Δουλεύουμε με το γάντζο, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά κι έπειτα ανεβάζουμε σε μεσαία - δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του κάδου.
  8. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί. Μοιράζουμε τη ζύμη σε έξι κομμάτια.
  9. Ανοίγουμε σε κορδόνια, και τα διπλώνουμε χιαστί δημιουργώντας διπλές ή τριπλές πλεξούδες. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για περίπου μια ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
  10. Σε μικρό μπολ αναμιγνύουμε με αυγοδάρτη το αυγό και 1 κ.σ. νερό. Περνάμε με πινέλο την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού και γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο καφετί χρώμα και να γίνουν αφράτα.
  12. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

Τσουρέκι με νουτέλα

Μπορούμε να δώσουμε πιο γλυκιά γεύση στα τσουρέκια μας, προσθέτοντας σοκολάτα νουτέλα. Όταν έχουμε σχηματίσει τα κορδόνια, τα πατάμε με πλάστη, απλώσουμε τη σοκολάτα και τα ξανακάνουμε κορδόνια, έπειτα σχηματίσουμε κανονικά τις πλεξούδες.

Σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Υλικά

  • 300 γρ μαύρη σοκολάτα (70% περιεκτικότητα κακάο)
  • Γλάσο για γαρνίρισμα των αυγών
  • Υλικά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. περίπου ζεστό νερό ή γάλα
  • 1 στικ βανίλια
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

  1. Θα χρειαστούμε ωοειδή καλούπια, φανταστείτε ένα αυγό κομμένο στη μέση.
  2. Με χαρτί κουζίνας, απλώνουμε ηλιέλαιο στην εσωτερική πλευρά των καλουπιών, το σκουπίζουμε καλά και αφήνουμε λίγο λάδι ίσα για να γυαλίζει. Αυτό θα δώσει λάμψη στη σοκολάτα μας και θα βοηθήσει να ξεκολλήσει πιο εύκολα από το καλούπι.
  3. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο καθώς θα ζεστάνουμε και θα κρυώσουμε τη σοκολάτα ώστε να διαχωριστούν όμορφα οι κόκκοι από το κακάο και να έχουμε μεγάλη λάμψη και απαλό φινίρισμα.
  4. Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Βάζουμε το θερμόμετρο μέχρι να φτάσει στους 43 βαθμούς. Την αφήνουμε να κρυώσει στους 35 βαθμούς. Τώρα μπορούμε να τη δουλέψουμε.
  5. Βάζουμε σοκολάτα στα καλούπια, χρησιμοποιούμε πινέλο για να αφαιρέσουμε την περιττή ποσότητα. Αφήνουμε τα μισά αυγά, με την πλάτη μέχρι να στεγνώσει η στρώση σοκολάτας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρεις φορές.
  6. Περιμένουμε 20 λεπτά για να περάσουμε το επόμενο στρώμα.
  7. Ξεκαλουπώνουμε και τοποθετούμε τα μισά αυγά σε καθαρή επιφάνεια, προσέχουμε να μην τα πιάσουμε πολύ με τα χέρια μας γιατί θα αρχίσουν να λιώνουν από τη θερμότητα.
  8. Σε χαρτί ψησίματος, που έχουμε ζεστάνει στο φούρνο, ακουμπάμε τις άκρες από τα αυγά ώστε να λιώσουν ελαφρά, τις ενώνουμε και έχουμε το αυγό μας.
  9. Για να τα διακοσμήσουμε, τα ακουμπάμε σε ποτήρια ή μικρά φλιτζάνια και ζωγραφίζουμε ή γράφουμε με τη βοήθεια κορνέ σύριγγας που έχουμε γεμίσει με γλάσο. Τα τυλίγουμε με σελοφάν.

Για το γλάσο

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τη βανίλια και, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, δουλεύουμε το γλάσο έως ότου γίνει λείο.
  2. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ή γάλα για να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια και το γάλα με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.
  3. Μπορούμε να δώσουμε χρώμα στο γλάσο μας προσθέτοντας χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.

Θα χαρούμε αν δοκιμάσετε τις συνταγές μας και μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις σας μαζί με τις δικές σας συνταγές, είτε αυτές είναι παραδοσιακές είτε πιο μοντέρνες!