Καλοκαιρινές απολαύσεις: Γλυκά σε λιγότερο από 30'

Ρολό Μόκας

Υλικά

  • 300 γρ. παντεσπάνι
  • 2 κρόκοι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1 1/3 κούπας γάλα
  • ¼ κ.σ. στιγμιαίο καφέ
  • 150 γρ. νιφάδες σοκολάτας, όχι πολύ γλυκιές
  • ¾ κούπας κρέμα γάλακτος
  • 14 κόκκοι καφέ επικαλυμμένοι με σοκολάτα

Εκτέλεση

  1. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού, κόβουμε την εξωτερική κρούστα από το παντεσπάνι κι έπειτα το κόβουμε σε 6 κομμάτια όμοιου μεγέθους. 
  2. Τοποθετούμε κάθε κομμάτι παντεσπάνι, το ένα δίπλα στο άλλο, να ακουμπάνε οι άκρες τους, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το σκεπάζουμε με ένα ακόμη χαρτί. 
  3. Με έναν πλάστη, πατάμε το παντεσπάνι ώστε να ομοιογενοποιηθεί σε ένα τετραγωνισμένο κομμάτι, στα σημεία που σπάει το διορθώνουμε χρησιμοποιώντας τα  ψίχουλα που έχουν φύγει. Το βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Χτυπάμε, με αυγοδάρτη τους κρόκους. Σε μέτρια κατσαρόλα αναμιγνύουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς για να ομοιογενοποιηθούν και να έχουμε μια κρέμα.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά, ανακατεύοντας, το μισό μείγμα της κρέμας στους κρόκους. Μεταφέρουμε όλο αυτό το μείγμα, σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει, για 10-12 λεπτά 
  6. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ και τις νιφάδες σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί ο καφές και να λιώσουν οι νιφάδες. Βάζουμε το ½ του μείγματος σε μια μπασίνα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
  7. Απλώνουμε το άλλο ½ από το μείγμα σοκολάτας, πάνω στο παντεσπάνι και το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, έπειτα τοποθετούμε στην συντήρηση για να παγώσει καλά, για περίπου 30'.
  8. Χτυπάμε με μίξερ την κρέμα για να αφρατέψει. Ενσωματώνουμε απαλά μέσα το άλλο μισό μείγμα με την σοκολάτα και βάζουμε στην συντήρηση.
  9. Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια της κρέμας που έχουμε απλώσει στο παντεσπάνι. Με τη βοήθεια ενός άλλου χαρτιού, ρολάρουμε το παντεσπάνι προσεκτικά για να δημιουργήσουμε το ρολό μας. 
  10. Βάζουμε το 1/3 απο τη σαντιγί σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και το αφήνουμε στην άκρη. Απλώνουμε στο ρολό την υπόλοιπη κρέμα. 
  11. Με τη βοήθεια του κορνέ σχηματίζουμε 14 μεγάλες κουκκίδες κατά μήκος του κορμού. Και τοποθετούμε πάνω τους τους κόκκους καφέ.
  12. Τοποθετούμε τον κορμό, για τουλάχιστον 2 ώρες, στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά.

Τούρτα Μους Σοκολάτας

Υλικά 

  • 200 γρ. σοκοφρέτες σοκολάτας
  • 10 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 300 γρ. Κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 4 κούπες σαντυγί
  • ¼ κούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • νιφάδες σοκολάτας για σερβίρισμα
  • 2 ½ κούπες ζαχαρωτά

Εκτέλεση

  1. Περνάμε τα μπισκότα από το μπλέντερ, μέχρι να γίνουν τρίμμα & έπειτα προσθέτουμε 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και αναμιγνύουμε καλά. 
  2. Μεταφέρουμε το μπισκότο σε βάση για τούρτα το πατάμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  3. Χρησιμοποιούμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βράζουμε 1/3 κούπας νερό.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, τα ζαχαρωτά και 4 κ.σ. βούτυρο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη μπασίνα.
  5. Προσθέτουμε τη σαντιγί στο σοκολατένιο μείγμα. Μεταφέρουμε στο πιάτο με το στρωμένο μπισκότο, το απλώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει 
  6. Μια ώρα πριν σερβίρουμε, χτυπάμε χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη 1 ½ κούπα σαντιγί την οποία αναμιγνύουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο. Απλώνουμε πάνω στη μους και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας και σερβίρουμε.

Key Lime στο βάζο

Υλικά 

  • 1 πακέτο κράκερ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα
  • ½ κονσέρβα συμπυκνωμένο γάλα
  • ½ κούπα γιαούρτι
  • Χυμό λάιμ, η ποσότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονη θέλετε τη γεύση του
  • Σαντιγί, ανάλογα με τα βάζα που θα γεμίσουμε
  • Λάιμ για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Θρυμματίζουμε σε μπλέντερ τα κράκερ και τα αναμιγνύουμε με το βούτυρο.
  2. Βάζουμε το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα και χτυπάμε το κρεμώδες τυρί, το συμπυκνωμένο γάλα, το γιαούρτι και το χυμό λάιμ, για περίπου 5 λεπτά.
  3. Βάζουμε το μείγμα σε μπασίνα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στη συντήρηση για περίπου  10'.
  4. Γεμίζουμε τα βαζάκια, βάζουμε 1/3 κούπας τριμμένα κράκερ και τα πατάμε ελαφρώς με ένα κουτάλι.
  5. Έπειτα προσθέτουμε 2/3 κούπας από την κρέμα με το λάιμ και πασπαλίζουμε από πάνω τριμμένα κράκερ.
  6. Τελειώνουμε με τη σαντιγί και μια φέτα λάιμ και σερβίρουμε!