Καυτές συνταγές...για καυτό καλοκαίρι!

Στη Λατινική Αμερική, στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική, η κατανάλωση καυτερών φαγητών είναι πολύ συνήθης. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Τι κοινό έχουν άραγε όλες αυτές οι χώρες; 

Μα φυσικά πολύ θερμό κλίμα που συνεπάγεται υψηλές θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια τα καυτερά φαγητά έχουν σαν αποτέλεσμα το αποκαλούμενο «γευστικό» ίδρωμα, φυσικά δεν εννοούμε πως ο ιδρώτας έχει ωραία γεύση, αλλά πως προκαλείτε από το φαγητό. Όταν ιδρώνουμε η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει κι έτσι κρυώνουμε και μπορούμε να αντέξουμε πιο αποτελεσματικά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καυτερός σολωμός

Υλικά

  • 4 φιλέτα σολωμού
  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 16 σκόρδα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 16 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
  • ¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο
  • 1 πιπεριά χαλαπένιος, χωρίς κουκούτσια, σε φετάκια
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ για περίπου 10 λεπτά.
  2. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, προσθέτοντας γενναίες δόσεις αλάτι και πιπέρι. 
  3. Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα αλουμινόχαρτα. Διπλώνουμε τις άκρες του και τις κλείνουμε καλά ώστε να έχουμε τέσσερα πακετάκια. 
  4. Βάζουμε τα πακετάκια στην καυτή σχάρα, και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 8 λεπτά. Έπειτα τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 3 λεπτά, πριν τα ανοίξουμε. Σερβίρουμε

Πικάντικη Ταϊλανδέζικη Σαλάτα

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή μπριζόλα
  • 1 ή 2 φρέσκα τσίλι
  • 3 σκελίδες φρέσκο σκόρδο, ξεφλουδισμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. fish σως
  • 4 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
  • 2 μέτρια κρεμμύδι, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασσο, ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο, χοντροκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρολάκι ή στο γκριλ, σωτάρουμε την μπριζόλα μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και ψήνουμε, αφήνουμε να κρατάει λίγο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Με τη βοήθεια πρέσσας, πολτοποιούμε το σκόρδο και τα τσίλι και δημιουργούμε μια πάστα. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε, το χυμό λάιμ, τη fish σος και τη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, το κόλιαντρο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Κόβουμε την μπριζόλα σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στην σαλάτα. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά ώστε να μαριναριστούν καλά τα υλικά και σερβίρουμε. 

Καυτερά Κορεάτικα κεφτεδάκια

Υλικά

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετάκια
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κιλό βοδινό κιμά
  • ½ κούπα γαλέτα
  • 2 κ.σ. κορεάτικη πάστα τσίλι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. λευκό πιπέρι
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το γλάσο

  • 1/3 κούπας μαρμελάδα βερίκοκο 
  • 2 κ.σ. κορεάτικη πάστα τσίλι
  • 1 ½ κ.σ. ριζόξιδο
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • Γαρνιτούρα: φετάκια φρέσκο κρεμμυδάκι και καβουρδισμένο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι. Φτιάχνουμε κεφτεδάκια στο σχήμα μπάλας του γκολφ.
  2. Βάζουμε λάδι σε καυτό τηγάνι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Σωτάρουμε τα κεφτεδάκια ώστε να πάρουν χρώμα παντού. 
  3. Τα μεταφέρουμε σε ταψί κι έπειτα στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου δέκα λεπτά.
  4. Παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5'  μέχρι να δέσουν. 
  5. Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με το γλάσο και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σουσάμι.

Καυτερές γαρίδες

Υλικα

  • 1/3 κούπας τσίλι σως
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Worcestershire σος
  • 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο, χοντροκομμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κιλά μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε την τσίλι σος, το ελαιόλαδο, την Worcestershire σως, το σκόρδο, το κόλιαντρο και τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα για τρόφιμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες ή για περισσότερο.
  2. Προθερμαίνουμε το γκριλ, περνάμε τις γαρίδες σε ξυλάκια για σουβλάκια, 4-6 στο καθένα και ψήνουμε μέχρι να γίνουν ροζ, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  3. Βγάζουμε από το γκριλ, βγάζουμε τις γαρίδες από το ξυλάκι και πασπαλίζουμε με κόλιαντρο.