Οι 3 νικητές του διαγωνισμού & οι μοναδικές συνταγές τους!

1. Γεώργιος Χατζηγεωργίου

Συνταγή: Φρέσκο καλαμάρι με αυγοτάραχο, σαλάτα ταμπουλέ , πατάτα,  καρότο & μαγιονέζα άνηθου

Υλικά (για 3 άτομα)

Για το καλαμάρι:

  • 2 φρέσκα καλαμάρια
  • Τριμμένο αυγοτάραχο

Για την ταμπουλέ:

  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
  • 1 λεμόνι στημμένο 
  • 1 μικρό αγγούρι 
  • 2 ντομάτες κομμένες κονκασέ
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γαρνιτούρα:

  • 2 μικρά καρότα
  • 2 πατάτες

Για τη μαγιονέζα άνηθου:

  • 1 αυγό 
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα

Εκτέλεση

Για το καλαμάρι:

Καθαρίζετε το καλαμάρι από τις μεμβράνες του εξωτερικά (αφαιρείτε τα πτερύγια και τα πλοκάμια) και το χαράζετε εσωτερικά με ένα  μη κοφτερό μαχαίρι

  1. Ανοίγετε το καλαμάρι και το χωρίζετε σε 2 κομμάτια φιλέτο
  2. Ζεσταίνετε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία & ρίχνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  3. Σωτάρετε το καλαμάρι για 2-3 λεπτά λεπτά στο αντικολλητικό τηγάνι και στο τέλος αποσύρετε και ρίχνετε τριμμένο αυγοτάραχο.

Για την ταμπουλέ:

  1. Ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  2. Ρίχνετε το πλιγούρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
  3. Στην συνέχεια ρίχνετε 2 κούπες ζεστό νερό, φέρνετε σε σημείο βρασμού και αποσύρετε από την φωτιά αφήνοντας να τραβήξει τα υγρά για 15-20 λεπτά
  4. Kόβετε ομοιόμορφα το κρεμμύδι τη ντομάτα (αφαιρείτε τους σπόρους) και το αγγουράκι, όλα σε λεπτό καρέ και ανακατεύετε σε ένα βαθύ μπωλ.
  5. Ψιλοκόβετε σχολαστικά και ομοιόμορφα τα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο) και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά στο μπωλ
  6. Στο τέλος ρίχνετε και το πλιγούρι, το λεμόνι και ελαιόλαδο, προσθέτετε αλάτι κατά βούληση, και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί, ώστε να έχετε μια ομοιογένεια στο μείγμα.

Για τη γαρνιτούρα:

  1. Κόβετε την πατάτα σε ομοιόμορφα μικρά σχήματα
  2. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζετε τα κομμάτια πατάτας, μια κουταλιά βούτυρο και ζεστό νερό ώστε να καλύπτει την πάνω μεριά της πατάτας
  3. Σε χαμηλή θερμοκρασία μαγειρεύετε ώστε να μαλακώσει η πατάτα και να εξατμιστούν τα υγρά
  4. Στο τέλος σωτάρετε σε υψηλή θερμοκρασία σε αντικολλητικό τηγάνι την πατάτα με ελαιόλαδο. 

Για τη μαγιονέζα άνηθου:

  1. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και αναμιγνύετε με 75ml ηλιέλαιο, ενώ στην συνέχεια το χτυπάτε για πέντε λεπτά σε μπλέντερ.
  2. Σουρώνετε από λεπτή σήτα και αναμιγνύετε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο (75ml)
  3. Διαχωρίζετε από ένα φρέσκο αυγό τον κρόκο και τον βάζετε σε ένα βαθύ μπωλ
  4. Ρίχνετε 1 κουταλιά μουστάρδα και με ένα σύρμα (φουε) ανακατεύετε τα υλικά.
  5. Στην συνέχεια ρίχνετε πολύ αργά το λάδι άνηθου και αναμιγνύετε με το σύρμα σταθερά μέχρι η μαγιονέζα να γίνει πηχτή.
  6. Στο τέλος αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.

Για το στήσιμο του πιάτου:

Σε ένα πιάτο, τοποθετείτε κομμάτια 3 κομμάτια από το σωτέ καλαμάρι με το τριμμένο αυγοτάραχο, την μαγιονέζα, 2-3 κουταλιές ταμπουλέ και το καρότο με την πατάτα. Συνοδεύετε με λευκό κρασί.

2. Λεϊλεκτσόγλου Κωνσταντίνος

Συνταγή: Στήθος «Αλλιώς»

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 1.5 κουταλια σπούπας ξερή ρίγανη
  • 1 κουτάλι σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτάλι σούπας τζίντζερ (σκόνη)
  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και όχι ανοιγμένα
  • 1 λεμόνι
  • 300γρ ντοματίνια
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)

Για τη σάλτσα:

  • 250 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια
  • 250 γρ. άσπρα ή καφέ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα απαλή
  • ½ κουτάλι σούπας αλεύρι για το δέσιμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας

  • 500 γρ πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας γεμάτη βούτυρο
  • Εβαπορέ όσο πάρει
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Μισό λεμόνι χυμό
  • Γλυκιά πάπρικα (μία πρέζα)
  • Μοσχοκάρυδο (μία πρέζα)
  • Ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

  • Ρόκα baby
  • Ελαιόλαδο
  • Βαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο:

  1. Ανάβουμε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία για να κάψει το τηγάνι μας.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί βάζουμε τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι τζίντζερ και την πάπρικα.
  3. Αλείφουμε τα στήθη με λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί με τα μπαχαρικά ώστε αυτά να πάνε παντού πάνω στο κοτόπουλο.
  4. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι μας που καίει.
  5. Βάζουμε τα στήθη στο τηγάνι και θωρακίζουμε για 4-5 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  6. Συγχρόνως βάζουμε σε ταψί τα ντοματίνια που έχουμε κόψει στη μέση με αλάτι πιπέρι ρίγανη και πασπαλισμένα με λίγο ελαιόλαδο.
  7. Τα ψήνουμε στους 170 °C μέχρι να μαραθούν ελάχιστα χωρίς όμως να χάσουν τα ζουμιά τους.
  8. Τοποθετούμε μέσα σε ταψί τα στήθη από το τηγάνι με τα όσα ζουμιά έχουν βγάλει μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, τα σκόρδα, τα ντοματίνια και το λεμόνι κομμένο στα 4.
  9. Τακτοποιούμε τα στήθη και απλώνουμε το μπέικον πάνω τους. Ψήνουμε στον αέρα για τουλάχιστον 12-15 λεπτά στους 180 °C ανάλογα το φούρνο και το μέθεθος από τα στήθη.

Για τη σάλτσα:

  1. Στο τηγάνι που θωρακίσαμε τα στήθη, ρίχνουμε το μπέικον λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα το μπέικον σε υψηλή θερμοκρασία.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια μέχρι να αφυδατωθούν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε
  4. Κατεβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την μουστάρδα.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Ρίχνουμε το αλέυρι (με κόσκινο για να μην σβολιάσει) σιγά σιγά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Για τον πουρέ πατάτας

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό
  2. Στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ (αν δεν υπάρχει μπλέντερ μπορούμε να τις αλέσουμε με ένα πηρούνι)
  3. Ζεστές όπως είναι, ρίχνουμε το βούτυρο και 2-3 κουταλίες ελαιόλαδο
  4. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το πιπέρι, μια πρέζα γλυκιά πάπρικα, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, το ξύσμά λεμονιού και το χυμό του και ανακατεύουμε
  5. Σιγά σιγά προσθέτουμε το εβαπορέ μέχρι η υφή και η πυκνότητά του να μας ικανοποιεί.

3. Eυδοκία Kυριάκου

Συνταγή: Koτόπουλο με κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και κάρυ

Υλικά

  • 2 στήθη κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ποτήρι άσπρο ξηρό κρασί
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές γαλλική μουστάρδα
  • 2 - 3 κ.σ. βούτυρο για το σωτάρισμα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • αλάτι-πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους και το σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγανι στο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  3. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοολ.
  4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα,το κάρυ και στο τέλος την κρέμα γάλακτος και τη πιπεριά.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.

*Συνοδεύεται με ζυμαρικά