Όλα τα μυστικά για Χριστούγεννα στην κουζίνα, χωρίς άγχος

Οπότε πρώτα απ' όλα πρέπει να επιλέξετε το μενού σας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σκεφτείτε τα αγαπημένα σας πιάτα και καταλήξετε σε μια λίστα. Αφού έχετε αυτή τη λίστα, θα καταρτίσετε άλλη μια με τα υλικά τα οποία θα πρέπει να αγοράσετε και ίσως εξοπλισμό που δεν διαθέτετε (μαγειρικά σκεύη, μικροσυσκευές, έξτρα σερβίτσια, καρέκλες κ.α.). 

Σκύλος στην κουζίνα!

Προσέξτε τα σκυλιά τα Χριστούγεννα

Αν έχετε κατοικίδια, καλό θα ήταν να τα απομακρύνετε από την κουζίνα, αν δεν θέλετε το γεύμα να καταλήξει στο στομάχι του σκύλου σας.

Ακολουθεί το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τελευταίο λεπτό της προετοιμασίας για το πολυαναμενόμενο γεύμα των Χριστουγέννων.

Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα

Λίγα λεπτά προγραμματισμού, θα σας γλιτώσουν από ώρες στην κουζίνα - και από πολύ στρες - αργότερα. 

Κάντε ένα καλό καθάρισμα - ξεσκαρτάρισμα στο ψυγείο και στον καταψύκτη σας, έτσι ώστε να πετάξετε κάτι που ίσως έχει χαλάσει, να βάλετε μια τάξη και να κάνετε χώρο ώστε να χωρέσουν τα Χριστουγεννιάτικα καλούδια. 

Φροντίστε να αγοράσετε όσο το δυνατό πιο σύντομα, μέσα στο Δεκέμβρη, τα ποτά, αναψυκτικά και τρόφιμα που δεν χαλάνε εύκολα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένετε σε ουρές στην αγορά, σουπερ μάρκετ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. 

Μην ξεχάσετε να ακονίσετε τα μαχαίρια σας ή να αντικαταστήσετε τα πολύ φθαρμένα και να προμηθευτείτε αναλώσιμα κουζίνας όπως αλουμινόχαρτο, μεμβράνη, σακούλες για τρόφιμα κ.α. 

23 Δεκέμβρη

Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Σούπα

Οι σούπες είναι μια καλή επιλογή για τα Χριστούγεννα, λόγω εποχής και επίσης γιατί είναι καλά ορεκτικά καθώς προετοιμάζουν το στομάχι για το μεγάλο φαγοπότι που θα ακολουθήσει.

Ειδικά τις βελουτέ μπορείτε να τις καταψύξετε και να τις δέσετε με βούτυρο και κρέμα γάλακτος και να τις διακοσμήσετε με έξτρα υλικά (κρουτόν, τραγανά λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.α. ) λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Θα ήταν σοφό, μαζί με τη σούπα, να προετοιμάσετε και κάποια άλλα πιάτα για να μειώσετε κι άλλο τον χρόνο προετοιμασίας την ημέρα του γεύματος. Πατέ, τερίνες για παράδειγμα είναι ιδανικές επιλογές, ότι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε πως μπορεί να ξαναζεσταθεί χωρίς να χάσει τη γεύση του ή μπορεί να σερβιριστεί κρύο. Η κατάψυξη είναι ο φίλος σας, για σούπες, βάσεις για τάρτες κ.α.

Παραμονή Χριστουγέννων

Καλημέρα! 

Ώρα για το γλυκό. Επιλέξτε ένα γλυκό το οποίο θα μπορεί να συντηρηθεί για μια βραδιά στο ψυγείο, χωρίς κανένα πρόβλημα και θα χρειάζεται είτε απλά σερβίρισμα στο γεύμα είτε κάποιες τελευταίες πινελιές λίγο πριν βγει στο τραπέζι. 

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση...ελέγχουμε για τελευταία φορά τη λίστα με τα ψώνια - γιατί μέχρι σήμερα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά - και αγοράζουμε ότι τυχόν μας διέφυγε. Προετοιμάζουμε όσα πιο πολλά μπορούμε, από το μενού μας.

Ξεφλούδισμα πατάτας

Τα πολλά χέρια, κάνουν τη δουλειά πιο ελαφριά, με την πρώτη ευκαιρία μοιράστε δουλειές. Ειδικά τις δουλειές που απεχθάνεστε - εσείς κάνετε κουμάντο άλλωστε!

Επιτάξτε φίλους και οικογένεια: υπάρχει αρκετό ξεφλούδισμα για όλους. Ακούστε τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και βάλτε τα δυνατά σας. 

Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά τώρα. Ξεφλουδίστε, καθαρίστε, κόψτε, τρίψτε τα λαχανικά σας κι έπειτα αποθηκεύστε τα σε σακούλες τροφίμων ή σε σκεύη με νερό, για όποια λαχανικά είναι αναγκαίο. 

Γύρω στις 4 μ.μ. ψήστε τις πατάτες σας, αλλά μην τις αφήσετε να μαγειρευτούν τελείως, θα τις προσθέσετε στο ψητό σας, την ημέρα των Χριστουγέννων ώστε να γίνουν τραγανές και να πάρουν τη γεύση του. 

Επίσης ψήστε ή βράστε όσα λαχανικά θα χρειαστείτε, θα γλιτώσετε χώρο στο φούρνο και μάτια κατά την κρίσιμη ημέρα του τραπεζιού. Προετοιμάστε τυχόν γεμίσεις για ψητά. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Μετά τα λαχανικά προετοιμάστε τις σάλτσες & τα ντιπ σας.

Προτιμήστε τις σπιτικές σάλτσες και ντιπ, από τα ετοιματζίδικα. Τυροσαλάτες, ρώσικες, κηπουρού κ.α. είναι πολύ πιο νόστιμες όταν προετοιμάζονται με σπιτικά υλικά και η προετοιμασία μια μέρα πριν, θα βοηθήσει τα φρέσκα υλικά να βγάζουν τις γεύσεις και τα αρώματά τους. Μπορείτε να προετοιμάσετε κάποιο ζωμό από κάποιο ξεκοκαλισμένο κρέας που θα μαγειρέψετε ή ακόμα και σάλτσα ψητού από τα συκωτάκια των πουλερικών που θα μαγειρέψετε ή οποιαδήποτε σάλτσα έχετε συμπεριλάβει στο μενού σας.

Τέλος προετοιμάστε όσα ορεκτικά είναι εύκολα και θέλουν μόνο ελάχιστα λεπτά προετοιμασίας, ώστε να μην τα έχετε μπροστά σας την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα ζύμη για πιτάκια και ζύμη για φύλλο καλό θα ήταν να είναι έτοιμα από την προηγούμενη μέρα.

Το βράδυ της παραμονής, βάλτε τα ποτά σας στο ψυγείο ώστε να είναι δροσερά για να τα σερβίρετε στο γεύμα. Εάν το ψυγείο σας είναι γεμάτο, τοποθετήστε τα έξω, για παράδειγμα στο μπαλκόνι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και αυτό θα τα βοηθήσει να είναι δροσερά, μέχρι να ξεφορτώσετε το ψυγείο σας και να μπορέσετε να τα αποθηκεύσετε εκεί. 

Ημέρα των Χριστουγέννων

Καλά Χριστούγεννα! 

Αν σκοπεύετε να έχετε στο μενού σας κάποια γκραντιναρισμένη συνταγή είτε ζυμαρικά είτε λαχανικά με λιωμένα τυριά, μπορείτε να τα προετοιμάσετε, νωρίς το πρωί και απλά να τα βάλετε στο φούρνο λίγα λεπτά πριν τα σερβίρετε, ώστε να λιώσουν τα τυριά. 

Η πρώτη σας δουλειά είναι να βγάλετε το κρέας από το ψυγείο, το οποίο αν είναι κατεψυγμένο έχετε φροντίσει να αποψύξετε μια μέρα πριν, και να το αφήσετε σκεπασμένο στην κουζίνα, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς το παγωμένο κρέας θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ψηθεί. Καλό θα ήταν να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες πριν το μαγειρέψετε, ανάλογα με το βάρος του. Αν μαγειρέψετε κάποιο χορτοφαγικό κυρίως καλό θα ήταν να το ετοιμάσετε τώρα που ο φούρνος δεν έχει μέσα κάποιο ψητό.

4 ώρες πριν το τραπέζι

Βγάζουμε από το ψυγείο ή την κατάψυξη την γέμιση, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο κρεατικό ή ζύμη. Προετοιμάζουμε οτιδήποτε κεφτεδοειδές έχουμε, αν έχουμε, είτε αυτό είναι κρέας είτε χορτοφαγικό, αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα ώστε το μείγμα μας να έχει σφίξει αρκετά για να τηγανιστεί εύκολα χωρίς να διαλύεται.

2 ½ ώρες πριν το τραπέζι  

Τελειώστε το γλυκό σας, ετοιμάστε την σαντιγί, αφρατέψτε την κρέμα ή χτίστε τις στρώσεις αν πρόκειται για κάτι που μοιάζει με τούρτα. Αν έχετε ζύμες, ανοίξτε τες και βάλτε τους γέμιση που είχατε προετοιμάσει από την προηγούμενη, Ψήστε στο φούρνο ώστε να είναι έτοιμες πριν βάλετε το ψητό. 

2 ώρες πριν το τραπέζι

Προετοιμάστε οποιοδήποτε πιάτο είναι καλύτερο γευστικά, όταν είναι φρέσκο και αν προετοιμαστεί νωρίς χάνει την υφή και τη γεύση του. Επίσης βγάλτε από το ψυγείο όσα έχουν καλύτερη γεύση σε θερμοκρασία δωματίου (π.χ. τυριά, ντιπ). 

1 ώρα πριν το τραπέζι

Μείνετε συγκεντρωμένοι!

Βγάλτε το ψητό από το φούρνο, βεβαιωθείτε πως είναι έτοιμο, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί. Ρίξτε το τηγάνι ότι κεφτεδο-ειδές έχετε στο μενού.

Στο ταψί με τα ζουμιά του ψητού, προσθέστε τις μισο-ψημένες πατάτες ή άλλα λαχανικά και αφήστε τα να ψηθούν μέχρι να γίνουν τραγανά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υγρά του ψητού για να φτιάξετε μια σάλτσα ψητού. 

1/2 ώρα πριν το τραπέζι

Ζεστάνετε την σούπα σας και όσα άλλα ορεκτικά έχετε έτοιμα στο ψυγείο. Οι πατάτες και τα λαχανικά έχουν ψηθεί, οπότε βγάλτε τα από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστός ζεστάνετε το ψωμί σας ή τοποθετήστε τις πίτες σας ώστε να μην κρυώσουν πριν τις σερβίρετε!

14:30...Έφτασε η ώρα για το γεύμα των Χριστουγέννων!

Στρώστε το τραπέζι και σερβίρετε τη σούπα σας κι έπειτα τα υπόλοιπα ορεκτικά και τα ποτά σας. 

Βάλτε τα πιάτα στο φούρνο για να είναι ζεστά για το κρέας. Κόψτε το ψητό σε κομμάτια και σερβίρετέ το στα πιάτα ή τοποθετήστε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού ώστε να πάρει ο καθένας όσο επιθυμεί. 

Απολαύστε το γεύμα μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και πείτε ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σας! Τα καταφέρατε!!

#χριστουγεννα , #christmas