Πως θα πετύχετε το καλύτερο ψήσιμο; 20 tips & tricks για BBQ!

1. Διατηρούμε σταθερή θερμοκρασία

Η σταθερή θερμοκρασία εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο. Μια ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 120-130 βαθμούς Κελσίου.

2. Τελειοποιούμε τη φωτιά μας

Μαθαίνουμε πως να ανάβουμε φωτιά εύκολα, πως να τη συντηρούμε σωστά. Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όταν η φωτιά μας παράγει λευκό καπνό και όχι μαύρο.

3. Μαγειρεύουμε δεν χαζεύουμε

Όταν χαζεύουμε δεν μαγειρεύουμε! Στη σημερινή εποχή των social media, όλοι θέλουν να ποστάρουν φωτογραφίες από το οτιδήποτε κάνουν, χάνοντας έτσι την προσοχή που θα έπρεπε να δώσουν στο φαγητό που ετοιμάζουν. Ειδικά στο ψήσιμο κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για το κρεάς μας.

4. Χάνουμε το 50% από αυτά που ψήνουμε

Θα πρέπει να περιμένουμε 50% λιγότερο βάρος από το κρέας που ψήνουμε. Για παράδειγμα 6 κιλά μπριζόλες άψητες θα γίνουν 3 κιλά όταν ψηθούν. Ο λόγος είναι απλός, με το ψήσιμο θα στραγγίξει όλο το λίπος τους και θα μαζέψουν αρκετά.

5. Καλό κρέας + απλές γεύσεις

Με τις γεύσεις εννοούμε το ψήσιμο με ξύλα τα οποία είναι αρωματισμένα και δίνουν γεύση στο κρέας. Όταν ψήνουμε με αυτό τον τρόπο προτιμούμε απλές γεύσεις και όχι κάτι πολύ εξεζητημένες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ο λόγος είναι απλός, το καλό κρέας δεν χρειάζεται γευστικές φανφάρες για να αναδειχθεί.


6. Ξερά ξύλα

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των ξύλων εαν επρόκειτο να ψήσουμε με δικά μας κάρβουνα. Θα πρέπει να επιλέγουμε ξηρά ξύλα διότι τα χλωρά θα δώσουν πικρή γεύση στο φαγητό μας. Επιπλέον τα κάρβουνα που προέρχονται από επεξεργασμένα ξύλα, μη φυσικά, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη υγεία μας.

7. Χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας

Για παράδειγμα πιέζουμε το κρέας, για να δούμε αν είναι έτοιμο. Η όσφρηση επίσης μπορεί να μας πεί πολλά για το βαθμό ψησίματος και την φρεσκάδα της πρώτης μας ύλης και ούτω καθεξής με τις υπόλοιπες αισθήσεις.

8. Δεν πειραματιζόμαστε με πολλά πράγματα μαζί

Για παράδειγμα δεν δοκιμάζουμε να ψήσουμε μια πρώτη ύλη την οποια δεν γνωρίζουμε, σε μαρινάδα που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ και σε ψησταριά που δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει κτλ. Φροντίζουμε ώστε να αλλάζουμε ένα πράγμα τη φορά.

9. Απλό φαγητό

Όσο πιο απλό είναι αυτό που ψήνουμε, τόσο πιο εύγευστο το αποτέλεσμα που θα έχουμε, οι ξεκάθαρες γεύσεις προÏ‹ποθέτουν απλότητα.

10.  Low n' Slow

Η τεχνική του αργού ψησίματος, έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να μας δώσει απίθανο γευστικό αποτέλεσμα. Οι ειδικά κατασκευασμένες ψησταριές καπνίσματος είναι ιδανικές για να πειραματιστούμε με τέτοιου είδους παρασκευές.

11. Ας ξεκουραστεί

Οποιοδήποτε κρέας κι αν ψήνουμε, θα πρέπει να το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τους γευστικούς χυμούς του καλύτερα και να αναδειχθεί γευστικά.

12. Αφαιρούμε το λίπος

Αφήνουμε λίγο λίπος και αφαιρούμε όλο το υπόλοιπο. Η λιπαρότητα, δεν αφήνει την αληθινή γεύση να βγει στην επιφάνεια συν του ότι είναι άκρως ανθυγιεινη.

13. Τυλίγουμε σε χασαπόχαρτο

Τυλίγουμε το κρέας με χασαπόχαρτο μετά το ψήσιμο, έτσι θα διατηρήσει την υγρασία του και θα παραμένει μαλακό.

14. Κοντά στα τοιχώματα

Τοποθετούμε τα χοντρά κομμάτια κρέατος στις πλευρές όπου βρίσκονται τα τοιχώματα της ψησταριάς, εκεί η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, καθόλου καλή για λεπτά κομμάτια κρέατος.

15. Δεν τσιμπάμε όσο ψήνουμε

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συνεχώς την τσιμπίδα για να διαπιστώσουμε αν το κρέας μας είναι έτοιμο, διότι τρυπώντας το συνέχεια το καταστρέφουμε και του αφαιρούμε πολύτιμους γευστικούς χυμούς.

16. Λίγη υπομονή

Μπορεί να πεινάτε πολύ, μπορεί η παρέα σας να είναι ανυπομονη, αλλά τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από ένα μισοψημένο κοτόπουλο, το οποίο ενέχει και κυνδίνους υγείας. Γιαυτό δίνουμε στο κρέας μας όσο χρόνο χρειάζεται

17. Σωστή λιπαρή ουσία

Μην χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο στις μπριζόλες πριν ψήσετε. Το λάδι καίγεται εύκολα και αφήνει μια πικρή γεύση. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αραχιδέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε βιολογικό βούτυρο που είναι εξίσου νόστιμο.

18. «Κόλλα» για μπαχαρικά

Ανακατεύουμε τη μουστάρδα και το χυμό και απλώνουμε το μείγμα στο κρέας μας. Θα βοηθήσει ώστε να κολλήσουν τα μπαχαρικά στο κρέας και να διατηρήσει τους χυμούς του.

19. Δεν στριφογυρίζουμε το κρέας

Το ιδανικό ψήσιμο προÏ‹ποθέτει ομοιόμορφο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές του κρέατος, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να το στριφογυρίζουμε κάθε δύο λεπτά.

20. Ψήνουμε με αγάπη

Όλοι έχουμε το δικό μας τρόπο να ετοιμάζουμε το οτιδήποτε. Έτσι είναι και με το ψήσιμο, το μόνο που έχει σημασία είναι το γευστικό αποτέλεσμα!