Τα 10 SOS εργαλεία και σκεύη της φοιτητικής κουζίνας

Η σωστή οργάνωση της κουζίνας και η αγορά των βασικών εργαλείων και σκευών θα βοηθήσουν κάθε νέο φοιτητή ώστε η καθημερινότητά του να είναι πιο εύκολη. Έχοντας στη διάθεσή του τα βασικά, θα εξοικονομήσει χώρο και θα μπορεί να προετοιμάζει τα καθημερινά του γεύματα χωρίς να ξοδεύει χρήματα σε προπαρασκευασμένα φαγητά ή να αρκείται σε παρασκευάσματα αμφίβολης ποιότητας.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 SOS εργαλεία και σκεύη για μια μικρού έως μεσαίου μεγέθους κουζίνα. Χρήσιμα εργαλεία για κάθε επίδοξο σπουδαστή που αγαπά το σπιτικό φαγητό και δεν θέλει να αποχωριστεί την κουζίνα της μαμάς.

1. Επιφάνειες κοπής (2 τεμάχια)

Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε δύο επιφάνειες κοπής. Η μία θα χρειαστεί για να κόβετε ωμό κρέας και η άλλη για όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, οι επιφάνειες κοπής πρέπει πάντα να καθαρίζονται καλά μετά την χρήση και να στεγνώνουν για να μην μετατραπουν σε εστίες μικροβίων!

2. Ένα σετ μαχαίρια

Το σετ καλό είναι να περιέχει ένα μαχαίρι σεφ, ένα οδοντωτό και ένα μικρότερο για γενική χρήση. Μπορείτε σε μια λογική τιμή, να προμηθευτείτε ένα αξιοπρεπές σετ με μαχαίρια που να κόβουν καλά και να είναι ελαφριά χωρίς να κινδυνεύετε να τραυματιστείτε.


3. Βραστήρας

Ακόμα κι αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων και ηλεκτρική κουζίνα, ο βραστήρας είναι απαραίτητος. Μπορούμε να έχουμε βραστό νερό σε χρόνο ρεκόρ για οτιδήποτε χρειαζόμαστε, όπως ένα απλό ρόφημα ή για να συμπληρώσουμε στο φαγητό μας.


4. Ανοιχτήρι

Μπορεί να σας φανεί κάπως περιττό, ωστόσο πολλές φορές ερχόμαστε στη δύσκολη θέση να έχουμε μια κονσέρβα η οποία δεν διαθέτει κάποιο καπάκι. Ο μόνος τρόπος ανοίγματος είναι με ανοιχτήρι και θα είναι κρίμα να καταστρέψουμε τα μαχαίρια μας ή χειρότερα να τραυματιστούμε στην προσπάθειά μας να ανοίξουμε την κονσέρβα. 


5. Κατσαρόλα

Καλό θα ήταν να προτιμήσετε μια αρκετά μεγάλη ώστε να μπορείτε να βράσετε με ευκολία ζυμαρικά που αποτελούν το κατεξοχήν φαγητό για φοιτητές. Επιπλέον, θα μπορείτε να σωτάρετε εύκολα κρεμμύδι, σκόρδο και να παρασκευάσετε σούπες και άλλα φαγητά κατσαρόλας. Επίσης, ένα κατσαρολάκι δεν θα έβλαπτε για σάλτσες και βραστά αυγά.

6. Σουρωτήρι

Εξυπηρετεί τόσο για να σουρώσετε τα ζυμαρικά σας, όσο και για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.


7. Γάστρα

Κι όμως δεν είναι πολυτέλεια, κι αυτό έχει να κάνει με τους ρυθμούς της φοιτητικής ζωής. Οι περισσότεροι νέοι σπουδαστές δεν θέλουν να περνούν ώρες στο σπίτι μαγειρεύοντας, οπότε η γάστρα είναι μια καλή λύση. Απλά τοποθετούμε μέσα τα υλικά και τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και τη ξεχνάμε εκεί για αρκετές ώρες. Οπότε δεν θα μείνετε στην κουζίνα περιμένοντας το φαγητό να είναι έτοιμο, θα πάτε στο μάθημά ή στην δραστηριότητά σας και στην επιστροφή το φαγητό θα σας περιμένει έτοιμο αχνιστό.


8. Μπωλ προετοιμασίας

Θα χρειαστείτε, περίπου τέσσερα μπωλ: ένα μεγάλο, δύο μεσαία κι ένα μικρό. Είναι απαραίτητα για τον διαχωρισμό των υλικών κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Επίσης για να αναμιγνύετε σαλάτες τις οποίες μπορείτε να σερβίρετε σε αυτά, να δημιουργείτε ζύμες και πάρα πολλές άλλες παρασκευές.


9. Τηγάνι

Ένα αντικολλητικό τηγάνι, μεσαίου μεγέθους είναι φυσικά μέσα στα must που κάθε κουζίνα θα πρέπει να διαθέτει, είτε ξέρουμε απλά να τηγανίζουμε ένα αυγό είτε να προετοιμάζουμε τηγανιές κ.α. Επιπλέον καθαρίζεται πανεύκολα καθώς τα υπολλείματα δεν μένουν πάνω μετά την χρήση του.


10.Τάπερ και φαγητοδοχεία

Υπάρχουν πολλά τάπερ σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις ημέρες σας, ειδικά αν μαγειρεύετε γεύματα για όλη την εβδομάδα και τα αποθηκεύετε στη συντήρηση ή στην κατάψυξη. Η σωστή αποθήκευση θα μειώσει σημαντικά τα τρόφιμα που θα καταλήγουν στο καλάθι των άχρηστων. Τα φαγητοδοχεία είναι ιδανικά για να μεταφέρετε το γεύμα σας όπου κι αν βρίσκεστε ώστε να το απολαμβάνετε φρέσκο χωρίς κινδύνους αλλοιώσεων.


Εκτός από τα παραπάνω σκεύη και εργαλεία θα πρέπει φυσικά να προμηθευτείτε και τα βασικά είδη σερβιρίσματος, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια. Με αυτά θα μπορείτε να απολαμβάνετε τις πρώτες σας μαγειρικές δημιουργίες και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους στους πρώτους σας καλεσμένους!