Τα δέκα πιο γευστικά Χριστουγενιάτικα τραπέζια στον κόσμο

Ανατολική Ευρώπη

Στις χώρες που κάποτε ανήκαν στην Πολωνική-Λιθουανική κοινοπολιτεία (Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία, Τσεχία ), την παραμονή τον Χριστουγέννων (24/12) απολαμβάνουν ένα γεύμα που αποτελείται από δώδεκα χορτοφαγικά πιάτα...κι αυτό γιατί την προεορταστική περίοδο ακολουθούν νηστεία. Για παράδειγμα στην Τσεχία τρώνε τηγανητό κυπρίνο με πατατοσαλάτα.

Περού

Η οικογένεια δειπνεί γύρω από γεμιστή με βοδινό, φιστίκια & γαλοπούλα. Γαρνιρισμένη με φρέσκες φέτες ανανά και κεράσια, ψητές πατάτες και σάλτσα μήλου. Το επιδόρπιο περιλαμβάνει αμυγδαλόπαστα, σταφίδες, αμύγδαλα, πανετόνε, συνοδευόμενα από μια κούπα καυτής σοκολάτας.

Φινλανδία

Τα εδέσματα σερβίρονται σε ξύλινο πλατό, το οποίο περιέχει διάφορα πιάτα της εποχής. Το κυρίως πιάτο είναι ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινό ζαμπόν, το οποίο συνοδεύεται με μουστάρδα ή ψωμί, μαζί με άλλα πιάτα. Επίσης, σερβίρεται ψάρι, βραστά κατσαρόλας, με συκώτι και σταφίδες, πατάτες, ρύζι και καρότα, πάντα συνοδεία ζεστού κόκκινου κρασιού.

Καναδάς

Εδώ, το χριστουγεννιάτικο γεύμα μοιάζει πολύ με των αποικιοκρατών απογόνων, των Άγγλων. Δηλαδή, γαλοπούλα με γέμιση και σάλτσα, πουρέ πατάτας, ζωμό βοδινού, σάλτσα κράνμπερι, λαχανικά και πουτίγκα δαμάσκηνο. Eggnog, ένα ποτό με γάλα, το οποίο περιέχει αλκοόλ. Άλλα χριστουγεννιάτικα φαγητά είναι τάρτες βουτύρου και κουλουράκια.

Δανία

Στη Δανία το γεύμα των Χριστουγέννων έχει ψητό χοιρινό, πάπια και χήνα. Αυτά συνοδεύονται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και πολύ ζωμό βοδινού. Το επιδόρπιο είναι ρυζόγαλο, με ένα αμύγδαλο κρυμμένο στη μέση.

Ολλανδία

Οι Ολλανδοί είναι πιο «γκουρμέ», το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι μια εκδήλωση που κρατάει αρκετές ώρες. Οι οικογένειες και οι παρέες μαγειρεύουν μαζί, ο καθένας έχει το δικό του τηγανάκι για να αυτοσχεδιάσει. Ο/η οικοδεσπότης/οικοδέσποινα, έχουν προετοιμάζει κομμένα λαχανικά και διάφορα είδη κρεατικών, ψάρια, γαρίδες. Όλα συνοδεύονται με σαλάτες, φρούτα και σάλτσες. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στην πρώην αποικία της Ολλανδίας, την Ινδονησία. Βέβαια έχουν και πιο παραδοσιακά πιάτα, όπως roast beef, πάπια, λαγό, φασιανό ή ψητό χοιρινό ζαμπόν.

Γαλλία

Το ρεβεγιόν, έχει τις ρίζες του στη Γαλλία και συναντάται και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες. Είναι ένα δείπνο, πάρτι, που λαμβάνει χώρα τη μέρα των Χριστουγέννων και την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η ονομασία ρεβεγιόν βγαίνει από τη λέξη reveil (σημαίνει ξυπνώ), καθώς η συμμετοχή στο πάρτι προÏ‹ποθέτει να μείνεις ξάγρυπνος τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα πιο συνήθη πιάτα είναι φουα γκρα, στρείδια, καπνιστός σολομός, αστακός, ψητή πάπια, χήνα ή γαλοπούλα με κάστανα και γέμιση. Για επιδόρπιο, το γνωστό “La Buche de Noel” , δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ το οποίο έχει το μέγεθος μακρύ κορμού δέντρου. Για ποτό.. μα τι άλλο.. Σαμπάνια.

Νέα Ζηλανδία

Τα έθιμα της Νέας Ζηλανδίας μοιάζουν πολύ με τα βρετανικά, καθώς στο παρελθόν ήταν αποικία της. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα, ψητά λαχανικά, γέμιση και σάλτσα κράνμπερι. Ειδάλλως ψητό χοιρινό ζαμπόν ή αρνί. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στο νεοζηλανδέζικο και το βρετανικό χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι πως στην Νέα Ζηλανδία δεν θα βρείτε χήνες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας απαγορεύει οποιαδήποτε εισαγωγή κρέατος.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ψητή χήνα, με γέμιση μήλο είναι το κυρίως πιάτο σχεδόν σε κάθε χριστουγεννιάτικο δείπνο. Επίσης η ψητή γαλοπούλα είναι δημοφιλής, συνοδεία ψητής πατάτας, λαχανικών (βραστά ή στον ατμό) , λαχανάκια Βρυξελλών, σάλτσα κράνμπερι. Για επιδόρπιο, χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ή πουτίγκα δαμάσκηνου και βούτυρο μπράντι. Στην Αγγλία, για αιώνες, το κυρίως πιάτο ήταν παγόνι ή αγριόχοιρος, μια συνήθεια που άλλαξε μετά το Μεσαίωνα.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Σε ένα αμερικανικό χριστουγεννιάτικο δείπνο, κάποιος μπορεί να γευτεί πιάτα από τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως γνωρίζετε η συγκεκριμένη χώρα έχει διαμορφωθεί από τους Ευρωπαίους αποίκους, η οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί, όταν ανακαλύφθηκε αυτός ο νέος κόσμος.  Κάθε πολιτεία έχει τα δικά της γαστρονομικά έθιμα, για παράδειγμα, στη Χαβάη απολαμβάνουν γαλοπούλα τεριγιάκι, στη Βιρτζίνια στρείδια και πίτα με ζαμπόν, στην βορειοδυτική ενδοχώρα επικρατούν Σκανδιναβικά πιάτα. Στις νοτιοδυτικές πολιτείες, ειδικά στο  Νέο Μεξικό, θα συναντήσουμε πολλά πιάτα που προέρχονται απο τη Μεξικάνικη κουζίνα κ.α.

Μας συγχωρείτε που δεν έχουμε συμπεριλάβει τη χριστουγεννιάτικη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας. Οι δικές μας οικείες γεύσεις βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη θέση της καρδιάς μας. Γι αυτό επιληφθήκαμε ένα άρθρο με παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές από διάφορα μέρη τη Ελλάδας μας! 

Η ομάδα του COOZINA σας εύχεται καλές νόστιμες γιορτές, γεμάτες αγάπη και ελπίδα!

#χριστουγεννα , #christmas