Τα 5 καλύτερα κυρίως πιάτα για ρεβεγιόν

Ψητό χοιρινό ρολό με βατόμουρα και μπισκότα τζίντζερ

Υλικά

  • ½ κιλό ρολό χοιρινό
  • 1 κ.γ. μαραθόσποροι, χοντροαλεσμένοι
  • ½ κ.γ. σπόροι κύμινο, χοντροαλεσμένοι
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο 
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 λοβοί κάρδαμο, αλέθουμε τους μαύρους σπόρους
  • 75 γρ. Σπασμένα μπισκότα τζίντζερ 
  • 75 γρ. Κράνμπερι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σάλτσα μπίρας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 330 ml ξανθιά μπίρα
  • 200 ml ζωμό κότας
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 100 γρ. βατόμουρα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 240 βαθμούς. Αφαιρούμε το κορδόνι από το ρολό, το ανοίγουμε και φτιάχνουμε μια «τσέπη» κόβοντας κατακόρυφα στο πιο χοντρό σημείο του κρέατος.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5΄ μέχρι να μαλακώσει. Αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε την «τσέπη» και απλώνουμε την υπόλοιπη σε όλη την επιφάνεια του κρέατος. 
  3. Κάνουμε πάλι ρολό το κρέας και δένουμε με σπάγκο για ψήσιμο. Μεταφέρουμε σε ταψί και τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις, το κύμινο και τους μαραθόσπορους στις άκρες του ρολού, πασπαλίζουμε με αλάτι.  
  4. Προσθέτουμε 2 κ.γ. λάδι, στο ταψί και ψήνουμε για 25΄. Έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία τους 180 βαθμούς και ψήνουμε 20' για κάθε 450 γρ. κρέατος, θέλουμε όταν τρυπάμε το ρολό στο πιο χονδρό του σημείο να βγαίνουν διαυγή υγρά, τότε το ρολό μας είναι έτοιμο. 
  5. Στραγγίζουμε τα ζουμιά και προσθέτουμε το αλεύρι, μαγειρεύουμε για 1'. Έπειτα προσθέτουμε τη μπίρα, το ζωμό, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και βράζουμε, ξύνοντας τον πάτο του ταψιού.
  6. Βράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να μελώσει. Προσθέτουμε τα βατόμουρα, βράζουμε και  αλατοπιπερώνουμε.
  7. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το σπάγκο, κόβουμε σε φέτες και προσθέτουμε σάλτσα.

Χωριάτικο κοτόπουλο γεμιστό με άγριο ρύζι και μανιτάρια

Υλικά

  • ½ κούπα άγριο ρύζι 
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 χωριάτικη κότα ελευθέρας βοσκής
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1.  Βράζουμε το ρύζι σε νερό με μια πρέζα αλάτι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ρύζι να βράζει για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά. 
  2. Προθερμαίνουνε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σωτάρουμε με βούτυρο τα μανιτάρια για 5' και τα προσθέτουμε στο ρύζι.
  3.  Τρίβουμε την κότα, μέσα και έξω, με το μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά, το δενδρολίβανο, και αλατοπίπερο. Τη γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού-μανιταριών και δένουμε τα πόδια με σπάγκο ψησίματος, έτσι ώστε να μην χυθεί έξω η γέμιση. 
  4.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις δύο κουταλιές βούτυρο και τα «κολλάμε» σε όλη την επιφάνεια της κότας.
  5.  Ψήνουμε το πουλερικό, στον προθερμασμένο φούρνο, για 40-50 λεπτά. Τσεκάρουμε με θερμόμετρο, το κρέας είναι έτοιμο αν στο πιο παχύ σημείο είναι στους 74 βαθμούς. 
  6.  Πριν κόψουμε την κότα για να σερβίρουμε, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για 10΄.

Αρνί με πρωτοχρονιάτικα μπαχάρια

Υλικά  

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • Φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κιλό αρνί, φιλέτα από λαιμό σε κομμάτια
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 8 γαρίφαλα
  • 6 λοβοί κάρδαμο
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο
  • 3 κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα
  • 850 γρ. Ζωμό βοδινού
  • 250 γρ. Αποξηραμένα βερίκοκα

Εκτέλεση

  1. Τηγανίζουμε για 15', σε αντικολλητικό τηγάνι με λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτουμε το αρνί και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αμύγδαλα. 
  2. Προσθέτουμε το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε, το τηγάνι, με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45', ανακατεύοντας που και που. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και βράζουμε για άλλα 15΄ μέχρι να μαλακώσει το αρνί.
  3. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό.

Σολωμός με κρούστα πεκάν

Υλικά

  •  3 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  •  3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  •  5 κ.γ. μέλι
  •  ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
  •  ½ κούπα ψιλοκομμένα πεκάν
  •  3 κ.γ. φρέσκος μαϊντανός
  •  6 φιλέτα σολομού  
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  •  1 ½ λεμόνι κομμένο σε τέταρτα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια μικρή μπασίνα, αναμιγνύουμε τη μουστάρδα, το βούτυρο και το μέλι.  
  2. Σε ξεχωριστή μπασίνα, αναμιγνύουμε την τριμμένη φρυγανιά, τα πεκάν και το μαϊντανό.
  3. Αλατοπιπερώνουμε κάθε φιλέτο σολομού. Τα μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Με τη βοήθεια πινέλου σιλικόνης, περνάμε τα φιλέτα με το μείγμα μούσταρδα-μέλι. Καλύπτουμε κάθε φιλέτο με το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς. 
  4. Ψήνουμε μέχρι ο σολομός να κόβεται με το πιρούνι, χωρίς ιδιαίτερη πίεση. 

Μοσχαρίσιο prime rib

Υλικά

  • 1 (4 ½ κιλά ) μοσχαρίσιο prime rib (ζητήστε το σε κάποιο καλό κρεοπωλείο) 
  • 6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • Αλάτι  
  • Πιπέρι
  • ½ κούπα μουστάρδα Ντιζόν

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς 
  2. Κάνουμε σχισμές στο κρέας, με το μαχαίρι και βάζουμε φέτες σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και κάνουμε επάλειψη με μουστάρδα, σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
  3. Τυλίγουμε το κρέας με αλουμινόχαρτα και βάζουμε πάνω σε σχάρα την οποία τοποθετούμε πάνω σε ταψί.
  4. Ψήνουμε για 60'. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το κρέας για άλλα 90' . Με τη βοήθεια θερμόμετρου κρέατος, μετράμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος. Το τρυπάμε στο πιο χονδρό σημείο του. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος, θα πρέπει να είναι 60 βαθμοί αν θέλουμε να είναι medium-rare ή 68 βαθμοί αν το θέλουμε medium. Καλό θα ήταν να μην παραψήσουμε το συγκεκριμένο είδος κρέατος γιατί θα σκληρύνει αφού θα έχει χάσει όλους τους γευστικούς του χυμούς. 

Ελπίζουμε να δοκιμάσετε τις γευστικές προτάσεις του COOZINA και να έχετε ένα υπέροχο δείπνο ρεβεγιόν, με όμορφη παρέα, γεμάτο ευχές για ένα λαμπερό νέο έτος, γεμάτο ελπίδα και χαρά!

#χριστουγεννα , #christmas