Το Νο.1 φρούτο του καλοκαιριού: Πρωτότυπες καρπουζένιες συνταγές!

Θα βρούμε πολύ εύκολα, καρπούζια στα καλύτερά τους, από τον Ιούλη μέχρι το Σεπτέμβρη. Είναι ό,τι πρέπει για την ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς αποτελείται από 92% νερό και 8% σάκχαρα.

 Για να επιλέξουμε ένα καλό καρπούζι θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

  • Δεν έχει σημασία το μέγεθος, δηλαδή είτε μικρό είτε μεγάλο είναι θα πρέπει να είναι αρκετά βαρύ, αναλογικά με το μέγεθός του, γιατί τα πιο βαριά περιέχουν περισσότερο νερό και άρα είναι πιο ζουμερά.
  • Η φλούδα του θα πρέπει να είναι σφιχτή, χωρίς σκασίματα, χτυπήματα  και να έχει συμμετρικό σχήμα
  • Όσο πιο σκούρα είναι η φλούδα του, τόσο πιο ώριμο είναι.
  • Το καρπούζι δεν ωριμάζει αφού έχει κοπεί. Γι αυτό θα πρέπει να κοιτάμε το σημείο στη φλούδα του, που έχει κιτρινωπό χρώμα, εάν αυτό το σημείο είναι λευκό ή πράσινο τότε σημαίνει πως είναι ακόμη άγουρο και καλό θα ήταν να το αποφύγουμε.
  • Εάν το χτυπήσουμε στη μέση και ο ήχος που ακούσουμε είναι κοφτός τότε έχουμε μια ακόμη ένδειξη πως είναι άγουρο, εάν ο ήχος είναι πιο βαθύς τότε μάλλον έχουμε ένα καλό καρπούζι.
  • Ελέγχουμε, πριν το αγοράσουμε, αν το καρπούζι ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο ή βρίσκονταν σε σκιερό και δροσερό μέρος. Προτιμούμε την δεύτερη περίπτωση γιατί τότε είναι πολύ πιθανό το καρπούζι μας, να είναι γερό.

Συνταγές

Γασπάτσο Καρπούζι 

 Υλικά

  • 6 κούπες καρπούζι σε μεγάλους κύβους, χωρίς κουκούτσια
  • 4 κούπες ντομάτα, ξεσποριασμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λευκό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 αγγούρια
  • Χυμό από δύο λάιμ
  • 2 κούπες φρέσκο κόλιαντρο
  • 1 πιπεριά χαλαπένιος, ξεσποριασμένη
  • Θρυμματισμένο κατσικίσια τυρί
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1.  Βάζουμε στο  μπλέντερ, το καρπούζι, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια, το χυμό λάιμ, το κόλιαντρο, τις πιπεριές χαλαπένιος και από μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Τα δουλεύουμε αλλά όχι πάρα πολύ, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα πολτό με κομματάκια. 
  2.  Το βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου μια ώρα. Σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.

Ζελεδάκια καρπουζιού

Υλικά

  • 8 κούπες καρπούζι κομμένο σε κύβους, χωρίς κουκούτσια
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 ½ κ.σ. σαμπούκα ή ούζο
  • 2 κ.σ. σκόνη ζελατίνης, χωρίς γεύση
  • 16 φρέσκα φύλλα μέντας

Εκτέλεση

  1. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ, το καρπούζι μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λάιμ και τη σαμπούκα. 
  2. Βράζουμε σε κατσαρολάκι, μια κούπα από τον πολτό καρπουζιού. 
  3. Σε μια μπασίνα βάζουμε μια κούπα πολτό καρπουζιού και πασπαλίζουμε με τη ζελατίνη. Το αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το ζεστό μείγμα στο μείγμα με τη ζελατίνη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζελατίνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο πολτοποιημένο καρπούζι.
  5. Περνάμε με λίγο ελαιόλαδο, μια φόρμα για ατομικά τετράγωνα κέικ Γεμίζουμε με το μείγμα καρπούζι, φροντίζοντας τα αφαιρέσουμε τον αφρό. 
  6. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20' μέχρι να αρχίσει να σφίξει η ζελατίνη. 
  7. Προσθέτουμε τα φύλλα μέντας σε κάθε κύβο και τα πιέζουμε μέχρι την μέση κάθε κύβου.
  8. Επαναφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για περίπου τέσσερις ώρες, μέχρι να σφίξουν καλά, ώστε να μπορούμε να ξεφορμάρουμε τους κύβους χωρίς να διαλυθούν.

Νερό με γεύση καρπούζι-μέντα

Υλικά

  • 4 ½ κούπες καρπούζι σε κύβους
  • 6 κλαράκια μέντας
  • ½ λίτρο νερό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κανάτα, το καρπούζι ελαφρώς πατημένο και τα φύλλα μέντας.
  2. Προσθέτουμε το μεταλλικό νερό ή ανθρακούχο.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 4 ώρες ώστε να μπορέσουν να βγουν οι γεύσεις και τα αρώματα στο νερό. 
  4. Ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε. Σερβίρουμε με φρέσκους κύβους καρπουζιού, φύλλα μέντας και άφθονο θρυμματισμένο πάγο.

Σολωμός με τουρσί καρπούζι

Υλικά

Για το σολωμό

  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 200 γραμμάρια φιλέτα σολωμού, με πέτσα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι

Για τη σαλάτα

  • ½ κούπα λευκό βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κούπα κρεμμύδι
  • 1 κούπα ντομάτα σε μικρούς κύβους
  • 3 κούπες καρπούζι σε μεγάλους κύβους, χωρίς κουκούτσια.
  • ¼ κούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Για το σολωμό

  1. Σωτάρουμε τα φιλέτα σολωμού, σε δυνατή προς μέτρια φωτιά, τα αλατοπιπερώνουμε.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα σε κάθε πλευρά, για περίπου 4 λεπτά στην κάθε μια.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 4 λεπτά.
  4. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. 

Για τη σαλάτα

  1. Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα, δύο κούπες νερό, το βαλσάμικο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά. 
  3. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το καρπούζι και το βασιλικό. 
  4. Σερβίρουμε συνοδεία σολωμού.