Vulkanus: Η καινοτομία στο ακόνισμα. 10 συχνές ερωτήσεις για τη χρήση του!

Πως πρέπει να κρατάω το ακονιστήρι της Vulkanus την ώρα του ακονίσματος;

Κρατήστε το ακονιστήρι είτε με το δεξί είτε με το αριστερό σας χέρι από την πάνω γωνία του. Προσέξτε μη βάλετε δάχτυλα (ή άλλο σημείο του χεριού σας) στο άνοιγμα σε σχήμα “V” του εργαλείου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρατήστε μακριά τα χέρια σας από τη λεπίδα του μαχαιριού και εκτός της πορείας του όταν χρησιμοποιείτε το ακονιστήρι, ειδάλλως μπορεί να έχετε σοβαρό τραυματισμό.

Πόσες φορές πρέπει να περάσω το μαχαίρι από το ακονιστήρι;

Τέσσερα περάσματα είναι αρκετά για μαχαίρια που ακονίζετε συχνά. Πρέπει να ελέγχετε την αιχμηρότητα του μαχαιριού σας μετά τα 4 περάσματα, και αν δεν είναι αρκετά κοφτερό ακόμα, περάστε το άλλες 4 φορές. Για να αποφύγετε τη φθορά του μαχαιριού σας θα πρέπει να το ακονίζετε με τα ελάχιστα δυνατά απαραίτητα περάσματα.

Σημείωση: Με τη συνεχή χρήση του Vulkanus, χρειάζεται μόνο λείανση του μαχαιριού. Το ακόνισμα δεν είναι απαραίτητο.

Γιατί είναι το ακονιστήρι της Vulkanus η γρηγορότερη μέθοδος ακονίσματος

Το πατενταρισμένο μέταλλο στις πλάκες του ακονιστηρίου είναι φτιαγμένο από ένα καρβίδιο πολύ υψηλής σκληρότητας (περίπου 93 HRC). To HRC αποτελεί τη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σκληρότητας των υλικών στην κλίμακα Rockwell. Επειδή αυτό το καρβίδιο είναι πιο σκληρό από τις λεπίδες των περισσότερων μαχαιριών (που έχουν HRC περίπου 50 μονάδες), το Vulkanus ακονίζει γρήγορα τα μαχαίρια σας και δίνει στο μαχαίρι σας μια λεία, αιχμηρή λεπίδα. Το καρβίδιο είναι επίσης πιο σκληρό από τα ατσάλια που χρησιμοποιούνται στο ακόνισμα (μασάτια κλπ), που έχουν συνήθως έως και 60 μονάδες HRC. Συγκρίνοντας το Vulkanus  με τα μασάτια ή τις πέτρες ακονίσματος, το Vulkanus  είναι πολύ πιο εύχρηστο και παρέχει αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα. Τα μασάτια και οι πέτρες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και καθιστούν το ακόνισμα των μαχαιριών πολύ πιο δύσκολο. Το Vulkanus σας διευκολύνει προσφέροντας σας το καλύτερο αποτέλεσμα, στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

Τι παραπάνω προσφέρει το Vulkanus από τα διαμαντέ μασάτια;

Τα διαμαντέ μασάτια λειτουργούν σαν το γυαλόχαρτο και αφήνουν μια τραχιά επιφάνεια στη λεπίδα σας λόγω της λειτουργίας τους που έχει ως βάση τη σκόνη διαμαντιού. Επίσης, αφού χρησιμοποιήσετε το μασάτι, συνήθως χρειάζεστε και άλλα πρόσθετα για την λείανση και το τελείωμα του μαχαιριού σας. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τη λεία, κοφτερή λεπίδα που προσφέρει το ακονιστήρι της Vulkanus σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Μπορώ να ακονίσω οδοντωτά μαχαίρια χρησιμοποιώντας το ακονιστήρι της Vulkanus;

Ναι,  με το Vulkanus μπορείτε να ακονίζετε οδοντωτά μαχαίρια. Απλά τραβήξτε τη λεπίδα οριζόντια ανάμεσα από τις πλάκες και στη κατεύθυνση της οδοντωτής λεπίδας. Οι περισσότερες οδοντωτές λεπίδες βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, οπότε, θα πρέπει να πιέσετε στα δεξιά με τη λεπίδα προς τα δεξιά και να τραβήξετε το μαχαίρι από αριστερά προς τα δεξιά ανάμεσα στις πλάκες.

Μπορώ να ακονίσω τα ιαπωνικά, μονής γωνίας μαχαίρια μου με το ακονιστήρι της Vulkanus;

Ναι, το ακονιστήρι Vulkanus, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ακόνισμα των ιαπωνικών μαχαιριών μονής γωνίας (που είναι ακονισμένα από τη μια πλευρά). Απλά τραβήξτε τη λεπίδα οριζόντια και  με κατεύθυνση προς την ακονισμένη πλευρά του μαχαιριού σας. Συνήθως αυτά τα μαχαίρια είναι ακονισμένα από την αριστερή πλευρά, οπότε θα πρέπει να βάλετε πίεση στην αριστερή πλευρά με τη λαβή προς τα αριστερά και να περάσετε το μαχαίρι από το ακονιστήρι από δεξιά προς τα αριστερά.

Μπορώ να ακονίσω τα ιαπωνικά μαχαίρια μου με το Vulkanus;

Ναι, με την ίδια μέθοδο που ακονίζετε τα καθημερινά σας μαχαίρια

Μπορώ να ακονίσω κεραμικά μαχαίρια με το ακονιστήρι της Vulkanus;

Όχι. Το κεραμικό υλικό είναι εύθραυστο. Τα κεραμικά μαχαίρια θα κάνουν ζημιά στο Vulkanus σας και σίγουρα θα πραγματοποιηθεί ζημιά στο μαχαίρι. Χρησιμοποιήστε ειδικά ακονιστήρια αν θέλετε να ακονίσετε κεραμικά μαχαίρια.

Γιατί είναι καλύτερο το Vulkanus από ακονιστήρια που έχουν μηχανισμό με σταθερή γωνία ακονίσματος;

Τα ακονιστήρια με σταθερή γωνιά σας περιορίζουν από το να έχετε την επιθυμητή, κατάλληλη γωνία της επιλογής σας & μπορεί να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα γωνία. Τα ευλύγιστα μέρη του Vulkanus σας επιτρέπουν να ακολουθείτε την αρχική γωνία της λεπίδας του μαχαιριού σας κατά το ακόνισμα. Αυτό διαφυλάττει την αρχική γωνία ακονίσματος του μαχαιριού σας.

Τι εύρος μπορώ να έχω όσον αφορά τις γωνίες ακονίσματος με το Vulkanus;

Το εύκαμπτο, σε σχήμα V εργαλείο ανοιγοκλείνει σχηματίζοντας γωνίες από 12° (στην αρχική θέση εκκίνησης) έως και 20° (σε πλήρη έκταση). Διαφορετικά μαχαίρια είναι κατασκευασμένα με διαφορετικές γωνίες ακονίσματος για να πραγματοποιήσουν διαφορετικούς στόχους & εργασίες και κάθε μαχαίρι έρχεται από τον κατασκευαστή του με μια προκαθορισμένη γωνία (ακονίσματος). Για να διατηρήσετε αυτή τη γωνία του μαχαιριού σας πρέπει να εναλλάσσετε την πίεση που ασκείτε στο μαχαίρι κατά το ακόνισμα με το Vulkanus. Ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος έχει κατασκευαστεί με μικρή γωνία, επομένως για να ακονίσετε το συγκεκριμένο μαχαίρι πρέπει να εφαρμόσετε μικρή πίεση κατά τη διαδικασία ακονίσματος έτσι ώστε η γωνία να παραμένει μικρή, περίπου 12°. Το μαχαίρι σεφ που χρησιμοποιείται για κόψιμο έχει πολύ μεγαλύτερη γωνία. Επομένως, για να ακονίσετε το μαχαίρι πρέπει να εφαρμόσετε μεγάλη πίεση για να φτάσει η γωνία το μέγιστο (20°).

Πόσο καιρό αντέχουν οι πλάκες ακονίσματος του Vulkanus; Υπάρχουν ανταλλακτικά;

Οι πλάκες υπό κανονική, οικιακή χρήση μπορούν να αντέξουν  2-5 χρόνια. Υπάρχουν ανταλλακτικά, κατ’ όπιν επικοινωνίας με το κατάστημα στο οποίο προμηθευτήκατε το ακονιστήρι σας.

Πρέπει να κάνω κάτι στο μαχαίρι αφότου χρησιμοποιήσω το Vulkanus;

Μπορείτε να καθαρίσετε το μαχαίρι, πριν από την επαφή του με τρόφιμα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσω το ακονιστήρι Vulkanus;

Φροντίστε να ακονίζετε μόνο καθαρά μαχαίρια. Για να καθαρίσετε το ακονιστήρι χρησιμοποιείστε βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε υπολείμματα φαγητού, βρωμιά, ή και ρινίσματα μετάλλου.