10 συμβουλές για μαγειρική με παιδιά στις γιορτές!

Η μαγειρική, είναι μια πολύ διασκεδαστική και εποικοδομητική  δημιουργική απασχόληση, ιδανική για παιδί, τα υπερενθουσιάζει και τα γεμίζει με πρακτικά εφόδια για τη ζωή. Αν προσθέσουμε το χριστουγεννιάτικο θέμα στη δραστηριότητα είναι βέβαιο πως τα παιδικά πρόσωπα θα φωτιστούν ακόμη περισσότερο από χαμόγελα. Ωστόσο, για να μην μετανιώσουμε την ώρα και τη στιγμή που αφήσαμε τους ζωηρούς μπόμπιρες να το διασκεδάσουν στην κουζίνα μας. Καλό θα ήταν να γνωρίσουμε κάποια βασικά βήματα που θα βοηθήσουν στο πιο ανώδυνο στήσιμο του παιχνιδιού.

1. Όλα ξεκινούν με τη συνταγή

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, την ηλικία των παιδιών και μαζί την ικανότητά του να εκτελέσουν μια συνταγή. Για παράδειγμα, στρογγυλά σοκολατένια τρουφάκια, πιτάκια ή χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια σπιτάκια; Η επιλογή επίσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παιδιών, από τον πόσο χρόνο και υπομονή διαθέτετε!

2. Η διακόσμηση κάνει τη διαφορά

Τα παιδιά αγαπούν και βρίσκουν πολύ διασκεδαστικό το να διακοσμούν τα πάντα. Οπότε η ζαχαροπλαστική είναι η πρώτη μας επιλογή, καθώς μπορούμε να παίξουμε πολύ με βρώσιμα χρώματα, γκλίτερ, ζαχαρόπαστες, κορνέ κ.α. Τα σοκολατένια κουφετάκια μπορούν να γίνουν τα μάτια ενός χιονάνθρωπου, η ζάχαρη άχνη χιόνι, να γράψουμε με κόκκινο και κίτρινο γλάσο. Επίσης τα κουπατ και τα τσέρκια σε διάφορα σχήματα είναι ένα τέλειο παιχνίδι για το κόψιμο ζύμης και μπισκότων. Θα πρέπει απλά να προσέξουμε ώστε όσα χρησιμοποιήσουμε να είναι ασφαλή για την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν στη μαγειρική εμπειρία.

3. Άνεση χρόνου

Θα πρέπει να είμαστε χαλαροί, τα Σαββατοκύριακα είναι μια καλή στιγμή για να μαγειρέψουμε μαζί με τα παιδιά, καθώς θα μπορέσουμε να τους αφοσιωθούμε και να το απολαύσουμε μαζί ξεκούραστοι, χωρίς άγχος και χρονικούς περιορισμούς. Να διακοσμήσουμε το χώρο με πολύχρωμα στολίδια και γιρλάντες σαν να έχουμε μια γιορτή στην κουζίνα μας.

4. Προετοιμασία πριν ξεκινήσουμε

Καλό θα ήταν να ετοιμάσουμε την κουζίνα, πριν υποδεχθούμε τους μικρούς μας φίλους. Να έχουμε ετοιμάσει τα σκεύη και τα υλικά που θα χρειαστούμε. Για παράδειγμα, αν έχουμε πεντάχρονα ή μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να τα κάνουμε να εξασκηθούν στο μέτρημα και στην αριθμητική, με το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ή με μεζούρες. Αν πάλι μαγειρεύουμε με μικρότερα παιδιά η προετοιμασία σκευών και υλικό θα μας γλιτώσει από αρκετή ατσαλιά και βαρεμάρα.

5. Υγιεινή και ασφάλεια

Ένα καλό μάθημα που μπορεί να διδάξει η μαγειρική στα παιδιά, είναι να πλένουν τα χέρια του πριν και καθώς ασχολούνται και πιάνουν με τα χέρια τους τρόφιμα. Επίσης την αξία ενός καθαρού πάγκου εργασίας, να έχουν μαζεμένα μαλλιά και να διατηρούν τα χέρια τους καθαρά όταν μαγειρεύουν.

Επίσης όσον αφορά στην ασφάλεια, μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο καυτός φούρνος και σκεύη, ο ατμός που βγαίνει από την κατσαρόλα. Τονίζουμε πως τα μαχαίρια τα χρησιμοποιούν μόνο οι μεγάλοι και οι μικροί θα πρέπει να μάθουν από αυτούς να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Ενθαρρύνουμε την υγιεινή μέσα από τη δοκιμή με ξεχωριστό κουτάλι για το κάθε παιδί και όχι με τα δάχτυλα ή από τα ίδια μαχαιροπίρουνα.

6. Αναθέτουμε αρμοδιότητες

Διαβάζουμε τις οδηγίες εκτέλεσης της συνταγής και αναθέτουμε σε κάθε παιδί το δικό του κομμάτι. Για παράδειγμα, το πασπάλισμα ζάχαρης με το κόσκινο ή το κόψιμο της ζύμης με κουπατ μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες. Ας του δώσουμε χώρο να κάνουν λάθος και να ξαναπροσπαθήσουν, ακόμα κι αν χρειάζεται περισσότερη υπομονή από μέρους μας. Επίσης αν τα παιδιά διαβάζουν, μπορούμε να τα βάλουμε να μας διαβάσουν τις οδηγίες και να διαλέξουν τι θα ήθελαν να κάνουν.

7. Μιλάμε για την προέλευση των υλικών

Η μαγειρική μπορεί να γίνει ένα όχημα μέσα από το οποία τα παιδιά, θα μπορέσουν να φανταστούν το μαγικό ταξίδι της τροφής. Την προέλευση των υλικών και ποια διαδικασία προηγείται για να φτάσουν στο ράφι του σουπερ μάρκετ. Επίσης μπορούν να μάθουν για την εποχικότητα, τη φύση και την τροφική αλυσίδα. Μέσα από διασκεδαστικούς τρόπους όπως ήχου ζώων και διαδραστικότητα.

8. Η ακαταστασία είναι δεδομένη

Μπορούμε να προνοήσουμε ώστε να αποφύγουμε το καθάρισμα ωρών μετά την παιδική μαγειρική. Καλό θα ήταν να στρώσουμε εφημερίδες στο πάτωμα, να φοράμε ποδιές ή πρόχειρα ρούχα. Ωστόσο η ακαταστασία είναι αναπόφευκτη, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της δραστηριότητας για να βάλουμε τάξη. Το παραμύθι πως  ο Αι Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα παιδιά που βοηθούν στο καθάρισμα, είναι μια καλή πρόφαση για να αποφύγουμε λίγη από την δεδομένη ακαταστασία.

9. Επιβράβευση και έπαινος

Ίσως οι μικροί μας φίλοι, να κάνουν κάτι πολύ εύκολο, ωστόσο να είναι η πρώτη τους φορά και για αυτούς να μην είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να τα ενθαρρύνουμε με φράσεις «τέλειο!» ή «είναι φοβερό!», πάντα με χαμόγελο και χάδι.

10 Αφιερώνουμε χρόνο για να απολαύσουμε όσα μαγειρέψαμε

Στρώνουμε ένα όμορφο τραπέζι, ένα γιορτινό σκηνικό, για να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε όσα προετοιμάσαμε όλοι μαζί στην κουζίνα. Διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπακια κ.α. και  καλούμε φίλους και συγγενείς για να δοκιμάσουν και να καμαρώσουν τα μικρά τους που ετοίμασαν με τα χεράκια τους τόσες λιχουδιές.

Είναι βέβαιο πως όταν δοκιμάσετε για πρώτη φορά τη μαγειρική δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά θα το λατρέψουν και θα το ζητούν με κάθε ευκαιρία. Αφιερώστε τους λοιπόν χρόνο, όχι μόνο στις γιορτές αλλά όλο το χρόνο, δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις δεμένες με γεύσεις και νέες χρήσιμες δεξιότητες που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

#χριστουγεννιάτικα , #χριστουγεννα , #παιδιά , #christmas