15 καθημερινά super foods για το σχολείο

Το κουδούνι χτύπησε και τα σχολικά θρανία γέμισαν ξανά! Εκτός από τα κυρίως γεύματα, το σχολικό πρωινό ή δεκατιανό είναι εξίσου σημαντικό, γι΄αυτό θα πρέπει να είναι σπιτικό και θρεπτικό. Ανακαλύψτε τα καλύτερα super food για τους μικρούς μας φίλους!

Καθημερινές υπερτροφές για τα μικρά σας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε κάθε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας! Έχουμε ομαδοποιήσει τις υπερτρoφές ανάλογα με το χρώμα τους καθώς η κάθε χρωματική κατηγορία περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Πράσινο

Τα πράσινα λαχανικά, εκτός από πλούσια πηγή βιταμινών έχουν την ιδιότητα της ενδυνάμωσης των οστών, του μυϊκού συστήματος και του εγκέφαλου. Οι πράσινες τροφές είναι τεράστιες «αποθήκες» ξανθοφύλλης και ζεαξανθίνης, μιας ομάδας αντιοξειδωτικών η οποία μεταξύ άλλων, ωφελεί πολύ την όραση.

Υπερδυνάμεις: Οι πράσινες τροφές ενισχύουν την όραση κι έχουν επουλωτικές ιδιότητες! Επίσης η χλωροφύλλη, η οποία δίνει σε αυτή την ομάδα τροφίμων το χαρακτηριστικό της χρώμα, ενισχύει την ανάπτυξη νέων υγειών ιστών και επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Τέλος ως τοπική θεραπεία, μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία επούλωσης κατά 25%.

1. Κολοκύθι

zucchini

Περιέχει από Ω3 μέχρι χαλκό.

Στο σχολειο: Τσιπς, μπαστουνάκια σε σάντουιτς ή σε πράσινο χυμό.

2. Αβοκάντο

avocado

Κρεμώδες, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά & αποδεδειγμένα ωφέλιμο για την καρδιά.

Στο σχολείο: Σε φέτες μέσα σε σάντουιτς ή άλειμμα σε φέτες ψωμί.

3. Σπανάκι

Spinach

Μια από τις πλούσιες πηγές φολικού οξέος, διατηρεί την σωστή κυκλοφορία των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό. Αρκετά παιδιά δεν πείθονται από τον Pop eye και αρνούνται να το δοκιμάσουν.

Στο σχολείο: Μια καλή λύση είναι η πρόσμιξη του μέσα σε κεφτεδάκια ή μέσα σε κάποιο πράσινο χυμό που γλυκίζει.

Πορτοκαλί

Η β-καροτίνη είναι το θρεπτικό συστατικό, το οποίο δίνει στα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό τους πορτοκαλί χρώμα. Είναι παρούσα και σε άλλα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο κ.α.), ωστόσο τα πορτοκαλί έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε β-καροτίνη. Το σώμα τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, μια σημαντική βιταμίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κύτταρα και καταπολεμά την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών.

Υπερδυνάμεις: Τα πορτοκαλί φαγητά, δίνουν νυχτερινή όραση! Αυτό εξαιτίας της βιταμίνης Α που δημιουργεί μια απόχρωση στον αμφιβληστροειδη χιτώνα, υπεύθυνη για την όραση σε χαμηλό φωτισμό. Πολύ καλή υπερδύναμη για παιδιά που παίζουν κρυφτό στο σκοτάδι ή την τυφλόμυγα.

4. Πορτοκαλί κολοκύθα

pumpkins

Γεμάτη με βιταμίνες, βιταμίνη Β, φολικό οξύ, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας με πορτοκαλί κολοκύθα! Πολύ!

Στο σχολείο: Η καλύτερη λύση είναι να την ψήσουμε σε λεπτές φέτες και να τη βάλουμε σε σάντουιτς επίσης μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς & φρέσκο χυμό.

5. Πορτοκάλια

oranges

 

Βιταμίνη C, αντιφλεγμονώδες, ρίχνει την υπέρταση. Ο χυμός είναι θρεπτικός, αλλά η σάρκα αυτούσια είναι καλύτερη. Ωστόσο τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στη φλούδα.

Σχολείο: Μπορούμε να βάλουμε το ξύσμα σε γιαούρτι ή μέσα σε smoothies να δημιουργήσουμε χυμό ή φρουτοσαλάτα.

6. Γλυκοπατάτα

swpo

Εκτός από β-καροτίνη, έχει πολλές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζονται πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όπως συμβαίνει με τις κανονικές πατάτες.

Στο σχολείο: Ψητές, σε τσιπς, σε κροκέτες.

7. Καρότο

carrots

Το αγαπημένο σνακ του Bugs Bunny, αποτελεί την πιο πλούσια πηγή σε καροτίνη. Τα καρότα baby είναι ιδανικά για βούτηγμα σε ντιπ ή και μόνα τους.

Στο σχολείο: Σε μπαστουνάκια, μέσα σε ψωμί, ολόκληρα.

Κίτρινο

Οι κίτρινες τροφές συγγενεύουν πολύ με τις πορτοκαλί τροφές. Είναι κι αυτές πλούσιες σε καροτενοειδή. Το πιο κοινό καροτενοειδές που βρίσκουμε στις κίτρινες τροφές, είναι η β-κρυπτοξανθίνη, η οποία αποδίδει την ίδια ποσότητα βιταμίνης Α με την β-καροτίνη. Έρευνες έχουν δείξει πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και αρθρίτιδας.

Υπερδυνάμεις: Η β-κρυπτοξανθίνη, βοηθά στην μείωση των φλεγμονών στις αρθρώσεις και βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Έτσι τα παιδιά θα τρέχουν χωρίς να λαχανιάζουν εύκολα και θα χοροπηδούν με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.

8. Κίτρινες πιπεριές

yellowpep

Θησαυροφυλάκιο βιταμίνης C, περιέχουν δυόμισι φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια. Η γλυκιά, ήπια γεύση τους, είναι ιδανική για παιδιά.

Στο σχολείο: Σε σάντουιτς, τσιπς.

9. Καλαμπόκι

corn

Ο βασιλιάς του θερινού barbecue είναι γεμάτος θειαμίνη, καθοριστική για την παραγωγή ενέργειας και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο σχολείο: Ολόκληρο ψημένο ή βραστο και σε σποράκια μέσα σε σακουλάκι για ευκολότερη μεταφορά.

10. Ανανάς

pine

Επίσης περιέχει πολλά καροτενοειδή μαζί με τη βρωμελαϊνη, η οποία ωφελεί το πεπτικό.

Στο σχολείο: Σε κομμάτια σε φρουτοσαλάτα, περασμένος σε καλαμάκι, μέσα σε γλυκά.

11. Μπανάνα

banana

Περιέχει κάλιο, το οποίο θα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των παιδικών οστών. Επίσης τα πρεβιοτικά που περιέχουν βοηθούν στην εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Στο σχολείο: Μα φυσικά απλά μόνη της ως φρούτο!

Κόκκινο

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, ένα από αυτά είναι το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και διάφορων μορφών καρκίνου. Το συναντούμε σε μεγάλη αφθονία στη ντομάτα. Επίσης, οι μαγειρεμένες και επεξεργασμένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο απ΄ ότι οι ωμές.

Υπερδυνάμεις: Οι κόκκινες τροφές σε κάνουν να λάμπεις σας φλας! Το λυκοπένιο μειώνει το λαχάνιασμα, την κοντή αναπνοή και το άσθμα που αναπτύσσονται σε ανθρώπους που αθλούνται.

12. Κόκκινη πιπεριά

redpep

Τα κόκκινα λαχανικά έχουν δύο φορές βιταμίνη C από όση βιταμίνη Α έχουν τα πράσινα λαχανικά. Προλαμβάνουν πολλές ασθένειες από το άσθμα μέχρι τον καταρράκτη.

Στο σχολείο: Σε ψωμάκι, μέσα σε κροκέτες, σε χυμούς, τσιπς.

13. Ντομάτα

tomatoes

Η βασίλισσα του λυκοπένιου έχει πολλά αντιοξειδωτικά & βιταμίνες Α, C και Κ. Η τελευταία διατηρεί υγιή οστά. Οι ντομάτες σε κονσέρβα και οι μαγειρεμένες ντομάτες  (κέτσαπ, σάλτσες, μαρινάδες κ.α.) φαίνεται να περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο από ότι οι φρέσκες.

Στο σχολείο: Σε φέτες μέσα σε ψωμάκια, ολόκληρα ντοματίνια, ντοματοχυμός

14. Καρπούζι

karpouzi

Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού περιέχει βιταμίνες Α και C που βοηθούν την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκινοπάθειες.

Στο σχολείο: Φρουτοσαλάτα, φρέσκος χυμός.

15. Γκρέιπφρουτ

grapefruit

Πλούσιο αντιφλεγμονώδες που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς τα παιδιά θα αρρωσταίνουν λιγότερο!

Στο σχολείο: Φρέσκος χυμός, φρουτοσαλάτα.

Τα super foods, είναι ωφέλιμα για την υγεία, αλλά δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Τα παιδιά χρειάζονται μια ολοκληρωμένη διατροφή με συχνά γεύματα για να αναπτυχθούν σωστά και να αποκτήσουν ένα υγιές σώμα.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υπόδειξη ιατρικής αγωγής, διατροφής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή.