15 μαγειρικές συμβουλές για αληθινή χαλάρωση στις διακοπές
Την έχουμε πατήσει αρκετές φορές στις διακοπές, γιατί αντί να ξεκουραστούμε στο εξοχικό μας ή στο δωμάτιο που ενοικιάσαμε, καταλήγουμε να μαγειρεύουμε ακατάπαυστα για πολλά άτομα, δηλαδή παραπάνω απ΄ όσο θα μαγειρεύαμε στο σπίτι μας. Φυσικά όλοι έχουμε πέσει, τουλάχιστον μια φορά σε αυτή τη γνωστή διακοπο - παγίδα.
Υπάρχει όμως, τρόπος να απολαμβάνουμε σπιτικό φαγητό στις διακοπές, απλά χρειαζόμαστε καλή στρατηγική και οργάνωση. Ακολουθούν οι 15 συμβουλές για χαλαρή μαγειρική στις διακοπές.
1. Σάλτσες σε βαζάκια
Είναι πάρα πολύ βολικό να έχουμε έτοιμα τα dressing, τις μαρινάδες, τα ντιπάκια και τις σάλτσες μας. Έτσι δεν θα σκεφτόμαστε κάθε φορά με τι θα συνοδεύσουμε τα γεύματά μας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα μας γλιτώσει από το συχνό πλύσιμο των μπλέντερ ή των μαγειρικών σκευών μας. Ένα ψυγείο γεμάτο με δροσερά ντιπ γιαουρτιού με βότανα, φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή πέστο σε βαζάκια θα αφαιρέσει αρκετά λεπτά καθημερινής προετοιμασίας.
2. Απλά γεύματα με σνακ
Ιδανική επιλογή για όσους μένουν σε ξενοδοχείο χωρίς κουζίνα. Ένα πλατό με πεντανόστιμα σνακ, όπως τυριά, αλλαντικά, ελιές κι άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία δεν χρειάζονται μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή επιλογή για εύκολα ελαφριά γεύματα. Ειδικά αν επισκεφθούμε τη λαϊκή αγορά ή ντελικατέσεν της εκάστοτε περιοχής θα μπορέσουμε να γευτούμε τους ντόπιους καρπούς χωρίς να μας στοιχήσει ακριβά.
3. Ομαδοποίηση υλικών
Ετοιμάζουμε το μενού των επόμενων ημερών και ομαδοποιούμε τα υλικά μας, ούτως ώστε να τα έχουμε καλύτερα τακτοποιημένα, χωρίς να δημιουργείται χάος, στην κουζίνα μας.
4. Κάνουμε πρώτα τα «εύκολα»
Ξέρουμε πως οι διακοπές σημαίνουν ανεμελιά και ξεκούραση. Γιατί λοιπόν να μην μας έχει φύγει ένα ακόμη μικρό άγχος για το φαγητό; Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, είναι τα εύκολο κομμάτι, δηλαδή να οργανώσουμε το μενού μας και να αγοράσουμε τα περισσότερα από τα βασικά μας υλικά, ειδικά την ξηρά τροφή.
5. Αγοράζουμε τα επιδόρπιά μας
Ξεχνάμε τη ζαχαροπλαστική, η οποία ως επί το πλείστον σημαίνει ακρίβεια στην προετοιμασία και αρκετό χρόνο. Απλά αγοράζουμε τα γλυκάκια μας φρέσκα από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.
6. Όσο πιο απλά τόσο καλύτερα
Όσο πιο απλά φαγητά, εύκολα στην προετοιμασία επιλέξουμε για τα καθημερινά μας γεύματα, τόσο πιο άνετοι και ξεκούραστοι θα είμαστε.
7. Πλένω και κόβω
Ένας πολύ έξυπνος τρόπος εξοικονόμησης χρόνου πριν το μαγείρεμα είναι να έχουμε τα λαχανικά μας πλυμένα. Επίσης αν διαθέτουμε κατάψυξη, μπορούμε να τα κόψουμε και να τα συντηρήσουμε εκεί, έτσι όταν θα έχουμε να μαγειρέψουμε το μόνο που θα κάνουμε, είναι να τα πετάξουμε μέσα στην κατσαρόλα.
8. Μαγειρεύουμε ομαδικά
Είτε ταξιδεύουμε με τους συντρόφους μας, είτε με φίλους, είτε παρέα με άλλες οικογένειες, ο καταμερισμός μαγειρικών «καθηκόντων», θα κάνει την όλη υπόθεση, μια διασκεδαστική διαδικασία λίγων λεπτών.
9. Βάζουμε προτεραιότητες
Ανάλογα με το ποιο γεύμα της ημέρας είναι πιο σημαντικό για εμάς, κάνουμε και την ανάλογη προετοιμασία. Επιλέγουμε λοιπόν να προετοιμάσουμε σπιτικό φαγητό για το συγκεκριμένο γεύμα (μπορεί να είναι παραπάνω από ένα γεύμα) και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είτε τρώμε έξω ή πιο πρόχειρα.
10. Ξεκουραζόμαστε
Μαγειρεύουμε και περνάμε χρόνο μέσα στην κουζίνα, σε λογικά πλαίσια. Δεν πάμε διακοπές για να μην βγαίνουμε έξω και να μαγειρεύουμε όλη μέρα.
11. Ετοιμάζουμε ένα salad bar
Οι σαλάτες είναι θρεπτικές, προετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα και είναι μια πολύ καλή επιλογή για να χορτάσει μια μεγάλη παρέα. Για να γίνει πιο διασκεδαστική η προετοιμασία, μπορούμε να γεμίσουμε μπωλ με κομμένα υλικά, dressing, να αγοράσουμε λίγες μπαγκέτες και η υπόλοιπη δουλειά θα εξαρτηθεί από τα προσωπικά γούστα του καθενός!
12. Τρώμε το ίδιο φαγητό πάνω από μια φορά
Μαγειρεύουμε τρία, τέσσερα φαγητά και τα καταψύχουμε. Όταν αποψύχουμε κάποιο από αυτά, αν δεν τα καταναλώσουμε την ίδια μέρα, μπορούμε να ξαναφάμε την επόμενη με μια μικρή παραλλαγή, για παράδειγμα αν έχουμε ψητές μπριζόλες με πατάτες τη μια μέρα, την επόμενη μπορούμε να φάμε το κρέας που μας περίσσεψε, σε σάντουιτς μαζί με σαλάτα κ.α.
13. Αγοράζουμε ψητό κρέας
Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, αν για παράδειγμα κάποια μέρα έχει καύσωνα και θέλουμε να φάμε κάτι χορταστικό, αντί να ανάψουμε το φούρνο και να λουστούμε στον ιδρώτα, μπορούμε να αγοράσουμε ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί κ.α.), το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε είτε ζεστό, είτε κρύο σε σάντουιτς, σαλάτες τάκος κ.α.
14. Μαγειρεύουμε σε ένα σκεύος
Το φαγητό που μπορεί να μαγειρευτεί σε μια κατσαρόλα ή μόνο ένα σκεύος είναι ότι καλύτερο για την θερινή μας κουζίνα, λιγότερο πλύσιμο και ταχύτερη προετοιμασία.
15. Τρώμε σαν παιδιά
Τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών είναι συνήθως, εύκολα, απλά, με μικρή προετοιμασία. Για παράδειγμα χοτ ντογκ, μακαρόνια με τυρί, σάντουιτς, κρύες σούπες, ψητά θα ξετρελάνουν τους μικρούς μας φίλους, οπότε γιατί όχι και εμάς.
Τέλος αν οι διακοπές σας είναι σε κάποιο υπαίθρειο camping, σκεφτείτε πολύ σοβαρά την απόκτηση μαντεμένιας γάστρας η οποία μπορεί να μπει απευθείας πάνω στη φωτιά και - χωρίς υπερβολές - είναι σούπερ ανθεκτική. Έτσι το μαγείρεμα θα γίνει μια πολύ ανόδινη διαδικασία.