5 μοναδικές σούπες για το γιορτινό τραπέζι!

Συνταγές για σούπες

1. Λουκάνικο με μαυρομάτικα φασόλια, λάχανο και δενδρολίβανο

Υλικά

    • 1/2 κιλό μαυρομάτικα φασόλια

    • Αλάτι

    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και λίγο παραπάνω για σερβίρισμα

    • 350 γρ λουκάνικο χωριάτικο

    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    • 2 μεγάλα κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένα

    • 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια

    • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο

    • 2 κ.σ. ξύσμα λεμόνι

    • 1 + 1/2 λίτρο ζωμό κότας

    • 2 φύλλα δάφνης

    • 2 καλά γεμάτες χούφτες λάχανο, πλυμένο και χοντροκομμένο

    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Γεμίζουμε ένα μπωλ με νερό και μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για ένα βράδυ.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το λουκάνικο, χωρίς το περίβλημα του. Το «σπάμε» με ξύλινη κουτάλα και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και το ανακατεύουμε καλά για περίπου 4΄ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μισό δενδρολίβανο και το μισό ξύσμα λεμόνι για ανακατεύουμε για περίπου 30΄΄. Προσθέτουμε το ζωμό και τα φύλλα δάφνης.
  3. Σουρώνουμε τα φασόλια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Όταν βράσει το μείγμα μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα (ανακατεύοντας περιοδικά) μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια μας. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
  4. Παίρνουμε δύο κούπες από τη σούπα και τη χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε τον πουρέ και το λάχανο στην υπόλοιπη σούπα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10΄. Καρυκεύουμε τη σούπα με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δενδρολίβανο και το ξύσμα λεμόνι.

2. Γλυκοπατάτα με φυστίκια Αιγίνης, πορτοκάλι και μέντα

Υλικά

    • 4 κιλά γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

    • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

    • Αλάτι

    • 4 καρότα σε κυβάκια

    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

    • 2 κλαράκια φασκόμηλο

    • 2 λίτρα ζωμό κότας ή λαχανικών

    • 1/4 κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι

    • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι

    • 3/4 κούπας φιστίκια Αιγίνης χωρίς τσόφλι, περασμένα στο μπλέντερ

    • 2 φρέσκα κρεμμύδι, λεπτοκομμένα

    • 2 κ.σ. λεπτοκομμένα φύλλα μέντας

    • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν

    • 1/2 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Ανακατεύουμε τη γλυκοπατάτα με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Τις απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 1 ώρα. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες.

    2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σωτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, με μέτρια θερμοκρασία το καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο και φασκόμηλο μαζί με μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

    3. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και το ζωμό και σιγοβράζουμε. Μαγειρεύουμε για 10΄ μέχρι να μαλακώσουν στα λαχανικά. Αφαιρούμε το φασκόμηλο και προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι. Πολτοποιούμε τη σούπα με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Καρυκεύουμε με αλάτι.

    4. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιστίκια Αιγίνης, το ξύσμα πορτοκάλι, τα φρέσκα κρεμμύδια, τη μέντα και το  πιπέρι καγιέν, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

    5. Σερβίρουμε τη σούπα, με μια κουταλιά από το μείγμα φιστίκι.

3. Πικάντικο καρότο με τζίντζερ και χαρίσα

 Υλικά

  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο πράσο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
  • 1 κομμάτι τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κύμινο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια (περίπου 2 κουταλιές του γλυκού)
  • 1 κομμάτι τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1-2 κ.σ. πάστα χαρίσα
  • 2 1/2 κιλά καρότα
  • 1 1/2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κότας
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σωτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας, σε μέτρια φωτιά τα πράσα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ, ανακατεύουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε κύμινο, κόλιαντρο, πάστα χαρίσα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ζωμό, καρυκεύουμε με μια πρέζα αλάτι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  2. Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε σε ένα μικρό τηγάνι, σε 2 κουταλιές της σούπας, τα κουκουνάρια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε σε ένα μπωλ, αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά, μετά ανακατεύουμε με το μαϊντανό, το ξύσμα λεμόνι και μια πρέζα αλάτι. 
  3. Όταν τα καρότα μαλακώσουν, μεταφέρουμε τη μισή σούπα στο μπλέντερ. Κατά την διάρκεια της πολτοποίησης προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα καθαρό σκεύος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την άλλη μισή σούπα. Καρυκεύουμε με αλάτι και χυμό λεμόνι.
  4. Σερβίρουμε κάθε πιάτο με μια κουταλιά από το μείγμα κουκουνάρι – βασιλικό.

4. Φακές και κάστανο

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα κόκκινες φακές
  • 6 1/3 κούπας ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 200 γρ. ψητά κάστανα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και το σέλερι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 
  2. Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση  και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέτουμε τα κάστανα και σιγοβράζουμε για ακόμη 20 λεπτά.
  3. Πολτοποιούμε με το μπλέντερ. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και κρέμα γάλακτος.

5. Κολοκύθα, μήλο, παντζάρι και μπέικον

Υλικά

  • 1 κιλό παντζάρια κομμένα στα 8
  • 4 παχιές φέτες  μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε κομμάτια των 2 cm
  • 1 1/2 κούπες μήλα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
  • 4 κούπες ζωμό κότας
  • 1/2 κούπας γιαούρτι ή ξινή κρέμα
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

      Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα παντζάρια σε αντικολλητικό ταψί και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε κύβους.
  2. Ψήνουμε το μπέικον σε μεγάλη κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να γίνεται τραγανό, το αφαιρούμε και αφήνουμε το λίπος που έχει βγάλει μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μια πρέζα αλάτι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μήλα και την κολοκύθα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ζωμό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι έπειτα τη χαμηλώνουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρεύουμε, χωρίς καπάκι, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει, για περίπου 20 με 30 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε σε ζεστά μπωλ, προσθέτοντας παντζάρια, σχοινόπρασο και μπέικον στη μέση. Μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά γιαούρτι ή ξινή κρέμα.
#χριστουγεννιάτικα , #χριστουγεννα