Δείτε ποιό έξτρα συστατικό κάνει το μπέργκερ πιο υγιεινό και γευστικό!

Το κόκκινο κρέας είναι άκρως γευστικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας, ωστόσο περιέχει ενδομυϊκό λίπος το οποίο μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συμβάλει στην διατάραξη της τροφικής αλυσίδας.

Εμείς ως λάτρεις της νοστιμιάς αγαπάμε το κρέας, απαλλαγμένο όμως από τις βλαπτικές του συνέπειες. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν, αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να τρώμε λιγότερο κρέας χωρίς να αισθανόμαστε καμία διαφορά.

Κι όμως υπάρχει τρόπος, και δεν είναι κάτι παραπάνω από μια πρώτη ύλη!

Με την ονομασία κόκκινο κρέας, ταξινομούμε οποιοδήποτε κρέας το οποίο έχει κόκκινο χρώμα όταν είναι ωμό (μοσχαρίσιο (βοδινό/βόειο) , χοιρινό, αρνί, κατσίκι, αρκετά κυνήγια κ.α.). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κι επίσης πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, γι΄ αυτό το λόγο εγκυμονεί κίνδυνους για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με καρκίνους, παχυσαρκία και πρόωρους θανάτους.

meat

Σύμφωνα με παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Καφάτο, η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογδόντα οκτώ κιλά.

Φυσικά για να μπορούμε εμείς να καταναλώνουμε όλη αυτή την ποσότητα κρέατος, έχει στηθεί μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος. Με συνέπεια την κατανάλωση των φυσικών πόρων, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και τοξικών απόβλητων στο περιβάλλον.

Αρκετοί έχουν επιλέξει την χορτοφαγία ως έναν τρόπο για να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος κι έτσι να προστατεύσουν την υγεία τους και τον πλανήτη Γη. Δεν είναι όμως η χορτοφαγία η μόνη οδός για πιο υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πρωτοποριακές τεχνικές μαγειρικής που μπορούν να βοηθήσουν εξίσου στην επίτευξη αυτού του σκοπού. 

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται ακριβώς για τεχνική μαγειρικής, αλλά για ένα μείγμα, το οποίο περιέχει μανιτάρια και μοσχαρίσιο κρέας. Δημιουργήθηκε από μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία πρωτοπόρων στο χώρο της γαστρονομίας, μια συνεργασία ανάμεσα στο Culinary Institute of America και το Mushroom Council.

Ψιλοκομμένα – πλούσια σε κάλιο – μανιτάρια, μπερδεμένα με κιμά, ότι πρέπει δηλαδή για ζουμερά μπιφτέκια και πεντανόστιμα μπέργκερ!

mushcut

Ήδη στην άλλη πλευρά του Ωκεανού, οι σεφ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το μείγμα, στη μαγειρική τους, στα πλαίσια μια προσπάθειας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Επίσης μια μεγάλη αλυσίδα fast food έχει ήδη προσθέσει ένα μπέργκερ στο μενού της.

Τα μανιτάρια - σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας - έχουν λιγότερο νάτριο, λίπος και θερμίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπολείπονται σε γεύση.

Για παράδειγμα ένα μπιφτέκι με βοδινό κρέας και μανιτάρια shiitake είναι πολύ πιο γευστικό από οποιοδήποτε μπιφτέκι το οποίο θα περιείχε μόνο κρέας. Τα μανιτάρια δίνουν μια πιο πλούσια, γήινη γεύση και απογειώνουν τη γεύση του κρέατος, πόσο μάλλον αν συνδυαστεί με χειροποίητο ψωμί για μπέργκερ και άλλα ταιριαστά συνοδευτικά.

Φτιάξε μόνος σου το μείγμα!

blendmush

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. Ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια
  • 500 γρ. Κιμά μοσχάρι ή κοτόπουλο, γαλοπούλα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μισό αλάτι. Ανακατεύουμε για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  1. Προσθέτουμε τον κιμά και το υπόλοιπο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και «σπάμε» το κρέας με την κουτάλα, σωτάρουμε για άλλα δέκα λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας. Αν δούμε πως το μείγμα μας είναι ξερό, μπορούμε να προσθέσουμε υγρά.

Για να φτιάξουμε μπιφτέκια μπορούμε να σωτάρουμε τα μανιτάρια (να κρατάνε λίγο) και να τα προσθέσουμε στο ωμό μπιφτέκι κι έπειτα να το ψήσουμε ή να τα προσθέσουμε απευθείας ωμά στο κρέας και να ψήσουμε αντίστοιχα το μπιφτέκι. Μια καλή αναλογία είναι τρία μέρη κιμά προς δύο μέρη μανιτάρια. Η υγρασία των μανιταριών θα κάνει το μπιφτέκι ακόμα πιο ζουμερό.

Μέχρι στιγμής πάνω από 2.400 εστιατόρια, σχολεία και καταστήματα εστίασης ακολουθούν τη νέα αυτή τάση. Για περισσότερες πληροφορίες και συνταγές μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα των blenditarian.