Δέντρο-λιχουδιές! Διασκεδάστε φτιάχνοντας βρώσιμα στολίδια για το δέντρο σας!

Τα στολίδια δίνουν χρώμα και γιορτινή ατμόσφαιρα στον χώρο μας και στολίζουν όμορφα το χριστουγεννιάτικο δέντρο.Γιατί όμως να μην μπορούμε να τα γευτούμε με το πέρας ή κατά τη διάρκεια των εορτών; Φρέσκα, πεντανόστιμα στολίδια για μικρούς και μεγάλους!!

Οι συνταγές για βρώσιμα στολίδια είναι εύκολες ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε ένα ευχάριστο μαγειρικό παιχνίδι. Μπορούν να μείνουν για αρκετές μέρες πάνω στο δέντρο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης καθώς τα υλικά τους δεν χρειάζονται ψυγείο.

Κεφάλι χιονάνθρωπου από κεικ

Υλικά

  • 1 κέικ 500 γραμμαρίων
  • 1-2 κ.γ. βούτυρο
  • 2-4 κ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 1 σακουλάκι κουφετάκια λευκής σοκολάτας
  • Έτοιμη μαύρη ζαχαρόπαστα
  • 1 χούφτα πορτοκάλι ζαχαρωτά

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο μπωλ θρυμματίζουμε το κέικ σε ψίχουλα.

Σε ξεχωριστό μπωλ, προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με μίξερ μέχρι να έχουμε μια απαλή πάστα. Προσθέτουμε  την πάστα σιγά σιγά στο θρυμματισμένο κέικ και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί, προσθέτουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν ζύμη ούτε πολύ στεγνό ούτε πολύ υγρό.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Όταν σταθεί, πλάθουμε στο μέγεθος που έχουν τα μπαλάκια του γκολφ. Τα τοποθετούμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30’ .

Βήμα 2ο

Μετά από μισή ώρα, κάνουμε στα μπαλάκια, μια τρύπα με οδοντογλυφίδα και περνάμε το κορδόνι ή την κορδέλα που θέλουμε, όσο πιο λεπτά είναι τόσο το καλύτερο.

Εν το μεταξύ, λιώνουμε τα σοκολατένια κουφέτα. Βουτάμε κάθε μπαλάκι στο μείγμα με τη λιωμένη σοκολάτα. Η σοκολάτα θα παγώσει γρήγορα, αν δεν συμβεί αυτό μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3ο

Φτιάχνουμε το καπέλο του χιονανθρώπου, παίρνουμε λίγη από τη μαύρη ζαχαρόπαστα, στο μέγεθος ενός μπιζελιού, το πατάμε και σχηματίζουμε, με τα δάχτυλά μας ένα δίσκο, και φτιάχνουμε μικρούς κύλινδρους σαν κορυφές των καπέλων. Τα στερεώνουμε πάνω στις μπάλες.

Για την μύτη, κόβουμε τα πορτοκαλί ζαχαρωτά στη μέση. Τα στερεώνουμε πάνω σε κάθε μπάλα.

Βήμα 4ο

Για μάτια και στόμα, χρησιμοποιούμε ξανά, λίγο από τη μαύρη ζαχαρόπαστα. Τοποθετούμε τα έτοιμα κεφαλάκια των χιονάνθρωπων, για δέκα λεπτά, στο ψυγείο.

Βήμα 5ο

Τα διακοσμητικά μας είναι έτοιμα, μπορούμε τώρα να τα κρεμάσουμε στο δέντρο μας. Μπορούμε επίσης να τα δωρίσουμε σε παιδιά.

Ζαχαρωτό, φλούδα πορτοκάλι

Υλικά

  • 4 πορτοκάλια
  • 950 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη, και λίγη για διακόσμηση
  • Διάφανα σακουλάκια
  • Κορδέλα ή σχοινι

Εκτέλεση

  1.  Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες, πάχους 1 cm.
  2.  Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα βράζουμε. Προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό για 5΄. Χαμηλώνουμε σχεδόν εντελώς τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι η ζάχαρη να γίνει σιρόπι, για περίπου 2 ώρες. 
  3.  Όταν έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, απομακρύνουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φλούδες με σουρωτήρι.
  4.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τις φλούδες σε στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα αφήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, κοιτάμε που και που για να βεβαιωθούμε πως δεν θα καούν.
  5. Όταν έχει εξαφανιστεί όλη η ζάχαρη, βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Γεμίζουμε κάθε σακουλάκι με μια χούφτα φλούδες και το δένουμε με κορδέλα.

Γιρλάντα με ποπ κορν και κράνμπερι

Υλικά

  • Ποπ κορν
  • Αποξηραμένα κράνμπερι
  • Κλωστή
  • 1 μεγάλη βελόνα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε όση κλωστή θέλουμε, αρκετή για να τυλιχτεί γύρω από το δέντρο. Περνάμε την κλωστή στη βελόνα.
  2. Βελονιάζουμε το ποπ κορν και το περνάμε μέχρι το τέλος της κλωστής. Συνεχίζουμε με κράνμπερι και ποπ κορν εναλλάξ.
  3. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε τη κλωστή. Περνάμε τη γιρλάντα μας γύρω από το δέντρο.

Γκλίτερ κεράσια

Υλικά

  • 12 κεράσια
  • 1 αυγό
  • Βρώσιμο γκλίτερ ή χρυσόσκονη
  • Κορδέλα ή χρωματιστό σχοινί

Εκτέλεση

  1. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, ένα ξύλο κοπής.
  2. Παίρνουμε το ασπράδι από το αυγό και το χτυπάμε με αυγοδάρτη.
  3. Πλένουμε τα κεράσια και τα στεγνώνουμε καλά. Όταν στεγνώσουν, τα βουτάμε στο ασπράδι και τα αφήνουμε πάνω στην στρωμένη με χαρτί επιφάνεια.
  4. Πασπαλίζουμε τα κεράσια με το γκλίτερ ή τη βρώσιμη χρυσόσκονη. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  5. Τα τινάζουμε για να φύγει το έξτρα γκλίτερ και δένουμε με κορδέλα τρία κεράσια μαζί, τα κρεμάμε στο δέντρο.

Ελπίζουμε να χαρείτε φτιάχνοντας τα βρώσιμα στολίδια και να διακοσμήσετε με τον πιο όμορφο τρόπο τον χώρο σας. Θα χαρούμε να δούμε και τις δικές σας ιδέες για λαχταριστά φρέσκα στολίδια που κάνουν τη διαφορά!!

Καλά Χριστούγεννα!!

#χριστουγεννιάτικα , #χριστουγεννα , #στολίδια , #christmas