10+1 Φαγητά του Πάσχα από όλο τον κόσμο

Βρετανία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παραδόσεις οι οποίοι σχετίζονται με τα ζεστά ψωμάκια με τη διακόσμηση σταυρού. Μερικοί πιστεύουν πως τα ψωμάκια μοιράζονται ανάμεσα σε φίλους που διατηρούν γερές φιλίες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα ζεστά ψωμάκια όταν κρεμαστούν από τους δοκούς της στέγης, θα παραμείνουν ζεστά μέχρι την επόμενη χρονιά. Επίσης τα ψωμάκια προστατεύουν την κουζίνα διώχνοντας τα κακά πνεύματα κι έτσι εξασφαλίζουν το φούσκωμα των ψωμιών. Το 1592, η βασίλισσα Ελισάβετ ανακήρυξε τα σταυρόψωμα πολύ ξεχωριστά, ώστε να πωλούνται οποιαδήποτε άλλη μέρα εκτός από τη Μεγάλη Παρασκευή, τα Χριστούγεννα ή σε κηδείας.

Ρωσία

Το όνομα Πάσκα έχει την προέλευσή του από τη λέξη Πάσχα. Το Πάσκα φτιάχνεται συνήθως τη μεγάλη εβδομάδα κι έπειτα το πηγαίνουν στην εκκλησία, το Μεγάλο Σάββατο για να αγιαστεί μετά την αγρυπνία. Αυτό το φαγητό φτιάχνεται με μαλακό λευκό τυρί το οποίο φτιάχνουν σε σχήμα πυραμίδας και διακοσμείται με θρησκευτικά σύμβολα. Το Πάσκα συνήθως σερβίρεται με ένα ψωμί που ονομάζεται kulich.

Σικελία

Η πίτα με γέμιση ένα ολόκληρο αρνίσιο μπούτι, με το κόκκαλο και τα πάντα είναι πολύ δημοφιλής στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Η ύπαρξη κοκκάλων βοηθά στη θωράκιση της γέμισης της πίτας και την κάνει σούπερ ζουμερή.

 Γερμανία

Η Μεγάλη Πέμπτη, στη Γερμανία, ονομάζεται Πράσινη Πέμπτη. Η γιορτή αφορά το τελευταίο δείπνο του Χριστού αλλά έχει γίνει επίσης την έλευση της Άνοιξης, γι' αυτό το λόγο συνηθίζεται η κατανάλωση πράσινων λαχανικών και μιας σούπας με μάραθο (Kerbelsuppe).

Ελλάδα

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα έξω από τη λίστα. Το τσουρέκι, έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Είναι πλούσιο σε αυγό και συχνά αρωματίζεται με μαχλέπι (οι σπόροι από τριμμένα κουκούτσια κερασιών) μαστίχα και ξύσμα εσπεριδοειδών. Η παραδοσιακή συνταγή, περιλαμβάνει ένα βραστό κόκκινο αυγό το οποίο τοποθετείται σε μια από τις άκρες της ζύμης πριν ψήσουμε το τσουρέκι.

Σκωτία

Οι τηγανίτες με βατόμουρο και κρέμα λεμόνι είναι μαλακές, ζουμερές και υπόγλυκες. Στη Σκωτία, αποτελούν μαζί με τα μπισκότα ένα από τα κλασικά γλυκά του Πάσχα.

Ιταλία

Η Gubana είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό κέρασμα που έχει την προέλευσή του από την περιοχή της Βενετίας, στα σύνορα με την Σλοβενία και την Αυστρία. Το γλυκό ψωμί που μοιάζει με κέικ έχει σχήμα σαλίγκαρου. Η γέμιση είναι συνήθως ένα μείγμα σοκολάτας, ξηρών καρπών, σταφίδας και γλυκού κρασιού, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη γαλέτας, τρίμματα μπισκότων, ξύσμα πορτοκάλι και μπαχαρικά. Στην Ιταλία, μια συνήθως, μια φέτα Gubana συνοδεύεται από λίγες σταγόνες γκράπα.

Ολλανδία

Το Advocaat είναι η ολλανδική εκδοχή του eggnog. Το παχύ, κρεμώδες ρόφημα, καταναλώνεται όλο το χρόνο στην Ολλανδία αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την περίοδο του Πάσχα. Συνήθως, σερβίρεται με μια κουταλιά σαντιγί. Φτιάχνεται με κρόκους αυγών, οπότε αυγό και Πάσχα πάνε μαζί!

Γαλλία

Αν ποτέ βρεθούμε σε γαλλικό τραπέζι, την Κυριακή του Πάσχα, είναι πολύ πιθανό να βρούμε πάνω στο τραπέζι, αρνίσιο μπούτι. Οι Γάλλοι παίρνουν στα σοβαρά το Πάσχα, οι γιορτή ξεκινάει από το Μεγάλο Σάββατο και συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, με δραστηριότητες όπως αγώνες με κυνήγι και «ρολάρισμα» αυγών.

Αμερική

Τα κέικ καρύδας, είναι παραδοσιακά για το αμερικανικό Πάσχα, ειδικά όταν έχουν επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Καναδάς

Το κατεξοχήν παραδοσιακό, πασχαλινό κέρασμα στον Καναδά, είναι τα μπισκότα σφενδάμου. Φτιάχνονται από σιρόπι σφενδάμου, βούτυρο σφενδάμου και ζάχαρη σφενδάμου.

Το COOZINA σας εύχεται ευτυχισμένο Πάσχα γεμάτο πεντανόστιμες λιχουδιές, χαρά και αγάπη!