Φέτος φτιάχνουμε χιονάνθρωπο...σε κέικ!

Το γλυκό μας έχει ως βάση το αξεπέραστο, κλασικό κέικ καρότο, ακολουθεί η συνταγή του κι έπειτα η μέθοδος διακόσμησης που  ακολουθούμε.

Κέικ καρότο

Υλικά

  • 450 ml ηλιέλαιο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 550 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 + 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 525 γρ. τριμμένο καρότο
  • 150 γρ. Καρύδια, θρυμματισμένα

Για το γλάσο

  • 200 γρ. Τυρί κρέμα
  • 150 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Για το κέικ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 26 εκατ. για κέικ.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρότα και τα καρύδια, μαζί με ένα μπωλ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε τα καρότα και τα καρύδια.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Θα καταλάβουμε πως είναι έτοιμο αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και όταν τη βγάλουμε είναι καθαρή. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσει.

Για το γλάσο

Χτυπάμε στο μίξερ, το τυρί, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, στρώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ.

Για τη διακόσμηση χιονάνθρωπου

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Μετράμε τη διάμετρο του κέικ, στρώνουμε με πλάστη ανάλογη ποσότητα λευκής ζαχαρόπαστας και την τοποθετούμε από πάνω, κόβουμε με τον κόφτη πίτσας σε μέγεθος που μπορεί να καλύψει όλο το κέικ.
  2. Βρέχουμε ένα πινέλο σε βραστό νερό και μουσκεύουμε λίγο τις άκρες του κέικ ώστε κολλήσει πιο εύκολα η ζαχαρόπαστα.
  3. Για το σκούφο του χιονάνθρωπου, καλύπτουμε το μισό κέικ με γαλάζια ζαχαρόπαστα και επαναλαμβάνουμε με το πινέλο για να κολλήσει καλά πάνω στη λευκή επιφάνεια. Παίρνουμε ένα μικρό μαχαίρι και χαράσσουμε το γαλάζιο σκουφάκι για να δώσουμε την αίσθηση διακόσμησης ενός πλεκτού.
  4. Κόβουμε με το κόφτη πίτσας μια πλατιά λωρίδα, για να φτιάξουμε το γύρισμα του σκούφου. Τη βρέχουμε με το πινέλο και την κολλάμε πάνω στο σκούφο.
  5. Για να φτιάξουμε τη φουντίτσα του σκούφου, παίρνουμε λίγη γαλάζια ζαχαρόπαστα και φτιάχνουμε ένα μπαλάκι, το κολλάμε στην άκρη του σκούφου, με τη βοήθεια λίγου αυγόγλασου.
  6. Για  το κασκόλ του χιονάνθρωπου, κόβουμε μια λουρίδα ζαχαρόπαστας, που θα μπορεί να τυλίξει το μισό  κέικ, στα πλαϊνά του. Βρέχουμε το πινέλο σε ζεστό νερό περνάμε τη λουρίδα και την κολλάμε πάνω στη λευκή ζαχαρόπαστα. Έπειτα κόβουμε μωβ τετραγωνάκια ζαχαρόπαστας και τα κολλάμε με αυγογλάσο, πάνω στο κασκόλ, για να έχουμε ριγέ χρώμα.
  7. Παίρνουμε μαύρη ζαχαρόπαστα και τη ρολάρουμε σε λουκάνικο. Κόβουμε 8 κάθετα κομμάτια, τα πλάθουμε σε κύλινδρους και με αυτά φτιάχνουμε τα μάτια και το στόμα του χιονάνθρωπου, τα κολλάμε με αυγόγλασο. 
  8. Με την πορτοκαλί ζαχαρόπαστα φτιάχνουμε ένα μυτερό κώνο κι έχουμε το καρότο μύτη του χιονάνθρωπου. Χαράσσουμε το καρότο με μαχαιράκι για να δίνει μια πιο αληθοφανή αίσθηση.
  9. Για έξτρα λάμψη μπορούμε να περάσουμε με μπλε γκλίτερ το σκουφάκι του χιονάνθρωπού μας!

Ελπίζουμε να χαρείτε το καροτένιο κέικ χιονάνθρωπο! Μια ωραία ιδέα θα ήταν να το φτιάξετε στην κουζίνα παρέα με αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και με μικρά παιδιά. Θα διασκεδάσετε με την διαδικασία, καθώς η ζαχαρόπαστα δίνει την αίσθηση παιχνιδιού με πλαστελίνη.

#χριστουγεννιάτικα , #keik , #cake