Κάνετε τη διαφορά! 5 παραλλαγές για ξεχωριστά μελομακάρονα!

Συνταγές

1. Σοκολατένια μελομακάρονα

Υλικά 

  • ½ κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πακέτο μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 5-6 κ.γ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλ. ανάμεικτος χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού
  • Μαργαρίνη για το ταψί
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλ. μέλι
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. νερό
  • Για την επικάλυψη
  • 600 γρ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε άλλο μπωλ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκάλι και λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο και το αλεύρι, ζυμώνοντας έως ότου η ζύμη μας να μαλακώσει.
  2. Πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα τα μελομακάρονα, τα πιέζουμε πάνω σε έναν τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με μαργαρίνη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  3. Καθώς τα μελομακάρονα ψήνονται,  βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Αφού δούμε ότι αρχίσει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Βουτάμε 3-4 ζεστά μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 1΄. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε και τα βουτάμε αμέσως στη λιωμένη κουβερτούρα, προσέχοντας ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  5. Τέλος, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Όταν αυτό συμβεί και αφού φυσικά παγώσει η σοκολάτα, τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα.

2. Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 280 γρ. Ελαιόλαδο
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το μέλωμα

  • Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • Μέλι

Εκτέλεση

Για τη ζυμη

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
  3. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30΄, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το μέλωμα

  1. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
  2. Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Βουτάμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

3. Μελομακάρονα με φύλλο

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • 350 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • Υλικά για το σιρόπι
  • 4 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φλούδα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτάκια, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση εκτός από το αλεύρι που το ρίχνουμε στο τέλος και ζυμώνουμε πολύ λίγο.
  3. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλίτσες. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε και αυτό. Παίρνουμε μια μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε μπαστουνάκι όσο είναι το φάρδος του φύλλου. Ρολάρουμε τα φύλλα και στο τέλος τα κλείνουμε με λίγο νερό για να κολλήσουν. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα δίσκο που να μπορεί να μπει στο ψυγείο.
  4.  Όταν ετοιμάσουμε και τα 6 ρολάκια τα βάζουμε στο ψυγείο για 15΄ να σφίξουν. Μόλις περάσουν τα 15΄ παίρνουμε τα μπαστουνάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα, για 40΄περίπου.
  5. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα. Αφήνουμε όλη νύχτα τα μελομακάρονα μας στο ταψί να ρουφήξουν το σιρόπι.

4. Μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ποτήρι κρασιού αλισίβα
  • 1 ποτήρι κρασιού χυμός πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ.κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το σιρόπι
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Για τη λευκή σοκολάτα

  • 180 ml κρέμα γάλακτος
  • 520 γρ. λευκή κουβερτούρα

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας, βράζουμε για πέντε λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθούν.
  3. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, την αλισίβα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
  4. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, το γαρίφαλο και την κανέλα.
  5. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και πλάθουμε με τα χέρια μας για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
  7. Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  8. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αναμειγνύουμε με τη λευκή κουβερτούρα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  9. Βυθίζουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα τα περνάμε από τη λευκή σοκολάτα.
  10. Τα αφήνουμε σε μια σχάρα για να σταθεροποιηθεί η λευκή σοκολάτα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Εκμέκ κανταΐφι με μελομακάρονα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσευούμενα μελομακάρονα που δεν φάγαμε στις γιορτές και να τους δώσουμε μια νέα νότα.

Υλικά

  • 10 μελομακάρονα
  • 500 γρ.γάλα
  • 500 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κορν φλάουερ
  • 1 κλωνάρι φυσική βανίλια

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια, τη μισή ζάχαρη και το τοποθετούμε στην φωτιά.
  2. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το κορν φλάουερ με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, πριν βράσει προσθέτουμε το μείγμα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Μόλις βράσει η κρέμα και δέσει την αδειάζουμε πάνω από τα μελομακάρονα που τα έχουμε απλώσει σ' ένα πιρέξ ή ταψί.
  5. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά στο ψυγείο, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη.
  6. Τέλος, πασπαλίζουμε προαιρετικά με καρύδια, μέλι και κανέλα.

Όπως κι αν απολαύσετε τα μελομακάρονά σας φέτος, μακάρι να είναι πεντανόστιμα, πιο γλυκά από ποτέ!!

Καλά Χριστούγεννα!

#χριστουγεννιάτικα , #χριστουγεννα , #μελομακάρονα