Ψήνουμε οικογενειακά και γινόμαστε πάλι παιδιά

Μας περιγράφει λοιπόν, πως κατάφερε να απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά της, βάζοντας τα στο παιχνίδι του ψησίματος!

Φυσικά ήταν μια διαδικασία, που όπως η ίδια μας περιέγραψε δεν ξεκίνησε απευθείας πάνω από τη ψησταριά. Συνήθως έχει τα παιδιά κοντά της όταν μαγειρεύει, στην κουζίνα. Τη βοηθούν, μαθαίνοντας βασικά πράγματα για γλυκά ή για το φαγητό που έχουν να προετοιμάσουν για το πάρτι τους.

Μερικές φορές τα αφήνει για λίγο μόνα τους να αναλάβουν κάποιες εργασίες στην κουζίνα, ρίχνοντας μια ματιά που και που για να δει αν είναι όλα εντάξει.

Ο ένας της γιος είναι 13, αυτός άρχισε να μαθαίνει σιγά σιγά πως να ψήνει. Του αρέσει το φρεσκοψημένο κρέας, οπότε η μητέρα του σκέφτηκε να του δείξει πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά και πως ψήνουμε σωστά σε αυτή. Έπειτα ακολούθησαν και τα άλλα δύο ένα κορίτσι 11 και ένα αγόρι 9 ετών, με τη βοήθεια και του μεγαλύτερου που είχε μάθει πια μερικά πράγματα.

Αρχικά το αγόρι, βοηθούσε στην προετοιμασία, έβαζε τα υλικά πάνω στη σχάρα και του έλεγαν πότε είναι έτοιμα για να τα απομακρύνει από τη φωτιά. Έπειτα έμαθε πως λειτουργεί η ψησταριά υγραερίου, πρακτικά και για λόγους ασφαλείας δεν έμαθε να ψήνει σε ψησταριά με κάρβουνο. Κι ύστερα ήρθε η στιγμή να καταλάβει πότε το κρέας είναι έτοιμο.

Φυσικά πριν από την προετοιμασία προηγήθηκε μια μικρή κουβέντα για τη σημασία της ποιότητας-φρεσκάδας του κρέατος και το πόσο σημαντική είναι αυτή για να είναι νόστιμο αυτό που θα ψήσουμε.

Ξεκίνησαν με τρία είδη κρέατος,  τα οποία είναι αγαπητά στα παιδιά,  μπιφτέκια, κοτόπουλο και χοιρινές μπριζόλες. Και τα τρία προετοιμάζονται πανεύκολα και μπορούν να ευχαριστήσουν κάθε μας καλεσμένο!

Μπιφτέκια

bifteki

Τα περισσότερα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τον κιμά, να πλάθουν κεφτεδάκια, έτσι το ψητό μπιφτέκι ήταν ότι πρέπει για αρχή. Φρεσκοκομμένος κιμάς και καρυκεύματα. Τα βήματα που καλό θα ήταν να δείξουμε είναι τα εξής:

 • Ρυθμίζουμε τη ψησταριά σε δυνατή φωτιά.

 • Περνάμε με λίγο λάδι τα μπιφτέκια και αλατοπιπερώνουμε.

 • Ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν χρώμα, 3 λεπτά από τη μια πλευρά, γυρίζουμε προσεκτικά για να μην σπάσουν και ψήνουμε την άλλη πλευρά για 6 λεπτά αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα ή λίγο παραπάνω αν τα προτιμούμε καλοψημένα.

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα σχήματα καθώς μπορούν να πλάσουν τον κιμά για παράδειγμα σε σχήμα καρδιάς, σαλίγκαρου και οτιδήποτε έχουν φανταστεί!

Κοτόπουλο

chicken

Το επόμενο μάθημα ήταν το κοτόπουλο. Για αρχή ψήνουμε ξεκοκαλισμένο, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Τα σουβλάκια κοτόπουλο είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών.

Το βασικότερο που μπορούμε να πούμε για το κοτόπουλο είναι πως θα πρέπει να μην έρθει σε επαφή με φαγητό που δεν θα μαγειρέψουμε ή να μην χρησιμοποιούμε την ίδια επιφάνεια κοπής για μαγειρεμένα τρόφιμα καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Όσον αφορά στο ψήσιμο καρυκεύουμε καλά και τονίζουμε πως δεν πρέπει να παραψήσουμε το κρέας αυτό γιατί όταν στεγνώσει έχει χάσει όλη τη νοστιμιά του.

Συγκεκριμένα για ένα πεντανόστιμο ψητό στήθος κοτόπουλο, δίνουμε στους μικρούς μας φίλους τις εξής οδηγίες:

 • Ξεκινάμε με μια καθαρή, λαδωμένη σχάρα και ρυθμίζουμε τη ψησταριά σε μέτρια θερμοκρασία. Περνάμε με λάδι το κοτόπουλο και το καρυκεύουμε.

 • Τοποθετούμε το κρέας στη φωτιά και ψήνουμε κάθε πλευρά για τρία λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος του στήθους, καθορίζεται και ο χρόνος ψησίματος, τονίζουμε πως το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι πάντα καλοψημένο, για λόγους υγείας.

 • Απομακρύνουμε πρώτα από τη φωτιά, τα μικρότερα κομμάτια κι έπειτα τα μεγαλύτερα.

 • Αν κάνουμε μια μικρή χαρακιά στο κρέας και τα υγρά που βγαίνουν περιέχουν αίμα, αυτό σημαίνει πως θέλει κι άλλο ψήσιμο.

Μπριζόλα

steak

Σειρά είχε η χοιρινή μπριζόλα. Θα μπορούσαμε να δώσουμε τις εξής οδηγίες στα παιδιά:

 • Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 20 λεπτά.

 • Έπειτα καρυκεύουμε και ρυθμίζουμε τη ψησταριά σε υψηλή θερμοκρασία.

 • Τοποθετούμε το κρέας στην καυτή, καθαρή, ελαφρώς λαδωμένη σχάρα και ψήνουμε για 8 λεπτά από κάθε πλευρά, αν δεν τις θέλουμε καλοψημένες τις αφήνουμε για 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Φυσικά το πάχος του κρέατος επηρεάζει το χρόνο ψησίματος.

 • Όταν η μπριζόλες μας είναι έτοιμες, τις απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5΄, πριν τις κόψουμε.

Όταν αρχίσετε να μαθαίνετε τα παιδιά σας να ψήνουν, θα νιώσετε και πάλι παιδιά, θα τους έχετε δώσει βασικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση, θα αγαπήσουν το ψήσιμο και το καλό φαγητό και θα δημιουργήσετε ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Τι περιμένετε! Ακολουθήστε το παράδειγμα και βάλτε για τα καλά όλη την οικογένεια στο παιχνίδι του ψησίματος!!