Σπιτική λευκή και κόκκινη Σανγκρία σε μόλις 5'

Μια κλασσική Σανγκρία με ζουμερά φρούτα και δροσερό κρασί, είναι ένα πολύ καλό κέρασμα για μια μεγάλη παρέα, χωρίς μεγάλο κόστος! Γιατί να ξοδευόμαστε αγοράζοντας ποτά για τα πάρτι μας, ενώ μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε τη δική μας Σανγκρία με κρασί, το οποίο αν αγοράσουμε χύμα, αποτελεί μια πάρα πολύ οικονομική επιλογή.

Το όνομά της προέρχεται από το ισπανικό όνομα Sangre που σημαίνει αίμα. Ας δούμε τη συνταγή για την κλασική κατακόκκινη εκδοχή της!

san

Υλικά

  • 1 μπουκάλι (1 λίτρο) κόκκινο κρασί (Αγιωργίτικο)

  • ½ κούπας μαύρο ρούμι

  • 1/3 κούπας λικέρ πορτοκάλι (Grand Marnier)

  • 2 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, κομμένο σε μισές, λεπτές φέτες

  • 2 κούπες παγωμένα βατόμουρα

  • 2 κούπες ανθρακούχο νερό, παγωμένο

  • Πάγος

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κρασί, το ρούμι, το λικέρ πορτοκάλι και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη καράφα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  2. Προσθέτουμε τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε.

  3. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, το λιγότερο για 4 ώρες ή όλο το βράδυ.

  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, προσθέτουμε τα παγωμένα βατόμουρα, το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε μια φορά

  5. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο ανθρακούχο νερό αν θέλουμε καθώς και έξτρα κομμένα φρούτα.

Αν δεν μας αρέσει το ανθρακούχο νερό μπορούμε απλά να μην προσθέσουμε. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη και να αραιώσουμε τη σανγκρία μας με χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι οι οποίοι περιέχουν συνήθως γλυκαντικές ύλες που θα δώσουν την απαραίτητη γλυκιά γεύση στο ποτό μας.

Όσον αφορά τα φρούτα δεν χρειάζεται να περιοριστούμε στα πορτοκάλια και τα βατόμουρα. Τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ εύστοχη επιλογή, οι φράουλες, τα ροδάκινα, ο ανανάς, ακόμα και το πεπόνι, προσθέτουν πολλά στη γεύση της σανγκρία. Καλό είναι όμως, να έχουμε φροντίσει να έχουν τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια ώστε να μπορούν να φαγωθούν και να μην μένουν κολλημένα στον πάτο της κανάτας.

Παρ' όλ' αυτά δεν υπάρχει μόνο σανγκρία με βαθυκόκκινο χρώμα, αλλά και λευκή σανγκρία, γνωστή ως "Sangria Blanco". Ακολουθεί η συνταγή για λευκή σανγκρία.

whitesan

Υλικά

  • 1 μπουκάλι (1 λίτρο) λευκό κρασί (Μοσχοφίλερο ή μπορεί να είναι αφρώδες)

  • 1 πεπόνι (περίπου 1 κιλό)

  • 120 γρ. ζάχαρη

  • 2 πορτοκάλια

  • 3 ξυλάκια κανέλας

  • 6 καρφάκια γαρίφαλο

  • 2 λεμόνια

  • 2 ροδάκινα

  • 1 σφηνάκι βότκα

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα ροδάκινα σε κομμάτια.

  2. Στύβουμε ένα λεμόνι κι ένα πορτοκάλι, τα άλλα δύο τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

  3. Σε μια μπασίνα αναμιγνύουμε το χυμό, τα κομμάτια φρούτων, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, τη βότκα και το άσπρο κρασί.

  4. Με ένα κουταλάκι παριζιέν μπορούμε να φτιάξουμε μπαλίτσες από πεπόνι, ειδάλλως το κόβουμε σε κύβους.

  5. Προσθέτουμε τα κομμάτια απ' το πεπόνι στο μείγμα κι ανακατεύουμε.

  6. Καλύπτουμε τη μπασίνα με διάφανη μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

  7. Αν η σαγκρία δεν είναι αρκετά δροσερή, προσθέτουμε πάγο στο σερβίρισμα.

  8. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση της λευκής σανγκρίας με κομμάτια φράουλας, σταφυλιού, μήλου, αχλαδιού, καρύδας, βερίκοκου, αλλά και με λικέρ, όπως Cointreau, Grand Marnier ή Brandy.

Όποια από τις δύο εκδοχές κι αν επιλέξετε, είτε λευκή είτε κόκκινη, ελπίζουμε να την απολαύσετε με χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση! Θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας γευστικές προτάσεις!