Βάφουμε μοναδικά πασχαλινά αυγά, με φυσικά χρώματα!

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα βάφουν κόκκινα αυγά, καθώς το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, ενώ, σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη,  η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Οποιοδήποτε τρόφιμο που λερώνει τα ρούχα ή τα χέρια κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει για μια αποτελεσματική βαφή αβγών. Ας γίνουμε δημιουργικοί και ας δοκιμάσουμε μια νέα πασχαλινή αυγοβαφή, χωρίς τεχνητά χρώματα.

Οδηγίες για τη φυσική μπογιά:

  1. Βράζουμε σε νερό το υλικό που θα δώσει το χρώμα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-60 λεπτά, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό χρώμα. Καλό είναι να έχουμε κατά νου πως όταν τα αυγά ν θα έχουν αρκετούς τόνους πιο ανοιχτό χρώμα, οπότε καλό θα ήταν να τα βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν έχουμε ένα βαθύ χρώμα.

  2. Απομακρύνουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

  3. Σουρώνουμε τη μπογιά σε ένα δοχείο/μπωλ και προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι σε κάθε κούπα από την μπογιά που έχουμε παρασκευάσει.

  4. Μέσα στη μπογιά, προσθέτουμε τα αυγά και τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν τα τοποθετήσουμε νωρίς το απόγευμα καλό θα ήταν να τα αφήσουμε όλη νύχτα στη μπογιά. 

Οδηγίες για τα αυγά:

  1. Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Γιατί μπορεί η αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, να τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ή/ και σπάσιμο.

  2. Βάζουμε τα αυγά σε μια μεσαία κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να τα καλύψει, τοποθετούμε στον πάτο μια πετσέτα (θα απορροφήσει τους κραδασμούς, για να μην σπάσουν τα αυγά). Αφήνουμε να πάρουν καλή βράση, σβήνουμε την εστία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 30-35 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. 

  3. Σουρώνουμε το μπωλ και αντικαθιστούμε με ζεστό, σαπουνόνερο - το σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο είναι μια καλή επιλογή. Τρίβουμε τα αυγά με πανί για να απομακρύνουμε το λάδι που εμποδίζει τις φυσικές μπογιές να εισχωρήσουν στο τσόφλι του αυγού. 

  4. Βυθίζουμε τα αυγά στην μπογιά και τα τοποθετούμε. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να έχουμε το επιθυμητό χρώμα. 

  5. Όταν τα αυγά είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τη μπογιά, με ένα κουτάλι και τα βάζουμε σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν ή σε καρτέλα για αυγά γυρισμένα ανάποδα. 

  6. Τα φυσικά βαμμένα αυγά είναι ματ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λάμψη, τα περνάμε με μια σταγόνα λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο.

Ανά χρώμα

Κόκκινο

  • 2 κούπες νερό

  • 2 κούπες καθαρισμένα τριμμένα παντζάρια

  • 1 κ.σ. ξίδι, για κάθε κούπα «μπογιάς» μετά το σούρωμα

Πορτοκαλί

  • 2 κούπες φλούδες λευκού κρεμμυδιού

  • νερό αρκετό ώστε να καλύπτει τις φλούδες

  • 1 κ.σ. ξίδι για κάθε κούπα «μπογιάς» μετά το σούρωμα

Κίτρινο

  • 2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. κουρκουμά

  • 2 κ.σ. ξυδι

  • Άλλος τρόπος: χαμομήλι

Πράσινο/ Μπλε

  • 2 κούπες τριμμένο κόκκινο λάχανο

  • Αρκετό νερό για να καλύψει το λάχανο

  • 1 κ.σ. ξίδι για κάθε κούπα «μπογιάς» αφού την σουρώσουμε

  • Άλλοι τρόποι: Τσάι ιβίσκου για σκούρο πράσινο και βατόμουρα για μπλε

*Τα καφέ αυγά θα βγουν πράσινα και τα λευκά μπλε.

Οι παραπάνω επιλογές είναι μόνο λίγες ανάμεσα στα ποικίλα φυσικά υλικά με τα οποία μπορούμε να βάψουμε τα αυγά του Πάσχα. Πειραματιστείτε και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσεις ευφάνταστους χρωματικούς συνδιασμούς. 

Το COOZINA σας εύχεται Καλό Πάσχα, γευστικό γεμάτο χαρά και ελπίδα!