3 πεντανόστιμες εναλλακτικές για ψητό καλαμπόκι

Ο Αύγουστος είναι προ των πυλών. Η εποχή που οι αγροί είναι γεμάτοι με γλυκά καλαμπόκια έτοιμα για συγκομιδή. Γι΄ αυτό το ελληνικό καλοκαίρι θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με τη μυρωδιά του υπέροχου ψητού καλαμποκιού που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Πριν επιλέξουμε έναν από τους τρεις τρόπους για να ψήσουμε τα καλαμπόκια μας. Πριν ανάψουμε την ψησταριά μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως θα διαλέξουμε τα πιο φρέσκα και γευστικά καλαμπόκια.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στα καλαμπόκια:

  • Καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα.
  • Πυκνά σπόρια χωρίς κενά ανάμεσα, όχι άσπροι σπόροι, όχι σκληρά και ξηρά καλαμπόκια.
  • Όσο πιο πρόσφατα έχουν κοπεί από τη καλαμποκιά τόσο καλύτερη ποιότητα θα έχουν (γλυκά, τρυφερά).
  • Αν δεν μπορέσουμε να τα ψήσουμε άμεσα, τα τυλίγουμε με χαρτί και τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες, αντέχουν για 2-3 μέρες.

1. Με τη φλούδα

Το καλαμπόκι ψήνεται πολύ εύκολα με τη φλούδα, η οποία προστατεύει τη σάρκα του κι έτσι δεν καίγεται εύκολα. Το κοτσάνι είναι σκληρό και λειτουργεί σαν λαβή για να μην παιδευόμαστε στο γύρισμα με τη λαβίδα. Αρχικά, τραβάμε τη φλούδα, αφαιρούμε τα μουστάκια, ξαναβάζουμε τη φλούδα στη θέση της και τη βρέχουμε με λίγο νερό.

Όταν τραβήξουμε τη φλούδα μπορούμε να περάσουμε το καλαμπόκι με αρωματικό βούτυρο και μετά να το «ξανακουκουλώσουμε» με τη φλούδα για να το ψήσουμε. Βέβαια αυτό το βήμα μπορούμε να το αφήσουμε κάλλιστα για το τέλος, όταν θα έχει ψηθεί το καλαμπόκι.

Εάν το ψήνουμε σε κάρβουνα θα χρειαστούμε δυνατή φωτιά. Τα καλαμπόκια θα είναι έτοιμα σε 15-20 λεπτά. Σε περίπτωση που ψήνουμε σε γκάζι, επιβάλλεται πάλι δυνατή φωτιά και τα καλαμπόκια θα χρειαστούν 3 λεπτά παραπάνω για να είναι έτοιμα. Πριν ψήσουμε, φροντίζουμε να έχουμε λαδώσει καλά τη σχάρα και γυρίζουμε τα καλαμπόκια τακτικά για να ψηθούν καλά σε κάθε πλευρά. Θα καταλάβουμε πως τα καλαμπόκια είναι έτοιμα όταν η φλούδα θα είναι μαύρη και η σάρκα μαλακή και υγρή.

Η φλούδα προσδίδει μια γεύση πράσινης φρεσκάδας στο καλαμπόκι, ωστόσο το καλαμπόκι έχει πιο πολύ τη γεύση μαγειρεμένου φαγητού στον ατμό. Χάνει τη γεύση ψητού και η μαυρισμένη φλούδα δημιουργεί μια μικρή δυσκολία στην κατανάλωση καθώς λερώνει εύκολα τα χέρια.

 

2. Τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

Αυτός ο τρόπος μοιάζει αρκετά με τον προηγούμενο, ωστόσο το τελικό γευστικό αποτέλεσμα διαφέρει.

Ξεφλουδίζουμε τα καλαμπόκια, τα λαδώνουμε ή τα βουτυρώνουμε και τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Αν ψήνουμε στα κάρβουνα θα χρειαστούν 15 λεπτά περίπου και γυρίζουμε τα καλαμπόκια για να ψηθούν καλά σε κάθε πλευρά. Αν ψήνουμε σε γκάζι θα χρειαστούν 3 λεπτά παραπάνω.

Αυτή η μέθοδος ψησίματος, βοηθάει πολύ στο σερβίρισμα, απλά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αφήνουμε τα ζεστά καλαμπόκια να «ξεκουραστούν» και σερβίρουμε. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, το αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει ώστε να τα διατηρήσουμε ζεστά για αρκετή ώρα. Κάτι που βοηθά πολύ σε περιπτώσεις όπως μεγάλα τραπέζια με πολλά άτομα ή σε μπουφέδες. Το γευστικό αποτέλεσμα θυμίζει ατμού με πιο αίσθηση του ψητού όμως, χωρίς την γεύση της πρασινάδας. Αυτός ο τρόπος ψησίματος θέλει παραπάνω χρόνο προετοιμασίας για το καθάρισμα των καλαμποκιών και το τύλιγμα με αλουμινόχαρτο.

 

3. Χωρίς περιτύλιγμα

Είναι ο πιο κλασικός τρόπος ψησίματος καλαμποκιού. Ξεφλουδισμένο, χωρίς αλουμινόχαρτο και περασμένο με λάδι ή βούτυρο. Ο απόλυτος τρόπος για να έχουμε καπνιστή γεύση, ψητού και τραγανού καλαμποκιού. Θα χρειαστούν 10 λεπτά στα κάρβουνα και άλλα 3 λεπτά στο γκάζι. Ψήνουμε πάντα σε δυνατή φωτιά. Σερβίρουμε με βούτυρο και αλάτι. Χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή κατά το ψήσιμο, σε σχέση με τους άλλους δύο τρόπους, καθώς δεν υπάρχει πια το προστατευτικό περίβλημα. Τα καλαμπόκια μας είναι λιγότερο ζουμερά μ' αυτό τον τρόπο γιατί στεγνώνουν παραπάνω με την άμεση επαφή στη φωτιά, καθώς δεν μαγειρεύονται με τον ατμό.  

Αν θέλουμε να ψηθούν πιο γρήγορα, μπορούμε να βράσουμε για 1 λεπτό τα καλαμπόκια, εάν προσθέσουμε ζάχαρη στο νερό θα γίνουν πιο γλυκά ενώ αν βάλουμε κουρκουμά θα βγουν πιο κίτρινα.

 

Δοκιμάστε όλους τους τρόπους ψησίματος του αγαπημένου καλοκαιρινού καλαμποκιού. Ποιός είναι ο αγαπημένος σας; Μήπως εσείς το ψήνετε με διαφορετικό τρόπο;