Πρωτότυπες συνταγές για νόστιμο & θρεπτικό πρωινό

Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας δεν είναι άλλο από το πρωινό. Μία συνήθεια που δεν είναι τόσο εκτιμημένη για τα δικά μας δεδομένα αλλά φαίνεται πως σιγά σιγά κερδίζει τη θέση που της αξίζει. Πόσο μάλλον, όταν είναι σπιτικό και φτιαγμένο από τα δικά μας χέρια. Σε αυτό το άρθρο σας έχουμε πρωτότυπες ιδέες για πεντανόστιμα και θρεπτικά πρωινά γεύματα.

Μάφιν Μπέικον Τυρί

Υλικά

  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 4 φέτες μπέικον κομμένες σε κομμάτια
  • 1/2 κούπες τριμμένο τσένταρ
  • 1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C και περνάμε με λάδι τις φόρμες για μάφιν.
  2. Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και ύστερα προσθέτουμε το μπέικον, το τσένταρ και τη παρμεζάνα.
  3. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες για μάφιν και το βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
  4. Με ένα μαχαιράκι, χαράσσουμε και κάνουμε μια σχισμή στην κορυφή κάθε μάφινς. 
  5. ΄Υστερα τα βγάζουμε από το φούρνο, τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Αν μας περισσέψουν μάφινς, μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 3 ώρες ή για 1 μήνα στην κατάψυξη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα ζεστάνουμε στο φούρνο στους 150 °C. 

Κόκκινες βάφλες με γλάσο κρέμα τυρί

Υλικά

Για τις βάφλες

  • 125 γρ. πουρέ παντζαριού
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 4 πακέτα στέβια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανιλίνης
  • 1/2 κ.γ. άρωμα βουτύρου
  • 28 γρ. άρωμα καρύδας
  • 21 γρ. σκόνη πρωτεΐνης με σοκολάτα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. λευκό ξίδι

Για το γλάσο

  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 πακέτα στέβια

Εκτέλεση

Για τον πουρέ παντζαριού

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Τυλίγουμε δύο μεγάλα παντζάρια με αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το πιρούνι να μπορεί να τα τρυπήσει χωρίς πίεση.
  3. Τα ξετυλίγουμε και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κρυώσουν.
  4. Έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια και με τη βοήθεια ενός μπλέντερ τα πολτοποιούμε.

 Για τις βάφλες

  1. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το πουρέ παντζαριού, τα αυγά, τη βανιλίνη και το άρωμα βουτύρου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το άρωμα καρύδας, την πρωτεΐνη και τη μαγειρική σόδα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξίδι και αναμιγνύουμε καλά.
  2. Ρυθμίζουμε τη συσκευή για βάφλες σε μέτρια θερμοκρασία και ψεκάζουμε τις πλάκες με αντικολλητικό σπρέϋ ώστε να μην κολλήσει το μείγμα.
  3. Όταν οι πλάκες έχουν θερμανθεί, προσθέτουμε το μισό μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 1 λεπτό, το γυρίζουμε και ψήνουμε για ένα λεπτό ακόμη.
  4. Βγάζουμε την ψημένη βάφλα προσεκτικά από τη συσκευή για να μην σπάσει.
  5. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.

Για το γλάσο κρέμα τυρί 

  1. Σε ένα μικρό μπωλ αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το τυρί και τη στέβια.
  2. Γεμίζουμε με τη κρέμα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε τις βάφλες.
  3. Σερβίρουμε με σταγόνες μαύρης σοκολάτας, φράουλες, βατόμουρα κ.α.

Αυγά μάτια με σάλτσα χωριάτικου λουκάνικου

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό τεμαχισμένο χωριάτικο λουκάνικο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ πιπέρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το λουκάνικο, τα κρεμμύδια, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι. 
  2. Σε μέτρια φωτιά, μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι το λουκάνικο να μαγειρευτεί και το κρεμμύδι να μαλακώσει. Καθώς το λουκάνικο μαγειρεύετε, το λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου ένα λεπτό ακόμη. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
  5. Σπάμε τα αυγά στο τηγάνι και το κλείνουμε με το καπάκι. Τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνουν όπως επιθυμούμε (σφιχτά ή μελάτα).
  6. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό κα προσθέτουμε επιπλέον αλατοπίπερο.

Κέικ πεκάν από φέτες ψωμιού

Υλικά

  • 3/4 κούπας γάλα
  • 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 6 μεγάλα αυγά και 2 κρόκοι
  • 8 φέτες ψωμί
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/3 κούπας σιρόπι γλυκόζης
  • 1/4 κούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κούπα πεκάν, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τους κρόκους. 
  2. Σε ένα μεγάλο πυρέξ, απλώνουμε τις φέτες ψωμιού και τις περιχύνουμε με το υγρό μείγμα. 
  3. Τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε το πυρέξ στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.  
  4. Αφού έχουν περάσει 6 ή παραπάνω ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι με μέτρια φωτιά.
  5. Απομακρύνουμε το τηγάνι  από τη φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης, το σιρόπι σφενδάμου και τα πεκάν.
  6. Χύνουμε το μείγμα πάνω από την κάθε φέτα και τις ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. 
  7. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να κρυώσουν και τις σερβίρουμε.