5 απολαυστικές συνταγές για γευστικούς ψαρομεζέδες

Η ελληνική ταβέρνα είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του λαού μας και έχει την τιμητική της το καλοκαίρι δίπλα στο κύμα. Ωστόσο, γιατί να μην απολαμβάνουμε τους αγαπημένους ψαρομεζέδες και στο σπίτι; Επιλέξαμε εύκολες συνταγές με θαλασσινά για καθημερινές αλμυρές απολαύσεις!

 

Φαγκρί με πράσινες ελιές

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκο φιλέτο φαγκρί, κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 3/4 κούπας πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα μαϊντανό χοντροκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σ’ ένα τηγάνι με χαμηλή φωτιά, συνδυάζουμε το χυμό και ξύσμα λεμόνι, το ελαιόλαδο, τις ελιές, την κάπαρη και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  1. Περνάμε τα φιλέτα από χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν τα υγρά τους κι έπειτα τα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  1. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, σε μέτρια – δυνατή φωτιά. Κάθε πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά και θα πρέπει να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Καλό θα ήταν να μην τα παραψήσομε. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου 5΄.
  1. Στο τέλος τα περιχύνουμε με το μείγμα της κάπαρης-λεμονιού. Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Χτένια σοτέ με σάλτσα εσπεριδοειδών

Για τη σάλτσα

  • 6 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. χυμό λάιμ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1/8 κ.γ. μπούκοβο

Για τα χτένια

  • 2-4 μερίδες χτένια
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-4 μερίδες πράσινα φασόλια

Εκτέλεση

  1. Σε μια μικρή μπασίνα αναμιγνύουμε τα υλικά για τη σάλτσα.
  1. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα πράσινα φασόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ γιατί θέλουμε να «κρατάνε». Τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα χτένια σε δυνατή φωτιά. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

 

Μύδια αχνιστά με λευκό κρασί και σκόρδο

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα μύδια, καθαρισμένα, χωρίς το «μούσι» τους
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετάκια
  • 3/4 κούπας ντομάτες σε κύβους
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 4 «κούπες» λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα μύδια, τα τρίβουμε εξωτερικά με σύρμα και τραβάμε προς τα πάνω τα μουστάκια τους για να τα αφαιρέσουμε.
  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  1. Όταν το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε το κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαλακώσουν.
  1. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά.
  1. Προσθέτουμε το κρασί, το ξύσμα λεμόνι, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
  1. Προσθέτουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι για να αχνιστούν για περίπου 3 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι για να ανακατέψουμε τα μύδια.
  1. Τα αφήνουμε να αχνιστούν για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το κέλυφός τους.
  1. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και καρυκεύουμε με το υπόλοιπο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας. Τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κομμάτια λεμόνι.

 

Burger σολωμού με μαγιονέζα σκόρδο - μυρωδικά

Υλικά

  • 2 φιλέτα σολωμό
  • 2 ψωμάκια για burger
  • 1 κούπα πίκλες
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς
  1. Περνάμε το σολωμό από χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία του. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  1. Τοποθετούμε το σολομό σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
  1. Το ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 10 – 15 λεπτά ανάλογα με το πάχος των φιλέτων.
  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
  1. Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε το αυγό, τη μουστάρδα, το χυμό λεμόνι, το λιωμένο σκόρδο και αλάτι. Το ρυθμίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα ρίχνουμε από την τρύπα, που υπάρχει στο καπάκι του μπλέντερ, το ηλιέλαιο «κορδόνι». Βάζουμε όσο ηλιέλαιο χρειάζεται μέχρι να δέσει η μαγιονέζα και να γίνει όσο πηχτή επιθυμούμε
  1. Απλώνουμε μαγιονέζα στα ψωμάκια, βάζουμε φιλέτο σολωμού στο κάτω ψωμάκι, προσθέτουμε από πάνω τις πίκλες και σκεπάζουμε με το άλλο ψωμάκι.

 

Σπιτικά τηγανητά καλαμαράκια

Υλικά

  • 1 1/2 κιλά καλαμαράκια
  • 5 – 6 κούπες ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/3 κούπας καλαμποκάλευρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα καλαμαράκια με άφθονο νερό και τα κόβουμε σε ροδέλες. Δεν πετάμε τα πλοκάμια, απλά τα καθαρίζουμε.
  1. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να μπορούμε να τηγανίσουμε τα καλαμαράκια και το αφήνουμε να κάψει.
  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το πιπέρι.
  1. Όταν το λάδι κάψει, είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε. Παίρνουμε μικρές χούφτες με καλαμάρι και τα περνάμε από το μείγμα με τα άλευρα.
  1. Με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας, βυθίζουμε τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι. Τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και γίνουν μια μάζα. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν για 2 – 2 1/2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
  1. Με την τρυπητή κουτάλα, τα απομακρύνουμε από το λάδι και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσουμε από το περίσσιο λάδι. Τα δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.
  1. Σερβίρουμε με σως ταρτάρ και λεμόνι.