Εύκολες χριστογεννιάτικες μικρο-λιχουδιές για όλες τις ηλικίες!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πάνω από όλα παιδικές γιορτές. Εκτός από τα δώρα του Άγιου Βασίλη, τα παιδιά λατρεύουν τα όμορφα χρωματιστά γλυκά. Εύκολα μικρά κεράσματα που μπορούμε να φτιάξουμε με ή χωρίς παιδιά. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι με αυτά!

Μπισκοτένιες μπάρες

  • 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
  • 1/2 κούπα θρυμματισμένα κράκερ 
  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κούπες ημίγλυκες σταγόνες σοκολάτας
  • 1 και 1/3 της κούπας ινδική καρύδα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί

Εκτέλεση

  1.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Αναμιγνύουμε τα θρυμματισμένα κράκερ με το λιωμένο βούτυρο. 
  3. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο ενός αντικολλητικού ταψιού και πιέζουμε ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος.
  4. Ρίχνουμε από πάνω το ζαχαρούχο γάλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  5. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις σταγόνες σοκολάτας, την καρύδα και τους ξηρούς καρπούς. Πιέζουμε με ένα πιρούνι για να απλωθούν παντού. 
  6. Ψήνουμε για 25΄ ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε μπάρες ή σε ρόμβους. Συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Κορμός μέντα λευκή σοκολάτα

Υλικά 

  • 6 ζαχαρωτά μπαστουνάκια 
  • 30 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ζαχαρωτά σε σακούλες με zip και τις χτυπάμε με έναν πλάστη για να σπάσουν σε κομματάκια, χωρίς όμως να γίνει σκόνη.
  2. Βάζουμε τις σταγόνες λευκής σοκολάτας σε ένα μπωλ, τις λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 35΄΄ και μετά ανακατεύουμε καλά. 
  3. Τις αφήνουμε για ακόμη 15΄΄ και ανακατεύουμε ξανά. Αν το μείγμα μας δεν είναι αρκετά απαλό, τότε τις αφήνουμε για άλλα 10΄΄ και ανακατεύουμε πάλι.
  4. Απλώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε αντικολλητικό ταψί και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια ζαχαρωτού.
  5. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 10΄ ή μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. 
  6. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον κορμό σε κομμάτια. Σερβίρουμε αμέσως ή το συντηρούμε στο ψυγείο.

Χειροποίητες γλυκές χελώνες

Υλικά

  • 250 γρ. ψημένα και αλατισμένα φιστίκια πεκάν κομμένα στη μέση
  • 25 κομματια καραμέλας γάλακτος σε κύβους
  • 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος  
  • 500 γρ. κουβερτούρα
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μια πιατέλα, ομαδοποιούμε τα κομμάτια πεκάν στοιβάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, ανά 5 ή 6 κομμάτια. 
  2. Για περίπου 3-4 λεπτά, λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων τις καραμέλες και ανακατεύουμε το μείγμα κάθε 30΄΄ για να μην καεί. 
  3. Ύστερα προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Σε περίπτωση που δούμε πως το μείγμα μας είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε επιπλέον κρέμα γάλακτος. 
  4. Περιχύνουμε περίπου μια κουταλιά του γλυκού καραμέλα σε κάθε “ομάδα” πεκάν. 
  5. Γεμίζουμε ένα μπωλ με τη σοκολάτα και τη λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, με τη θερμοκρασία στη μεγάλη σκάλα.
  6. Θερμαίνουμε για ακόμη 15΄΄ μέχρι να μπορούμε να την ανακατέψουμε εύκολα. Καλό θα ήταν να κάνουμε αυτή τη διαδικασία με τη μισή ποσότητα σοκολάτας κάθε φορά, δηλαδή ανά 250 γρ. 
  7. Σε κάθε “ομάδα” πεκάν, απλώνουμε από δύο κουταλιές της σούπας λιωμένη σοκολάτα πάνω από τη στρώση καραμέλας.
  8. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.  
  9. Μπορούμε επίσης να τις παγώσουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
  10. Μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες εβδομάδες ή για μήνες στο ψυγείο. 

Γλυκές φωλιές Bretzel  

  • 3 σακουλάκια κράκερ bretzels
  • 1 συσκευασία  M&M's κόκκινα και πράσινα, απλή γεύση σοκολάτα
  • 3 σακουλάκια με σοκολατάκια της επιλογής μας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω τα bretzels. 
  2. Ξετυλίγουμε τα σοκολατάκια και βάζουμε ένα πάνω από κάθε bretzel .
  3. Τοποθετούμε το φύλλο σιλικόνης στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα σοκολατάκια, για περίπου 4΄. 
  4. Ενώ τα σοκολατάκια λιώνουν στο φούρνο, ετοιμάζουμε τα  M&Ms γιατί θα πρέπει να είμαστε κάπως γρήγοροι όταν βγάλουμε το φύλλο σιλικόνης από το φούρνο. 
  5. Βάζουμε ένα M&Ms στο κέντρο κάθε κομματιού. 
  6. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 10΄. 

Ωραία τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά όταν ένα μικρό παιδί τα δει σίγουρα δεν θα το εντυπωσιάσουν και δεν θα του τραβήξουν την προσοχή όσο ένα χρωματιστό κέρασμα. Ας γίνουμε δημιουργικοί αυτές τις γιορτές και ας αφήσουμε τη φαντασία να εφεύρει γλυκιές λιχουδιές που συναρπάζουν!


#χριστουγεννιάτικα