Γρήγορες & απολαυστικές συνταγές για μετά την παραλία

Η θάλασσα και το κολύμπι θα μας ανοίγουν την όρεξη παντοτινά. Τι γίνεται όμως όταν γυρίζουμε από την παραλία πεινασμένοι και θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορο αλλά σπιτικό; Ιδού μερικές ιδέες για γρήγορα, εύκολα γεύματα που όλοι μπορούν να μαγειρέψουν.

Σαλάτα ζυμαρικών

Υλικά

Για το Dressing

  •  ¾ κούπας μαγιονέζα
  •  ½ κούπα sour cream
  •  1 κ.σ. γάλα
  •  ½ κ.γ. αλάτι
  •  ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο

Για τη Σαλάτα:

  • 200 γρ. ζυμαρικά «βίδες»
  • 3-4 κούπες μαρούλι
  • 1 χούφτα ντοματίνια – κομμένα στη μέση
  • 1 ½ κούπας τριμμένο τυρί τσένταρ
  • ½ κούπας μπέικον σε κομματάκια


Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε το dressing, με ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη sour cream, το γάλα, το πιπέρι, το αλάτι, τη σκόνη σκόρδου και το μπούκοβο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
  2. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ύστερα, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπωλ.
  3. Προσθέτουμε το κομμένο μαρούλι,τα ντοματίνια, το τυρί, το μπέικον και περιχύνουμε πάνω το dressing.
  4. Ανακατεύουμε, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.

Τραγανά χτένια φούρνου

Υλικά

  • 16 μεγάλα χτένια
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. πάπρικα
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, χονδροκομμένο
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Σκουπίζουμε καλά τα χτένια με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν πολλά υγρά.
  3. Σε ένα μπωλ, αναμιγνύουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, παρμεζάνα, τριμμένη φρυγανιά, ελαιόλαδο και βούτυρο.
  4. Τοποθετούμε τα χτένια σε αντικολλητικό ταψί και τα καλύπτουμε με το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς.
  5. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Stir fried μοσχάρι και μπρόκολο

Υλικά

  • 400 γρ χοιρινό (λάπα) χωρίς κόκαλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετάκια
  • 4 κούπες μπρόκολο
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
  • ½ πιπεριές κέρατο κομμένες σε λωρίδες
  • ½ κούπα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια

Για τη σως:

  • 1/3 κούπα συμπυκνωμένη σόγια σως
  • 1/3 κούπα νερό
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κορν φλάουερ

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμιγνύουμε το κορν φλάουερ με το νερό μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. 
  2. Προσθέτουμε το μοσχάρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά με το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2΄.
  3. Προθερμαίνουμε 1 κ.σ. λάδι σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε το μοσχάρι και ανακατεύουμε καλά και με γρήγορες κινήσεις, για περίπου 3-5 λεπτά ή μέχρι το κρέας να χάσει το ροζ χρώμα του.
  5. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε σκόρδο, μπρόκολο, πιπεριές και μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά για περίπου 3-5 λεπτά.
  7. Επαναφέρουμε το μοσχάρι στο μείγμα μας.
  8. Σε ένα μικρό μπωλ, με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σως.
  9. Έπειτα, τη ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα καλό δέσιμο όλων των υλικών μας.

Τσιαπάτα με κολοκύθι και κατσικίσιο τυρί

Υλικά

  1. 1 μεγάλο κολοκυθάκι κομμένο στη μέση και σε φετάκια
  2. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  3. 1 φραντζολάκι τσιαπάτας, κομμένο στη μέση
  4. 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
  5. 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  6. 75 γρ. μαλακό φρέσκο κατσικίσιο τυρί
  7. 1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
  8. Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε το κομμένο κολοκυθάκι. Το σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι για 2΄ περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο. 
  2. Τρίβουμε το σκόρδο στην τσιαπάτα και την ψήνουμε για λίγο στο τηγάνι, από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  3. Αναμιγνύουμε το χυμό λεμόνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καρυκεύουμε.
  4. Απλώνουμε το μείγμα στην τσιαπάτα και απλώνουμε από πάνω το κατσικίσιο τυρί, τα κολοκυθάκια, λίγο dressing, το ξύσμα λεμόνι και το βασιλικό. 
  5. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας. 

Σκορδάτα παϊδάκια με βούτυρο και θυμάρι

Υλικά

  • 200 γρ. χοιρινά παϊδάκια
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια

Εκτέλεση

  1. Καρυκεύουμε με γενναίες δόσεις αλατοπίπερου τα παϊδάκια και από τις δύο πλευρές.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι και μαγειρεύουμε τα χοιρινά παϊδάκια. 
  3. Αφήνουμε κάθε πλευρά να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και ελέγξουμε την εσωτερική τους θερμοκρασίας με θερμόμετρο. Δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 60 βαθμούς.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε στα παϊδάκια τη σως βουτύρου-σκόρδου. Τα γυρίζουμε και το επαναλαμβάνουμε για περίπου 1-2 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε απευθείας όσο είναι ζεστά μαζί, με συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

Αυτές ήταν μόνο κάποιες ιδέες ανάμεσα σε αρκετές γρήγορες δημιουργικές συνταγές που θα μπορούσαν να μας χορτάσουν, μετά από μια εξαντλητική μέρα στην παραλία. Ας μην ξεχνάμε, πως το σπιτικό φαγητό μπορεί να είναι εξίσου γρήγορο, γευστικό και υγιεινό!

#καλοκαίρι