Κάθε ψαράκι στην εποχή του. Ώρα για τα ψάρια της άνοιξης!

Όπως αλλάζει ο καιρός, έτσι αλλάζουν τα φρέσκα προϊόντα τα οποία είναι διαθέσιμα στις αγορές. Φυσικά, τα ψάρια δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτόν τον κανόνα. Ας γνωρίσουμε ποιους θησαυρούς της θάλασσας μας προσφέρει η άνοιξη.
Πριν μάθουμε τα ψάρια που μας προσφέρει η ανοιξιάτικη θάλασσα, ας δούμε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τις πρώτες ύλες ανά εποχή.

 Γεύση

Τα ψάρια που καταναλώνονται στην εποχή τους έχουν την καλύτερη δυνατή γεύση. Διότι έχουν φτάσει στο κατάλληλο στάδιο «ωριμότητας» για να καταναλωθούν. Δεν έχουν «βιαστεί» με ορμόνες και άλλα μέσα έτσι ώστε να αναπτυχθούν υπερβολικά πριν την ώρα τους. Επίσης, εκείνα που καταψύχονται μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλο θέμα φρεσκάδας, αλλά είναι βέβαιο πως χάνουν μεγάλο κομμάτι από τη γεύση τους. Ακόμη, αν η συντήρηση δεν γίνει σωστά στον τόπο πώλησης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης τους. Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα ψαρικά, ειδικά την άνοιξη που η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει σημαντικά. Μαζί με τη γεύση αλλοιώνεται και η υφή, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με το πελαγίσιο που συλλέγεται φρέσκο στην ώρα του και φτάνει απευθείας στο τραπέζι μας.


 Κόστος

Είναι διαφορετικό να έχουμε αφθονία κάποιου είδους λόγω εποχικότητας, από το να το έχουμε στη διάθεσή μας σε μια εποχή κατά την οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπήρχε καν στην αγορά. Το ίδιο φυσικά ισχύει με τα ψάρια. Διότι όταν η παραγωγή είναι τοπική κι εποχική, τότε δεν υπάρχουν τα έξοδα αποθήκευσης και μεταφοράς τα οποία ανεβάζουν σημαντικά την τιμή. Όταν αγοράζουμε παραγωγή η οποία δεν είναι εποχική και τοπική, συνήθως προέρχεται από περιοχές με άλλο κλίμα. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται έτσι ώστε να προσφερθούν στον καταναλωτή καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σκοπό να μην χαθεί η «ποικιλία» στην αγορά. Αυτοί οι παράγοντες ανεβάζουν το κόστος.


 Θρεπτικότητα 

Η φρεσκάδα ισούται με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα  προϊόντα που διατίθενται στην εποχή τους είναι πιθανότερο να είναι φρέσκα, καθώς καταναλώνονται πολύ κοντά στην περίοδο της «ψαριάς» τους. Έτσι, διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες, τα ωφέλιμα λιπαρά και αμινοξέα. Αυτά τα συστατικά τείνουν να φθίνουν ποιοτικά όταν καταψύξουμε τα ψαρικά μας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα φρέσκα ψάρια διατηρούν το χρώμα, τη λάμψη των ματιών τους, τη σφριγηλότητα του δέρματος και της σάρκας τους.


 Αποφυγή επιμολύνσεων

Όταν θέλουμε να έχουμε ότι μας έρθει στην όρεξη καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι φυσικό κι επόμενο να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία προέρχονται από άλλες θάλασσες, είτε πιο θερμές είτε πιο ψυχρές. Οι εισαγωγές ενέχουν τον κίνδυνο επιμολύνσεων των τροφίμων, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων τους οποίους θα έπρεπε να ακολουθούν οι εταιρίες παραγωγής και διακίνησής τους. Επίσης, ανά καιρούς έχουν συμβεί διάφορες οικολογικές καταστροφές που μόλυναν θάλασσες ανά τον κόσμο και απαγορεύθηκε η αλιεία σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην τηρούνται πιστά οι οδηγίες.


 Για υγιές σώμα

Κάθε ψάρι κουβαλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, άλλα είναι λιπαρά κι άλλα πιο ελαφριά. Έτσι ανάλογα με την εποχή, το σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη κάθε τροφίμου ανά εποχή. Η φύση λειτουργεί σαν μια διατροφική αλυσίδα που παρέχει σε κάθε «κρίκο» της όσα θα πρέπει να προσλαμβάνει έτσι ώστε να διατηρείται υγιής και να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες κάθε εποχής.


 Οικολογία

Η προμήθεια και η κατανάλωση τόσο ψαρικών όσο άλλων τροφίμων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους έτσι ώστε να διασώσουμε τον πλανήτη μας που κινδυνεύει από την υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση τροφής. Η υπεραλίευση και η αλιεία ειδών εκτός εποχής έχει αποβεί ήδη μοιραία για αρκετά είδη του θαλάσσιου βασιλείου και έχουν θέσει ήδη σε κίνδυνο πολλά ψάρια.

Ακολουθούν ανά μήνα, τα ψάρια που είναι στα καλύτερα τους την άνοιξη.


 Μάρτιος

Κέφαλος, Λούτσος, Μουρμούρα, Μπαλά, Μυτάκι, Σκορπίνα, Στήρα, Φρίσσα, Χάνο, Γαύρος, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαίνουλα, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Σπάρος, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Ροφός, Τσιπούρες, Χειλού, Χέλι, Χταπόδι.


 Απρίλιος

Κέφαλος, Λούτσος, Μουρμούρα, Μπαλά, Μυτάκι, Σκορπίνα, Φρίσσα, Αθερίνα, Αστακός, Γαλέος, Γαρίδες, Γαύρος, Ζαργάνα, Καλαμάρια, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαίνουλα, Μπαρμπούνια, Μύδια, Παλαμίδα, Ροφός, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Στρείδια, Τόνος, Τσιπούρες, Φαγκρί, Χέλι, Χταπόδι.


 Μάιος

Κέφαλος, Λούτσος, Μπαλά, Μυτάκι, Σαργός, Σκορπίνα, Σπάρος, Αθερίνα, Αστακός, Γαλέος, Γαρίδες, Γαύρος, Γόπες, Ζαργάνα, Καλαμάρια, Κολιός, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαγιάτικο, Μαίνουλα,  Μελανούρια, Μπαρμπούνια, Μύδια, Ξιφίας, Παλαμίδα, Ροφός, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκαθάρι, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Στρείδια, Τόνος, Τσιπούρες, Φαγκρί, Χέλι, Χταπόδι.

Τέλος, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πως για να έχουμε υγιεινά και εύγευστα ψάρια θα πρέπει να διατηρούμε καθαρές τις ακτές και τις θάλασσές μας. Να έχουμε αίσθημα προσωπικής ευθύνης κάθε φορά που βρισκόμαστε στον αιγιαλό είτε ως λουόμενοι είτε κάνοντας εργασίες κοντά σε αυτόν.