Μάθε ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμήσεις και γιατί

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Ωστόσο κάποιοι ξηροί καρποί είναι πιο θρεπτικοί, ωφέλιμοι κι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. 

Κατά γενική ομολογία, οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ακόρεστα λίπη. Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη, το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και συντηρούν σταθερό το βάρος μας. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο κορυφαίες επιλογές ξηρών καρπών που θα πρέπει να δοκιμάσουμε.


Μακαντάμια

Η μακαντάμια είναι ξηρός καρπός ο οποίος περιέχει μονοακόρεστα λίπη που είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Η περιεκτικότητά της σε μονοακόρεστα λίπη είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα σε πολλά είδη ξηρών καρπών.


Κάσιους

Τα κάσιους περιέχουν πολύ σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Το σίδηρο βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος, ο ψευδάργυρος ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το μαγνήσιο βελτιώνει τη μνήμη. 


Φυστίκια Βραζιλίας  

Τα φυστίκια βραζιλίας αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Μόνο ένα φυστίκι βραζιλίας περιέχει την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε ιχνοστοιχεία. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε τα πέντε την ημέρα, γιατί η μεγάλη πρόσληψη σεληνίου μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό μας. 


Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες που θα μπορούσαμε να βρούμε σε κάποιο ξηρό καρπό. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.


Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και πολλά λιπαρά ωμέγα 3, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Επίσης περιέχουν μαγγάνιο που μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.


Φουντούκια

Από την προϊστορική εποχή, τα φουντούκια έχουν παίξει  καταλυτικό ρόλο στη διατροφή της ανθρωπότητας. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και φολικού οξέος που μειώνει τα συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης. 


Κουκουνάρια

Τα κουκουνάρια περιέχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Για την ακρίβεια 30 γραμμάρια περιέχουν 191 θερμίδες. Ωστόσο, αυτά τα λιπαρά είναι σούπερ μονοακόρεστα και είναι γνωστά ως ωφέλιμα λιπαρά. 


Φυστίκια αιγίνης

Τα φυστίκια αιγίνης περιέχουν 3 θερμίδες ανά κομμάτι. Περιέχουν λίγα λιπαρά και πάρα πολλές φυτικές ίνες. Τα φυστίκια αιγίνης αποτελούν πλούσια πηγή Βιταμίνης Β6, πρωτεΐνης, ποτάσιου και θειαμίνης. 


Καρύδια πεκάν 

Τα καρύδια πεκάν είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Έρευνες έχουν δείξει ότι προσλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακές ασθένειες. Τα καρύδια πεκάν περιέχουν πολλές φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν την εμφάνιση σκλήρυνσης των αρτηριών. Επίσης, μειώνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης. 


Φυστίκια

Τα φυστίκια είναι όσπρια και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες σε σχέση με τους «πραγματικούς» ξηρούς καρπούς. Μελέτες έχουν δείξει πως η ημερήσια κατανάλωση φυστικιών βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Είνα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης. 


Σωστός τρόπος συντήρησης

Αφού λοιπόν προμηθευτούμε τους ξηρούς μας καρπούς. Καλό θα ήταν να τους αποθηκεύσουμε σωστά ώστε να παραμείνουν φρέσκοι και να διατηρήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα τα θρεπτικά τους συστατικά. 


Καλό θα ήταν να τους αποθηκεύσουμε σε κάποιο αεροστεγές σκεύος και έτσι θα διατηρήσουν την απαραίτητη υγρασία τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε δίπλα σε κρεμμύδια ή άλλα τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Γιατί; Επειδή έχουν την τάση να απορροφούν την οσμή των τροφίμων που βρίσκονται κοντά τους. Οι ξηροί καρποί με κέλυφος χρειάζονται αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να διατηρηθούν για περίπου τρεις μήνες. Σε περίπτωση που θέλουμε για παραπάνω χρόνο, θα πρέπει να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Εκεί μπορούν να διατηρηθούν για περίπου ένα χρόνο. 


Οι παραπάνω επιλογές αποτελούν τις πιο κορυφαίες ανάμεσα στα αμέτρητα είδη ξηρών καρπών που μπορούμε να βρούμε στην αγορά.  Οι παραπάνω ξηροί καρποί μαζί με τα θρεπτικά τους συστατικά κατατάσσονται στην κατηγορία των super foods ή αλλιώς υπερτροφές. Αυτό οφείλεται γιατί η μικρή κατανάλωσή τους μπορεί να μας δώσει αποθέματα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών χωρίς λήψη μεγάλης ποσότητας.