Όλα όσα πρέπει να έχεις και να τηρείς μέσα σε μία κουζίνα!

Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι δύο από τα πιο δημιουργικά επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα. Σου δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσεις τις ανησυχίες σου, να πειραματιστείς με νέα υλικά και νέο εξοπλισμό. Μπορείς να συνδυάσεις τις αγαπημένες σου συνταγές με σύγχρονες γεύσεις, από τα λαχταριστά φαγητά των γιαγιάδων μας μέχρι και τη μοριακή κουζίνα , δίνοντας σε κάθε γαστρονομική σου δημιουργία το δικό της χαρακτήρα. Αυτό βέβαια ισχύει και για όσους αγαπούν να μαγειρεύουν στο σπίτι, να φτιάχνουν γλυκά αλλά και να βρίσκουν αφορμή για να στρώνουν τραπέζι στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γεμίζεις τα πιάτα των δικών σου ανθρώπων με φαγητό και αγάπη.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα παρουσιάσουμε έπειτα από πολλή σκέψη και έρευνα, όλα αυτά που πρέπει να έχετε, εάν είστε επαγγελματίες ή πολύ απλά θέλετε να γίνετε! Για να εργαστεί κάποιος σε μια επαγγελματική κουζίνα υποχρεωτικά θα πρέπει να φορά μια στολή η οποία αποτελείται από σακάκι, παντελόνι, ποδιά, σκούφο και σαμπό.

Σύμφωνα με τον ενιαίο φορέα ελέγχου τροφίμων, κάθε πρόσωπο που απασχολείται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να λαμβάνει όλα τα µέτρα για την αποφυγή κάθε κινδύνου μόλυνσης ή ρύπανσης των τροφίμων. Επίσης, να διατηρεί υψηλό βαθµό καθαριότητας και να έχει κατάλληλο, καθαρό και ασφαλές ρουχισμό. Η στολή θα πρέπει να υπάρχει για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς δεν πρέπει να φορά κάποιος μέσα στην κουζίνα τα ρούχα και τα παπούτσια που φορά στην καθημερινή του ζωή. Όπως και στο σπίτι, έτσι και στην κουζίνα δεν μεταφέρουμε τα μικρόβια από έξω. Για το λόγο αυτό, σε πολλές σύγχρονες κουζίνες έχει κυριαρχήσει το concept μιας open kitchen (ανοιχτή κουζίνα). Με τον τρόπο αυτό, η κουζίνα είναι ανά πάσα στιγμή ορατή από τον πελάτη, ο οποίος επιτηρεί την ιερή διαδικασία παρασκευής του φαγητού του. Σκεφτείτε μπαίνοντας σε ένα εστιατόριο, να βλέπετε το άτομο που επιμελείται το φαγητό σας να μη φορά τον κατάλληλο ρουχισμό. Ωστόσο, η στολή εκτός από λόγους υγιεινής χρησιμοποιείται και σαν μέσω ατομικής προστασίας καθώς προστατεύει τον εργαζόμενο σε περίπτωση ατυχήματος. 

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για την κατάλληλη επιλογή του επαγγελματικού ρουχισμού σας.

Ποδιά 

Τι μπορεί να πει κανείς για τις ποδιές! Από τα καλύτερα bar και τα πιο ακριβά εστιατόρια μέχρι την κουζίνα του σπιτιού, όλοι έχουν ζηλέψει μια μοντέρνα ή πιο κλασσική ποδιά. Υπάρχουν ποδιές για κάθε γούστο,όπως ποδιές σε όλα τα μεγέθη, με ή χωρίς τσέπες, δερμάτινες, τζιν, minimal αλλά και πολύχρωμες. Η ποδιά είναι το must του κάθε σεφ, ερασιτέχνη, barista και σερβιτόρου! 

Παπούτσια 

Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι αντιολισθητικά και σίγουρα αναπαυτικά, καθώς η κουζίνα περιλαμβάνει πολλές ώρες ορθοστασίας. Επίσης,δεν πρέπει έχουν τρύπες για να μην περνούν μέσα υγρά. Όταν τα επιλέξετε, καλό είναι να δείτε αν διαθέτουν πιστοποιητικά ασφάλειας

Σακάκια 

Καλό θα είναι το σακάκι να αποτελείται από ύφασμα το οποίο θα διατηρεί το σώμα σας δροσερό και θα αφήνει τον αέρα να περνά μέσα επιτρέποντας τον αερισμό του σώματος σας. Το μπροστινό μέρος του σακακιού θα πρέπει να έχει διπλό ύφασμα καθώς θα εμποδίσει τη δημιουργία εγκαύματος σε περίπτωση που πέσει πάνω σας καυτό νερό ή λάδι. Δεν πρέπει να έχει τα κλασικά κουμπιά διότι είναι πολύ εύκολο να ξηλωθούν και να πέσουν μέσα στο φαγητό. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες στολές έχουν «τρουκ» κούμπωμα.

Παντελόνια

Το παντελόνι θα πρέπει να είναι άνετο έτσι ώστε να μπορείτε να σκύβετε χωρίς να σας σφίγγει. Επιλέξτε κάποιο παντελόνι το οποίο θα είναι άνετο και θα σας βολεύει όταν θα το φοράτε για πολλές ώρες. Καλύτερα η στολή σας να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό για να σας είναι άνετη και να μην σας ζορίσουν οι ραφές όταν εργάζεστε.

Σκούφοι

Ο σκούφος να είναι από ύφασμα που επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού. Τα μαλλιά πρέπει να είναι καθαρά, δεμένα πίσω και να είναι καλυµµένα πλήρως με το σκούφο.

Μην επιλέξετε σκεπτόμενοι μόνο τα χρήματα. Η επένδυση στον ρουχισμό και στον εξοπλισμό είναι επένδυση σε αυτά που σας προστατεύουν και κάνουν ευκολότερη τη δουλειά σας. 

Για το λόγο εδώ στο coozina συνεργάζομαστε με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως και σας διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα σε πολλές διαφορετικές τιμές για να διαλέξετε την καλύτερη για εσάς!  

Η παραπάνω ενδυμασία θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να αλλάζεται τακτικά σε περίπτωση που λερώνεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων. Η στολή εργασίας θα πρέπει να αφαιρείται, όταν οι εργαζόμενοι απομακρύνονται για διάφορους λόγους από το χώρο εργασίας τους, όπως για παράδειγμα για να καπνίσουν.  

Χρήσιμες οδηγίες που πρέπει να λαμβάνουν τα άτομα που απασχολούνται σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι:

  • Καθαριότητα των χεριών. Πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα γάντια µίας χρήσης στα τρόφιμα που παρασκευάζονται και διατίθενται κρύα.
  • Πρέπει να καλύπτουν οποιοδήποτε ανοικτό τραύμα µε αδιάβροχο επίδεσμο.
  • Απαγορεύεται να τρώνε ή να πίνουν στο χώρο των τροφίμων και κατά το χειρισμό τους.
  • Να µη φορούν κοσμήματα, να µην έχουν ψεύτικα ή βαµµένα νύχια γιατί αποτελούν κίνδυνο επιμόλυνσης των τροφίμων. Σκουλαρίκια σε τρυπημένα αυτιά, βέρες και ρολόγια θα πρέπει να αφαιρούνται. Τελευταία βέβαια, η διατήρηση της βέρας επιτρέπεται.
  • Απαγορεύεται η δοκιμή του φαγητού µε το ίδιο κουτάλι χωρίς προηγουμένως να έχει πλυθεί. 
  • Κάθε άτομο που εργάζεται στους χώρους τροφίμων, θα πρέπει να ενημερώνει τους ανωτέρους του σε περίπτωση προσβολής του από κάποια ασθένεια.

Εκτός όμως από τη στολή, θα πρέπει να έχετε και κάποια απαραίτητα εργαλεία. Βασικό εργαλείο είναι το μαχαίρι του σεφ  και για την επιλογή του μαχαιριού θα πρέπει να κοιτάξετε τη λαβή και το βάρος που σας βολεύει. Σίγουρα για την προστασία του μαχαιριού σας, καλό θα ήταν να βάλετε ένα προστατευτικό λάμας. Αν έχετε πολλά μαχαίρια θα πρέπει να τα έχετε σε μία θήκη η οποία θα τα προστατεύει. Στη συνέχεια θα πρέπει να αγοραστούν διάφορα μαχαίρια για φιλετάρισμα, για σκάλισμα και για ξεφλούδισμα. Μπορείτε να βρείτε τέτοια σετ σε καλή τιμή από την αρχή έτσι ώστε να τα προμηθευτείτε όλα μαζί. Για το ακόνισμα των μαχαιριών σας εξοπλιστείτε και με κάποιο μασάτι. Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε το δικό σας κουτάλι για τη δοκιμή του φαγητού, καθώς και λαβίδες- τσιμπίδες για το στήσιμο των πιάτων με σκοπό να χρησιμοποιεί όσο δυνατόν λιγότερο τα χέρια. Χρήσιμες είναι και οι κασετίνες με μικροεργαλεία για γαρνίρισμα και σκάλισμα. Τέλος, ένα ακόμη απαραίτητο εργαλείο είναι το θερμόμετρο ακίδας για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο κέντρο των τροφίμων.

Το ταξίδι όμως δεν σταματά εδώ! Η εξερεύνηση σε νέες τάσεις της γαστρονομίας, σε νέα συστατικά και σύγχρονο εξοπλισμό μόλις ξεκίνησε! Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την στροφή ολο και περισσότερων ανθρώπων στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Εκπομπές όπως το Masterchef επιβεβαιώνουν την ανάγκη του κόσμου να εκφράσει τη δημιουργικότητα του και να κυνηγήσει τα γαστρονομικά του όνειρα! 

Ακόμα και μια μικρή κουζίνα μπορεί να χωρέσει τις μεγαλύτερες δημιουργίες αρκεί να είναι γεμάτη με διάθεση και μεράκι!

Έχετε δοκιμάσει να μαγειρέψετε σε κενό αέρος; Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε!  Διαβάστε τον απόλυτο οδηγό για τη μόδα του Sous Vide που κατακτά τις κουζίνες!

Στο COOZINA προμηθεύουμε σε ερασιτέχνες, σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με σύγχρονα υλικά και εργαλεία στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Αν θέλετε και εσείς να μαθαίνετε πρώτοι για προσφορές και νέα προϊόντα, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και εγγραφή στο πιο… “νόστιμο” newsletter!

Έχετε απορίες; Το τηλεφωνικό μας κέντρο είναι στη διάθεση σας για να λύσει όλες σας τις απορίες!

Τηλεφώνησε μας στο 210 3235 755,  Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-18:00.