Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το τέλειο υπαίθριο γεύμα σε μαντεμένιο σκεύος

Καλοκαίρι σημαίνει εποχή για camping, ώρα για εξορμήσεις στις παραλίες, ηρεμία και χαλάρωση στη φύση. Φυσικά, η μαγειρική δεν θα μπορούσε να λείπει από την καλοκαιρινή μας διαθέση. Πόσο μάλλον, όταν έχουμε το κατάλληλο σκεύος και όλη η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να γίνει με τον πιο απολαυστικό τρόπο.   

Η εξερεύνηση και η περιπέτεια μέσα στη φύση δεν περιορίζονται μόνο στο θαυμασμό νέων τόπων. Εμπεριέχουν μια μεγάλή πρόκληση, την επιβίωσή μας μέσα σε αυτήν. Κάτι που προϋποθέτει την αναζήτηση καλών τοποθεσιών για camping, ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τα καιρικά φαινόμενα και να διασφαλίσουμε, όσο το δυνατόν, πιο αναπαυτικό ύπνο. Και φυσικά, να δημιουργήσουμε μια αυτοσχέδια εστία που θα μας εξασφαλίσει την απόλαυση ενός χορταστικού γεύματος. 

Το τέλειο υπαίθριο γεύμα 

Η προετοιμασία του τέλειου υπαίθριου γεύματος προϋποθέτει κάποια προετοιμασία. Γι' αυτό, χρειάζεται να έχουμε μια λειτουργική και πάνω απ΄όλα πρακτική κουζίνα μέσα στη φύση. Πως θα γίνει αυτό; Αν προμηθευτούμε – και ξέρουμε πως να χρησιμοποιήσουμε - τα σωστά εργαλεία για τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε. Σε αυτά περιλαμβάνονται κοφτερά μαχαίρια και μαντεμένια σκεύη τα οποία μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τα κάρβουνα, χωρίς να φθαρούν και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.  

Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, πως όσο σημαντικά είναι τα υλικά και η σωστή προετοιμασία τους , άλλο τόσο σημαντικά είναι τα σκεύη και η σωστή χρήση τους. 

Ας επικεντρωθούμε στη μαντεμένια γάστρα, που είναι το απόλυτο σκεύος για μαγειρικές στην ύπαιθρο και έχει πολλαπλές χρήσεις, καθώς το καπάκι της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τηγάνι.

Τι μπορούμε λοιπόν να μαγειρέψουμε με αυτό το σκεύος;

  • Ομελέτες: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το καπάκι, όταν δεν έχουμε να ταΐσουμε πολλά άτομα. Ειδάλλως, μέσα στη γάστρα μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ομελέτα με διάφορα υλικά και τυριά. 
  • Σούπες: Εννοείται πως η γάστρα μπορεί να λειτουργήσει σα μια μεγάλη κατσαρόλα, όπου μπορούμε να ανακατέψουμε ότι υλικό μας έρθει στο μυαλό και να τα μαγειρέψουμε μέσα στο ζουμί τους. Από κρέας με λαχανικά και ζυμαρικά, μέχρι θαλασσινά και άγρια χόρτα. 
  • Pan cakes: Και γενικότερα οτιδήποτε μπορούμε να παρασκευάσουμε σαν ζύμη από χυλό. Γλυκά και αλμυρά pan cakes για κάθε γούστο. 
  • Ψωμί, πίτσα και κέικ: Χρησιμοποιούμε τη γάστρα σαν φόρμα για ψωμί και κέικ και το καπάκι για να στρώσουμε και να ψήσουνε τη ζύμη της πίτσας. 
  • Ζυμαρικά: Μπορούμε να βράσουμε τα ζυμαρικά και αφού τα σουρώσουμε, να προσθέσουμε τυριά που θα λιώσουν και θα δημιουργήσουν ένα τρομερό mac and cheese.  
  • Μεγάλα κομμάτια κρέατος: Χοιρινό το οποίο μπορεί να γίνει λιώμα κι έπειτα γέμιση σε ψωμάκια, πίτες κ.α. Σιγομαγειρεμένο αρνί με λαχανικά και πατάτες κ.α. 
  • Ρεβιθάδα: Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό της Σίφνου. Μπορούμε να το απολαύσουμε και χωρίς την πήλινη γάστρα, καθώς η μαντεμένια γάστρα θα κάνει τα ρεβίθια να λιώσουν και να αποκτήσου ένα ωραία μέλωμα. 
  • Τσίλι κον κάρνε : Και συνεχίζουμε με τα όσπρια. Λευκά φασόλια, κόκκινα, μαυρομάτικα, και ότι άλλο είδος φασολιού μπορείς να φανταστείς με κιμά και ντομάτες.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ιδέες για μαγειρικές με μαντεμένια γάστρα. Ουσιαστικά, μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα με αυτή, λόγω της ευελιξίας που μας χαρίζει το καπάκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τηγάνι

Επίσης, η αγορά μιας μαντεμένιας σχάρας θα μας επέτρεπε να κάνουμε ακόμη και ψητά απευθείας πάνω από τα κάρβουνα. Με το ψήσιμο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα περιττά λίπη, τα οποία θέλοντας και μη παραμένουν όταν μαγειρεύουμε με γάστρα ή στη τηγάνι. 

Βασικά εργαλεία-προμήθειες για μαγειρική σε μαντεμένια σκεύη

Ποτέ μα ποτέ δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε λάδι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λάδι για να μην κολλήσουν τα υλικά μας στο σκεύος (γιατί μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες).

  • Χαρτί κουζίνας: Μπορούμε φυσικά, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πανί. Απλά από θέμα πρακτικής, το χαρτί είναι πιο βολικό για να σκουπίζουμε το σκεύος μας αφού τελειώσουμε τη μαγειρική. Αν προσέξουμε καλά αυτό το στάδιο ίσως να μην χρειαστεί αργότερα να πλύνουμε το σκεύος μας με νερό. 
  • Γάντια από χοντρό ύφασμα ή σιλικόνη: Θα πρέπει να προστατεύουμε τα χέρια μας από την υψηλή θερμοκρασία, ειδικά όταν μαγειρεύουμε σε φωτιά με κάρβουνα. Τα γάντια αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για να πιάνουμε με άνεση το σκεύος και να μην κινδυνεύουμε από εγκαύματα.  
  • Κάποιο κουτί ή άλλο μέσο αποθήκευσης του σκεύους. Ίσως να έχει λίπη και να μην μπορούμε να πετάξουμε το σκεύος απευθείας στο πορτμπαγκάζ. Καλό θα ήταν να προνοήσουμε ώστε να μπορέσουμε να το αποθηκεύσουμε κάπου. 
  • Τσιμπίδα για το καπάκι: Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε σκεπάσει τη γάστρα μας με κάρβουνα, θα πρέπει να έχουμε ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να σηκώσουμε το καπάκι. Όταν θα θέλουμε να ελέγξουμε το φαγητό μας ή να προσθέσουμε υλικά, το γάντι δεν μπορεί να μας προστατέψει σε αυτή την περίπτωση, οπότε μια τσιμπίδα θα ήταν ιδανική για αυτή τη χρήση. 
  • Φτυάρι για τα κάρβουνα και μασιά: Θα πρέπει να μπορούμε να μετακινούμε τα κάρβουνα πάνω και κάτω από τη γάστρα. Όταν έχουμε έναν τρόπο να μετακινήσουμε τα καυτά κάρβουνα, η ζωή μας θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Καλό θα ήταν να έχουμε το κατάλληλο εργαλείο, γιατί ένα απλό κομμάτι ξύλο δεν θα μπορούσε να μας φανεί και τόσο χρήσιμο. 

Τέλος, δεν ξεχνάμε να συντηρούμε το μαντέμι με το σωστό τρόπο. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, ωστόσο η διάρκεια ζωής τους μπορεί να παραταθεί αν το φροντίσουμε σωστά. Δεν παραλείπουμε να περνάμε με λάδι την επιφάνειά του ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση σκουριάς. Καλό θα ήταν να μην το τρίβουμε με σύρμα και γενικότερα να μην το καθαρίζουμε με σαπούνι γιατί η αντικολλητική πατίνα που δημιουργείτε από τη λεπτή στρώση λαδιού φεύγει. Επίσης το στεγνώνουμε καλά και δεν αφήνουμε τα τρόφιμα για πολύ ώρα μέσα στο σκεύος, ειδικά όξινες τροφές.

Ελπίζουμε να γεμίσατε με όρεξη και διάθεση για να εξερευνήσετε την φύση και όταν έρθει η ώρα του φαγητού, να μαγειρέψετε σε μαντεμένιο σκεύος. Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος και η γεύση είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο και πόσο μάλλον όταν γευόμαστε αγνές πρώτες ύλες στο μέρος που τις γέννησε, τη φύση!


#καλοκαίρι