Βιολογικά προϊόντα: Μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Αρκετές φορές σκεφτόμαστε πως να τρώμε πιο υγιεινά τρόφιμα. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα μπαίνουν στη λίστα μας. Ωστόσο πριν ξεκινήσουμε τις αγορές να προμηθευόμαστε βιολογικά τρόφιμα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Δεν είναι κακή η ιδέα των βιολογικών τροφίμων διότι έχουν πολλά οφέλη τόσο για την υγεία μας όσο για το περιβάλλον. Η όλη διαδικασία παραγωγής δεν περιέχει χημικά όπως εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα κ.α. Η ύπαρξη όλων αυτών στα τρόφιμα προκαλούν θέματα υγείας και μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για το ανθρώπινο σώμα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε βιολογικά τρόφιμα.

1. Καθορίζουμε το ποσό που θέλουμε να ξοδέψουμε

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι 40% πιο ακριβά σε σχέση με τα συμβατικά. Η αγροτική παραγωγή βιολογικών προϊόντων κοστίζει περισσότερο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η τελική τιμή του προϊόντος. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως η βιολογική παραγωγή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

Εάν δεν διαθέτουμε αρκετό budget για την προμήθεια βιολογικών προϊόντων, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κήπο όπου θα καλλιεργούμε τα δικά μας βιολογικά. Αν είμαστε στην εξοχή μπορούμε άνετα να έχουμε και κότες για βιολογικά αυγά. Στις μεγάλες πόλεις ένα μπαλκόνι ή ταράτσα με γλάστρες μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό βιολογικό μποστάνι.

 

2. Βάζουμε προτεραιότητα αγορών 

Αν έχουμε συγκεκριμένο ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε, τότε θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Έρευνες έχουν δείξει πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά και για τις εγκύους. Αυτές οι ομάδες έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι ωφελούνται πολύ από τρόφιμα που δεν έχουν χημικά ή συντηρητικά.

Επίσης, όταν έχουμε να επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε, αυτομάτως γινόμαστε πιο προσεκτικοί. Καλό είναι να βάλουμε στα εβδομαδιαία μας ψώνια τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως γάλα και αυγά. Επίσης επιλέγουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά που δεν θέλουν ξεφλούδισμα, διότι τα περισσότερα θρεπτικά βρίσκονται στη φλούδα. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ως συμβατικά τα φρούτα που χρειάζονται ξεφλούδισμα. 

Όταν προμηθευόμαστε εποχικά θα παρατηρήσουμε πως είναι λίγο πιο οικονομικά, πόσο μάλλον αν τα προμηθευτούμε απευθείας από παραγωγούς.

 

3. Καλή συντήρηση ή άμεση κατανάλωση

Επειδή τα βιολογικά δεν περιέχουν συντηρητικά, έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να διατηρηθούν για λίγο. Έτσι θα πρέπει να προμηθευόμαστε φρέσκα υλικά σε πιο συχνή βάση, σε αντίθεση με τα συμβατικά τα οποία μπορούμε να τα αγοράσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και να τα αποθηκεύσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 

4. Δεν υπάρχουν βιολογικά σε αφθονία

Επειδή η βιολογική παραγωγή είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τη συμβατική, δεν βρίσκουμε τόσο εύκολα τα πάντα σε αφθονία. Ειδικά αν κάποιος δεν ζει σε μια μεγάλη πόλη, τότε τα πράγματα είναι λιγάκι πιο δύσκολα. Ωστόσο, αν γνωρίζουμε κάποιον παραγωγό μπορούμε να έχουμε άμεση προμήθεια βιολογικών προϊόντων από εκείνον.  

 

5. Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός για τα βιολογικά προϊόντα γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα αγοράζουμε. Κάνουμε την έρευνά μας για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Επίσης όσον αφορά στα προϊόντα μπορούμε να διαβάζουμε κριτικές για όσα είναι συσκευασμένα. Έτσι μπορούμε να μάθουμε πολλά σχετικά με ποια προϊόντα θα πρέπει να αποφύγουμε.

 

6. Διαβάζουμε τα συστατικά και τις ετικέτες των προϊόντων

Ελέγχουμε τα συστατικά, αν υπάρχουν συντηρητικά ή οποιοδήποτε χημικό. Επίσης, ελέγχουμε τον τρόπο παρασκευής και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, μια εταιρία που υποτίθεται πως είναι φιλική προς το περιβάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Αν δεν δίνονται λεπτομέρειες στη συσκευασία, τότε πολύ πιθανόν να μην χρησιμοποιούν βιολογικά υλικά στα προϊόντα που εμπορεύονται.

 

Τελικές σκέψεις

Η στροφή μας σε βιολογικά προϊόντα είναι μια καλή ιδέα γιατί έχει πολλαπλά οφέλη για εμάς και για τον πλανήτη μας. Απλά καλό θα ήταν, πριν τα βάλουμε στη διατροφική μας ρουτίνα να κάνουμε την έρευνά μας για τα θετικά και τα αρνητικά των βιολογικών προϊόντων.