Χρήσιμα εργαλεία και μαγερικά σκεύη που θα σε συντροφεύουν μια ζωή.

Θα μπορούσε κανείς να πει, πως εργονομική κουζίνα είναι αυτή που δεν της λείπει ο απαραίτητος και κατάλληλος εξοπλισμός. Τα σωστά μαγειρικά σκεύη και εργαλεία, εκτός από χρήσιμα, μπορούν να αποδειχτούν και αιώνια. Δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος κανόνας για τη δεκάδα. Θα πρέπει μονάχα να σκεφτούμε προσωπικά, δηλαδή...τι μας αρέσει να μαγειρεύουμε!

Η δεκάδα που ακολουθεί με τα εργαλεία και σκεύη είναι ενδεικτική. Βασικό μας κριτήριο είναι να μας δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πρώτες ύλες, να έχουν διάρκεια ζωής και να μας εξοικονομούν χώρο.

Μαχαίρι Σεφ

Ένα καλό μαχαίρι είναι ο καλύτερος φίλος κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μάγειρα. Ένα εργαλείο που αποτελεί επένδυση για κάθε κουζίνα. Καλό είναι να επιλέγουμε όποιο μαχαίρι νιώθουμε άνετο στο χειρισμό και στο χέρι μας. Θα πρέπει να νιώθουμε μια ισορροπία στο κράτημα και στη χρήση. Η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητη, γιατί η χρήση του στην κουζίνα είναι πολύ συχνή. Το καλό ακόνισμα με μασάτι ή την κατάλληλη πέτρα μπορεί να μας εγγυηθεί πως το μαχαίρι μας θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής

Κατσαρόλα

Χωρίς την ύπαρξη αυτού του μαγειρικού σκεύους, δεν θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε φαγητά όπως σούπες, σάλτσες, ζυμαρικά, λαχανικά και μια πληθώρα νοστιμιών. Φυσικά, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Επίσης, μπορούμε να έχουμε ως κριτήριο, το υλικό κατασκευής και να επιλέξουμε ανάμεσα σε μαντέμι, αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι. Τέλος, οι επιλογές μας δεν χρειάζεται να εστιάσουν μονάχα στο μέγεθος και στο είδος, καθώς υπάρχουν στην αγορά κατσαρόλες σε διάφορα χρώματα, ακόμα και με διαφορετικού είδους καπάκια (διάφανα, πολύχρωμα, με εργονομική λαβή κ.α.)

Αυγοδάρτης

Ένας ανθεκτικός, μεταλλικός αυγοδάρτης θα μας φανεί χρήσιμος για διάφορες παρασκευές. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα μεγέθη . Καλό θα ήταν, να επιλέξουμε ένα μεσαίου μεγέθους με λαβή που νιώθουμε άνετη στο χέρι μας. 

Κουτάλα

Είτε επρόκειτο για ξύλινη κουτάλα, είτε άλλης ποιότητας (για παράδειγμα μεταλλική, πλαστική ή σιλικόνης), η κουτάλα είναι απαραίτητη για την ανάδευση και το σερβίρισμα παρασκευών. Όταν αναφερόμαστε στην κουτάλα, εννοούμε την κλασική επίπεδη, τη βαθιά, την τρυπητή, την αράχνη και πολλές άλλες. Φυσικά, η καθεμία τους έχει ξεχωριστή θέση στην κουζίνα και διαφορετική χρησιμότητα στη μαγειρική.

Ψαλίδι κουζίνας

Το ψαλίδι κουζίνας αποτελεί ένα πολύ βασικό εργαλείο για κάθε κουζίνα. Θα μας χρησιμεύσει για άνοιγμα συσκευασιών, κόψιμο βοτάνων και μυρωδικών ή κόψιμο μελανών κομματιών κρέατος ψητών ή ωμών, ζυμών κ.α.

Λαβίδα

Ένα επίσης αιώνιο εργαλείο κουζίνας. Η λαβίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το γύρισμα κρεατικών στο ψήσιμο, για το σερβίρισμα, για να αποφεύγουμε να πιάνουμε τρόφιμα με τα χέρια κ.α.

Μαντεμένιο τηγάνι

Το μαντέμι είναι ένα ανθεκτικό υλικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αθάνατο». Το μαντεμένιο τηγάνι είναι ιδανικό για τηγάνισμα, σοτάρισμα, παρασκευή σαλτσών κ.α. Μπορεί να διατηρήσει σταθερή και ομοιόμορφη  θερμοκρασία σε όλη την επιφάνειά του. Ιδανικό για χρήση σε κεραμική και ηλεκτρική εστία αλλά και σε φωτιά για υπαίθριες μαγειρικές. Με τη σωστή συντήρηση, μπορεί να μας συντροφεύει σε πολλές μαγειρικές περιπέτειες.

Γάστρα

Ένα κλασικό σκεύος μαγειρικής που είναι παντός καιρού. Μπορούμε να βρούμε γάστρες διαφόρων μεγεθών και υλικών κατασκευής. Ωστόσο, η μαντεμένια γάστρα κερδίζει από άποψη ανθεκτικότητας και ευελιξίας. Μαγειρεύουμε στη γάστρα, στο φούρνο , στο τζάκι, σε υπαίθρια φωτιά, ακόμα και σε ξυλόφουρνο. Με λίγα λόγια, όπου μπορεί να βάλει ο νους μας. Μπορούμε να σιγομαγειρέψουμε χοντρά κομμάτια κρέατος, όσπρια, ψωμιά, μεγάλα ψάρια κ.α. Το συγκεκριμένο σκεύος είναι αδύνατον να λείπει από την κουζίνα κάθε καλοφαγά.

Μπωλ προετοιμασίας

Ζωτικής σημασίας σκεύος. Φυσικά, ένα μόνο μπωλ, δεν είναι ποτέ αρκετό. Ανοξείδωτο, πλαστικό ή γυάλινο, το μπωλ προετοιμασίας είναι απαραίτητο σκεύος για κάθε κουζίνα. Δεν υπάρχει τρόπος να αναμείξουμε υλικά και γενικότερα να προετοιμάσουμε την οποιαδήποτε παρασκευή χωρίς τη χρήση μπωλ. Οι επιλογές μεγεθών και σχεδίων είναι πραγματικά άπειρες. Καλό θα ήταν, να προμηθευτούμε διάφορα μεγέθη για εξοικονόμηση χώρου, αποθηκεύοντας το ένα μέσα στο άλλο.

Ταψί

Ένα  αντικολλητικό ταψί είναι απαραίτητο για να ψήνουμε πίτες, γλυκά, κρέας, ψάρι, λαχανικά και ό,τι άλλο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Επίσης, υπάρχουν στην αγορά σε διάφορα μεγέθη και ποιότητες, που είναι καταλλήλα ανάλογα με το φαγητό που θέλουμε να φτιάξουμε.

Η επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού για την κουζίνα μας χρειάζεται να βασίζεται στις ανάγκες μας. Συγκεκριμένα, στο πόσο χρόνο θέλουμε να αφιερώσουμε στην κουζίνα και τι αποθηκευτικούς χωρους έχουμε. Φυσικά, τα υλικά κατασκευής ένος μαγειρικού σκεύους και η ποιότητα τους, θα πρέπει να αποτελούν σημαντικά κριτήρια για να μπορέσει να εξασφαλιστεί μια μακρά διάρκεια ζωής σ' αυτά. Έχοντας κατα νου αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορέσουμε να έχουμε εργαλεία και σκεύη μαγειρικής που θα μας συντροφεύουν για αρκετά χρόνια στις μαγειρικές μας αναζητήσεις.