Τα μαχαίρια sashimi (Sashimi bōchō) είναι μακριά, λεπτά μαχαίρια με μυτερή μύτη τα οποία χρησιμοποιούνται στην ιαπωνική κουζίνα για το φιλετάρισμα του ώμου ψαριού. Οι κυριότεροι τύποι των μαχαιριών sashimi είναι το tako hiki タコ引 και το yanagi ba 柳刃, Το μαχαίρι Yanagi ba 27 εκατ. της σειράς Damascus της Kasumi είναι ένα μακρύ, λεπτό μαχαίρι μονής γωνίας, πρακτικά σχεδιασμένο για απαλό φιλετάρισμα ωμού ψαριού με σκοπό τη διατήρηση της φρεσκάδας και μετά την κοπή. Για την προετοιμασία του sashimi και του nigiri sushi, ο σκοπός είναι η δημιουργία μίας λείας φέτας, λαμπερής κι εύγευστης. Το μαχαίρι yanagi υπάρχει ακριβώς γι αυτή τη δουλειά.
Λάμα: Η λάμα του είναι ευθεία, λεπτή και μακριά ώστε να κόβει με ένα μόνο πέρασμα, διατηρώντας λείο το υλικό. Πάχος : Το yanagi έχει πολύ κοφτερή λάμα και αρκετά πλατιά κορυφή, ώστε η κοπή να υποστηρίζεται από το βάρος του μαχαιριού. Αυτή η τεχνοτροπία είναι χαρακτηριστική των γιαπωνέζικων μαχαιριών. Αντικολλητική προστασία : Η πίσω πλευρά του μαχαιριού (urasuki) είναι κοίλη για να αποκολλάται εύκολα από το υλικό προς κοπή. Στη μπροστινή πλευρά (shinogi) η μονή γωνία ξεκινά από πολύ ψηλά βοηθώντας το κομμένο υλικό να αποκολληθεί άμεσα από το μαχαίρι.
Γωνία : Για τους δεξιόχειρες, η γωνία βρίσκεται στη δεξιά πλευρά και η κοίλη πλευρά από την αριστερή. Η μονή γωνία έχει αντικολλητικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά οξεία σε σύγκριση με τα μαχαίρια 50 : 50. Φορά χεριού : Αντίθετα με τα μαχαίρια δυτικού τύπου που κόβουν σπρώχνοντας, το yanagi κόβει τραβώντας.
Λαβή: Η λαβή είναι φτιαγμένη από pakkawood, ένα συνδυασμό στρώσεων ξύλου και ρητίνης, η οποία ασφαλίζει επάνω στο μέταλλο του μαχαιριού (tang) με δύο inox πριτσίνια. Μέταλλο : Αποτελείται, όπως σε όλα τα μαχαίρια Kasumi από ένα κεντρικό πυρήνα σκληρού κράματος ατσαλιού με άνθρακα VGold 10, πάνω στον οποίο διπλώνονται 32 φύλλα ατσαλιού SUS410 μαλακού και σκληρού εναλλάξ, δημιουργώντας μία λεπίδα σκληρή, εξαιρετικά κοφτερή έως και 15° και πολύ ανθεκτική σε οξείδωση και φθορά, με σκληρότητα 59-60 HRC.
Συσκευασία: Συσκευάζεται σε πολυτελή συσκευασία. Εγγύηση:
Έχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής.
Kasumi
Τα μαχαίρια Kasumi κατασκευάζονται από την εταιρεία Sumikama Hamono στο Seki της Ιαπωνίας, διάσημο παγκοσμίως για την εδώ κι αιώνες κατασκευή των σπαθιών Katana. Η Sumikama, μία από τις παλαιότερες εταιρείες του Seki, είναι από τις γνωστότερες εταιρείες κατασκευής μαχαιριών υψηλής ποιότητας διότι συνδυάζει την υψηλότερη τεχνολογία με την χειροποίητη παράδοση των παλιών Ιαπώνων αρχισιδηρουργών. «Kasumi» για τους Ιάπωνες σημαίνει ότι «damascus» για τους Ευρωπαίους κι αναφέρεται στον τρόπο κατασκευής του μαχαιριού, με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρού μετάλλου επικαλυμμένο με στρώσεις φύλλων ατσαλιού, μαλακού και σκληρού εναλλάξ.