5 "πειραγμένα" λαδερά που θα λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά
Στην ελληνική κουζίνα κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα λαχανικά και τα όσπρια συνοδεία άφθονου ελαιόλαδου. Τα πιάτα αυτά είναι γνωστά σε όλους εμάς με την ονομασία λαδερά. Τα λαδερά λοιπόν, είναι άκρως υγιεινά καθώς είναι συνήθως βραστά ή ψητά και τα συστατικά τους αποτελούν αγνά υλικά χωρίς καθόλου κρέας, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια τροφή που αν μπει στο διαιτολόγιο ενός ανθρώπου, από μικρή ηλικία, είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει τον οργανισμό του και να τον θωρακίσει από μελλοντικά προβλήματα που θα μπορούσε να αναπτύξει από την κατανάλωση έτοιμων τροφίμων τα οποία υστερούν σε θρεπτικά συστατικά. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στο γεγονός πως τα παιδιά συνήθως δεν αγαπούν τα λαδερά φαγητά.
Πολλοί γονείς προσπαθώντας να ταΐσουν τα παιδιά τους υγιεινά τα πιέζουν με το ζόρι, στέκονται από πάνω τους μέχρι να φάνε, πετυχαίνοντας συνήθως το αντίθετο, τα παιδιά αναπτύσσουν μια απέχθεια προς αυτές τις τροφές και καταναλώνουν με κάθε ευκαιρία λιπαρά φαγητά, άχρηστα για τον οργανισμό τους.
Υπάρχει όμως η μέση οδός για να μην γίνεστε κακοί με τα αγγελούδια σας και για να χαίρονται και τα ίδια τα λαδερά φαγητά. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και αλλάξτε την εμφάνιση των τροφών, κάντε τη πιο ελκυστική για τα παιδιά, βάλτε κι εκείνα μέσα στη δημιουργική διαδικασία, προσθέστε επιπλέον υλικά που τους αρέσουν, ξεγελάστε τα με την καλή έννοια.
Το COOZINA σας προτείνει 5 έξυπνες παραλλαγές για λαδερά που θα ξετρελάνουν τους μικρούς μας φίλους και θα σας απαλλάξουν από το ρόλο του καταπιεστικού γονιού.

Πουρές αρακά με καραμελωμένα κρεμμύδια και καρεδάκι ντομάτας

Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή του γνωστού μας κοκκινιστού αρακά. Οι πουρέδες συνήθως αρέσουν στα παιδιά, επιπλέον τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι γλυκά-μια ακόμη αγαπημένη παιδική γεύση-και σε συνδυασμό με τους κύβους ντομάτας έχουμε μια παιχνιδιάρικη εμφάνιση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι:
  1. Βράζουμε τον αρακά σε σκέτο νερό μέχρι να πιέζεται καλά.
  2. Τον πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  3. Τον περνάμε από σήτα για να φύγει η φλούδα του.
  4. Επαναφέρουμε στο μίξερ και το δουλεύουμε με ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει λεία υφή, τέλος καρυκεύουμε.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  1. Κόβουμε σε φετάκια όσο κρεμμύδι επιθυμούμε.
  2. Σε καυτό τηγάνι το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και να σκουρύνει
  3. Προσθέτουμε ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σερβίρουμε τον αρακά με γαρνιτούρα καραμελωμένα κρεμμύδια και κομμένη ντομάτα σε κύβους.

Μελιτζάνες ιμάμ με λιωμένα τυριά

Οι παραδοσιακές μελιτζάνες ιμάμ σε αυτή τους την εκδοχή έχουν λιγότερο σκόρδο και έξτρα επικάλυψη λιωμένων τυριών που θα μπορούσαν να είναι ένταμ, έμενταλ, μοτσαρέλα, τσένταρ, τυρί του τοστ κ.α. μαλακά κίτρινα τυριά που λιώνουν και αρέσουν στις μικρές ηλικίες. Το μυστικό για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό, είναι να λιώσουν καλά τα τυριά και να καλύψουν όλες τις επιφάνειες της μελιτζάνας ώστε να την «καμουφλάρουν» ουσιαστικά και να μοιάζει με τυρένια λιχουδιά παρά με λαδερό.

Μπολονέζ με αμπελοφάσουλα

Τα μακαρόνια με κιμά (σάλτσα μπολονέζ) είναι ένα ακόμη αγαπημένο των μικρών. Εδώ θα αντικαταστήσουμε τα ζυμαρικά με τα εξίσου μακρόστενα αμπελοφάσουλα. Έτσι θα συνδυάσουμε τα λαδερά φασολάκια τα οποία καλό θα ήταν να είναι αμπελοφάσουλα για να θυμίζουν σε σχήμα τα ζυμαρικά.
  1. Παρασκευάζουμε κανονικά τη σάλτσα Μπολονέζ με τον κιμά.
  2. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα.
  3. Σερβίρουμε τα βρασμένα φασολάκια με επικάλυψη τη σάλτσα κιμά και τριμμένο τυρί.

Αραβική πίτα με κεφτεδάκια γίγαντες και σος γιαουρτιού

Οι γίγαντες είναι λαδερά όσπρια, μια κατηγορία τροφίμων που πέφτει κάπως βαριά στα παιδιά. Τα κεφτεδάκια όμως είναι finger food που πάντα μας θυμίζει πάρτι και σε συνδυασμό με την αραβική πίτα μας κάνει κάτι από λαχταριστό σουβλάκι.
  1. Βράζουμε όσους γίγαντες επιθυμούμε (για 4 μερίδες 250 γρ.) μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  3. Προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά, ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, θυμάρι ξερό, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τα δουλεύουμε στο μπλέντερ.
  4. Πλάθουμε κροκέτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα.
Για τη σος γιαουρτιού αναμιγνύουμε γιαούρτι με λεμόνι, μουστάρδα, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τις αραβικές ζεστές, αλειμμένες με σος γιαουρτιού, πατάμε τους κεφτέδες ελαφρώς, προσθέτουμε κομμένη ντομάτα, μαρούλι και τυλίγουμε την πίτα με κομμένη λαδόκολλα. Προσέχουμε να κλείσει καλά από κάτω για να μην στάζουν τα υλικά.

Ατομικά τρίγωνα πιτάκια με γέμιση «γεμιστά»

Τα πιτάκια από φύλλο κρούστας είναι ένα ακόμη finger food που λατρεύουν οι μικροί. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξουμε για γέμιση που έχει ως βάση της ένα λαδερό φαγητό; Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τα γεμιστά. Ας δούμε πώς γίνονται τα πιτάκια:
  1. Κόβουμε σε μέτριους κύβους τα λαχανικά της επιλογής μας (ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι) και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μαζί με κρεμμύδι.
  2. Δεν τα αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ, προσθέτουμε το ρύζι με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σπάει ο κόκκος.
  3. Αν έχει πολλά υγρά προσθέτουμε για να δέσει τριμμένο τυρί που λιώνει, καρυκεύουμε.
  4. Απλώνουμε το φύλλο κρούστας σε καθαρό πάγκο και κόβουμε μετρίου πλάτους λωρίδες.
  5. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας (όχι πολύ) και τυλίγουμε σφιχτά ενώνοντας την αριστερή με την απέναντι δεξιά γωνία και αντίστροφα εναλλάξ, μέχρι να τελειώσει η λωρίδα και να σχηματιστεί τρίγωνο. Αν είναι λεπτό (επικίνδυνο να σπάσει) το τυλίγουμε σε μια ακόμη λωρίδα φύλλου.
  6. Κλείνουμε με νερό τις άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
  7. Λαδώνουμε με ηλιέλαιο και τοποθετούμε σε ταψί.
  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκαφετί χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις παραλλαγές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα λαδερά φαγητά. Μπορούν να γίνουν πουρέδες, πίτες, κεφτεδάκια, άλλα finger foods, να έχουν έξτρα «πιασάρικα» υλικά (τυριά, αλλαντικά κ.α.). Το μυστικό βρίσκεται στην αποδόμηση των πρώτων υλών της συνταγής, δηλαδή να διασπάσουμε τα υλικά και να τα αξιοποιήσουμε διαφορετικά, χωρίς όμως να τα επεξεργαστούμε τόσο ώστε να χάσουν την θρεπτική τους αξία.
Προσκαλέστε τα παιδιά σας ή των φίλων, συγγενών σας να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, θα διασκεδάσουν σίγουρα και ύστερα είναι βέβαιο πως θα θέλουν οπωσδήποτε να γευτούν τις δικές τους δημιουργίες. Μην ξεχνάτε πως η μαγειρική είναι πάνω απ' όλα ένα όμορφο δημιουργικό παιχνίδι γεύσεων!