Συνταγές για πρωτάρηδες: 4 προτάσεις για να ξεκινήσετε να μαγειρεύετε απλά και εύκολα!

Είτε είστε εργένηδες που εργάζεστε ατέλειωτες ώρες, είτε φοιτητές που δεν πολυκαταλαβαίνετε από μαγειρική, δεν σημαίνει πως πρέπει να τρέφεστε αποκλειστικά με ετοιμα φαγητά ή fast-food. Μετά τις πρώτες απόπειρες μαγειρικής όλα θα είναι παιχνίδι.

Ακολουθούν εύκολες & γρήγορες συνταγές για να φτιάξετε σπιτικά και νόστιμα πιάτα.

Σαλάτα κους κους με κοτόπουλο και λαχανικά

Υλικά

  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κους κους
  • 1 κούπα πιπεριές κέρατο
  • ½ κούπα κολοκυθάκια
  • ½ κούπα μανιτάρια
  • 1 ½ κούπες στήθος κοτόπουλο σε κομμάτια
  • ½ κούπα καρότο
  • ¼ κούπας φρέσκα κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • 3 κ.σ. μέντα
  • 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Dressing

  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ψήνουμε  το στήθος σε αντικολλητικό ταψί στον φούρνο στους 180 βαθμούς  για περίπου μισή ώρα ή το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λευκή η σάρκα του. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε κομμάτια.
  2. Βράζουμε νερό μαζί με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και αλάτι.
  3. Προσθέτουμε το κους κους και ανακατεύουμε.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με πετσέτα για 5΄.
  5. Το κους κους είναι έτοιμο όταν απορροφήσει όλο το νερό, έπειτα το σπάμε με πιρούνι.  Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπωλ σερβιρίσματος.
  7. Αφού κόψουμε τα λαχανικά μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και τα σωτάρουμε για 4', μέχρι να μαλακώσουν. Βέβαια μπορούμε να παραλείψουμε το στάδιο αυτό και να βάλουμε ωμά τα λαχανικά στην σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε.
  8. Για το dressing αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη.
  9. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το dressing και ανακατεύουμε καλά.

Χοιρινό με φασόλια στο wok και noodles

Υλικά

  • 2-3 πακέτα με noodles
  • 450 γρ.  φασολάκια
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. Χοιρινό χωρίς κόκκαλο κομμένο σε λωρίδες
  • ¼ κούπας φρέσκο τζίντζερ
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 6 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 κούπα βοδινό ζωμό
  • ¼ κούπας σόγια σος
  • 2 κ.σ. νισεστέ
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Συνήθως τα βάζουμε σε καυτό νερό για περίπου 10΄, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
  2. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ηλιέλαιο στο wok ή σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το χοιρινό. Το τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 2' . Το απομακρύνουμε από το σκεύος.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς τα φασολάκια.
  4. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τηγανίζουμε για περίπου 1΄. Εννοείτε οτι έχουμε κόψει πρώτα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια.
  5. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το ζωμό, τη σόγια σως και το νισεστέ και τα αναμιγνύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
  6. Επαναφέρουμε το χοιρινό στο wok, μαζί με τα άλλα υλικά και περιχύνουμε με το μείγμα του ζωμού και το σησαμέλαιο.
  7. Τέλος προσθέτουμε τα noodles, ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι να σερβιριστούμε.

Ντοματόσουπα με βασιλικό

Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ κούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • ½ κούπα τυρί κρέμα
  • 2 κούπες γάλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 12 φέτες ψωμί
  • λάδι για σοτάρισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ.  παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην πιο δυνατή θερμοκρασία.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, για περίπου 3' .
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, κομμένο στα δύο, συνεχίζουμε για 1' . Προσθέτουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο και την ντομάτα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  4. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το δουλεύουμε μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
  6. Το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, για 2' .
  8. Βάζουμε χαρτί ψησίματος στην σχάρα του φούρνου και απλώνουμε τις φέτες ψωμί. Τις αφήνουμε να ροδίσουν.
  9. Τρίβουμε την σκελίδα σκόρδο στην  ψημένη πλευρά. Τις γυρίζουμε και βάζουμε πάνω τους τριμμένη παρμεζάνα. Τις αφήνουμε για άλλο 1' στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.
  10. Σερβίρουμε την σούπα σε βαθύ πιάτο και τη συνοδεύουμε με το ψωμί.

Ζυμαρικά φιογκάκια με ντοματίνια, κάπαρη και βασιλικό

Υλικά

  • 4 κούπες βρασμένα ζυμαρικά φιογκάκια
  • 4 κούπες ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/3 κούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  • ¼ κούπας ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
  • Κόκκινο ξύδι (προαιρετικό)

Εκτέλεση

  1. Αφού βράσουμε, σουρώσουμε και κρυώσουμε τα μακαρόνια, τα μεταφέρουμε σε μεγάλη μπασίνα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αν επιθυμούμε, προσθέτουμε ξύδι σε κάθε σερβίρισμα.

Κάντε την αρχή με αυτές τις συνταγές και θα δείτε πως η μαγειρική δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Εκτός από την υγεία σας, θα διασφαλίσετε και την τσέπη σας. Απλά να μην ξεχνάτε πως οι φρέσκες πρώτες ύλες, επεξεργασμένες με τον κατάλληλο εξοπλισμό εγγυώνται τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.