3 συνταγές για να φτιάξετε το δικό σας, φρέσκο, σπιτικό ψωμί
Η χώρα μας με τη πλούσια γαστρονομική παράδοση είναι εξίσου πλούσια στο κομμάτι της αρτοποιίας. Έχουμε εφεύρει διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού ανάλογα με την περίσταση. Τέτοια παραδείγματα είναι: η λαγάνα που τρώγεται την καθαρά Δευτέρα, το πρόσφορο το οποίο έχει εκκλησιαστικό σκοπό, το τσουρέκι το οποίο είναι ένα γλυκό πασχαλινό ψωμί, το Χριστόψωμο το οποίο είναι το ψωμί των Χριστουγέννων κ.α. Επιπλέον τα διάφορα ψωμιά δεν διαχωρίζονται μόνο ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά και με τα εκάστοτε διαθέσιμα υλικά και την οικονομική δυνατότητα που υπήρχε. Η μπομπότα παραδείγματος χάριν θεωρούνταν το ψωμί των χωρικών.
Το COOZINA επέλεξε και σας παρουσιάζει τις συνταγές τριών χαρακτηριστικών αρτοπαρασκευασμάτων.

Τυρένια Μπομπότα

Υλικά:
  • 1 ¼ κούπα γιαούρτι
  • 1 κούπα τριμμένο κασέρι
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 120 γρ φέτα σπασμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ. βούτυρο σε κύβους
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Λαδώνουμε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 30 εκατοστών, ταψί 20 x 29.
  3. Αναμιγνύουμε με μαρίζ το γιαούρτι, το λάδι, το τυριά, τα αυγά και το χυμό λεμονιού.
  4. Σε άλλη μπασίνα αναμιγνύουμε το αλεύρι, το σεμιγδάλι, τη σόδα, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  5. Έπειτα προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο ξηρό, σταδιακά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, με βουτυρένια υφή ζύμη.
  6. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στη φόρμα και στρώνουμε με σπάτουλα την επιφάνεια.
  7. Πασπαλίζουμε με την σπασμένη φέτα και τα κομμάτια βουτύρου.
  8. Ψήνουμε για 40΄στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Αν η επιφάνεια έχει σκουρύνει αρκετά αλλά όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα βγαίνει υγρή, τότε μπορούμε να καλύψουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.
  9. Αφού η μπομπότα μας ψηθεί, την αφήνουμε για 15΄να ξεκουραστεί, να κρυώσει κι έπειτα την κόβουμε.

Λαγάνα

Υλικά:
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 8 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 2 ¼ κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Σε μια μπασίνα διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ¼ κούπας αλεύρι στο χλιαρό νερό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15’ μέχρι το μείγμα να αφρίσει και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του.
  2. Αναμιγνύουμε 7 κούπες αλεύρι με το αλάτι. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα με τη μαγιά. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και ζυμώνουμε για περίπου 10΄μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Κάνουμε μπάλα το ζυμάρι, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Έπειτα την ξαναζυμώνουμε για 6΄-7΄λεπτά.
  6. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και την ανοίγουμε με πλάστη πάνω σε ελαφρώς λαδωμένο χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης (επαναχρησιμοποιείται) ώστε να είναι 28 εκατ. σε μήκος και 15 εκατ. σε πλάτος.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  8. Με πινέλο σιλικόνης (δεν θέλουμε τρίχες στη λαγάνα μας) απλώνουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνειά της, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει μέχρι να πιέζουμε το δάχτυλό μας στη ζύμη και αυτή να μην επανέρχεται αλλά να μένει βαθούλωμα.
  9. Με το δείκτη του χεριού μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  10. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Χωριάτικο

Υλικά:
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 3 κούπες χλιαρό νερό
  • 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι προτίμησής σας (ολικής, καλαμποκίσιο, ζέας ή άλλο)
  • +1/2 κούπα αλεύρι για το ζύμωμα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε σταδιακά ½ κούπα αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό χωρίς σβόλους. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 20’.
  2. Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια γούβα στο κέντρο.
  3. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, το μείγμα μαγιάς και δύο κούπες νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά το μείγμα μέχρι να έχουμε μια συμπαγή μάζα. Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Λαδώνουμε μια μπασίνα και τοποθετούμε τη ζύμη. Καλύπτουμε με τρεις πετσέτες κουζίνας, μια στεγνή, μια βρεγμένη με ζεστό νερό και μια ακόμα στεγνή. Τοποθετούμε το σκεύος σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ½ ώρες.
  6. Την ξαναδουλεύουμε για 5΄-6΄σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και σχηματίζουμε στρογγυλά καρβελάκια ή μακρόστενες φρατζόλες (η συγκεκριμένη ποσότητα θα μας βγάλει 3-4 ψωμιά)
  7. Τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης, τα ζυμάρια, φροντίζοντας ώστε να έχουν αρκετή απόσταση ανάμεσά τους, καλύπτουμε με τις πετσέτες όπως αναφέραμε πιο πάνω και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  9. Για πιο τραγανή κρούστα χαράσουμε κατά μήκος τα ζυμάρια σε τρία σημεία. Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από την μεσαία θέση του φούρνου για 30΄-35΄μέχρι να ροδίσουν. Θα έχουν ψηθεί καλά όταν χτυπήσουμε τον πάτο τους και ακούγονται σαν κούφια.
  10. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Όσοι είστε πολυάσχολοι και δεν έχετε καιρό να περιμένετε πότε θα φουσκώσει το ζυμάρι κλπ. δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε αφού με τη βοήθεια ενός καλού αρτοπαρασκευαστή θα χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά για να γεμίσετε το μηχάνημα με τα υλικά . Όλη την υπόλοιπη δουλειά την παίρνει πάνω του το μηχάνημα, το ζύμωμα και το ψήσιμο δηλαδή. Θα σας ετοιμάσει μέσα σε μια μόλις ώρα 1 κιλό ψωμί, με δυνατότητα να ρυθμίσετε εσείς πότε θα ξεκινήσει και επιπλέον τι κρούστα θέλετε να έχει το ψωμί σας. Όλα θα γίνουν εύκολα και απλά, σχεδόν μαγικά, αφού ο κάδος και οι λεπίδες ζύμωσης είναι αποσπώμενες και καθαρίζονται άνετα στο πλυντήριο πιάτων.
Απολαύστε μαζί με την οικογένεια, τους φίλους, τους αγαπημένους σας ζεστό- φρεσκοψημένο ψωμί γύρω από το τραπέζι. Ένα αγαθό που ίσως θεωρούμε τόσο δεδομένο που όμως είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας. Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ψωμένιες συνταγές!