Πώς να φτιάξετε τσουρεκι με τετραπλή πλεξούδα
Το όνομα του τσουρεκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη "corek", που δηλώνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.
Οι Τούρκοι, οι Αρμένιοι και οι κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν "churek".
Πιθανότατα η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οι Έλληνες έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή του γλυκού προσθέτοντας γάλα, βούτυρο και αβγά.
Στη χριστιανική παράδοση, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Υλικά:
  • 1 φακελάκι μαστίχα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 1 μικρό γάλα εβαπορέ 170 ml
  • ¼ φλιτζανιού νερό
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 6 αυγά
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό.
  2. Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε μπασίνα το χλιαρό γάλα με την μαγιά και λίγο αλεύρι, φτιάχνοντας ένα χυλό.
  3. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.
  4. Χτυπάμε στο γουδί ή στο multi τη μαστίχα μαζί με το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκάλι να γίνει σκόνη.
  5. Από τα αυγά κρατάμε μισό κρόκο περίπου για να αλείψουμε τα τσουρέκια.
  6. Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ.
  7. Προσθέτουμε τη μαγιά σιγά- σιγά στο αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
  8. Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι πολύ σφιχτή.




  9. Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Χωρίζουμε τη ζύμη τη ζύμη σε ισόβαρα μπαλάκια των 336 γραμμάριων και πλάθουμε κορδόνια.





    Ενώνουμε 6 κορδόνια, τα βρέχουμε στην άκρη με λίγο νερό να κολλήσουν και πλέκουμε μια πλεξούδα.


  11. Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα ή με φύλλο σιλικόνης και αλείφουμε με πινέλο σιλικόνης, το αυγό διαλυμένο σε λίγο νερό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Το COOZINA σας εύχεται καλό Πάσχα!