Καλοκαιρινές, δροσιστικές, πολύχρωμες σαλάτες!

Συνοπτικές χρήσιμες  πληροφορίες για τη σωστή συντήρηση των λαχανικών

Καλό είναι όταν αποθηκεύουμε λαχανικά, να μην τα τοποθετούμε δίπλα σε φρούτα. Ο λόγος είναι το αιθυλένιο, μια ουσία που ωριμάζει τα φρούτα η οποία μπορεί εύκολα να επισπεύσει την διαδικασία ωρίμανσης των λαχανικών μας.

Επιπλέον πριν αποθηκεύσουμε τα λαχανικά μας

  • Θα πρέπει να αφαιρούμε τα πλαστικά που τα περιβάλουν και να αφαιρούμε τα μη βρώσιμα φυλλώδη μέρη.

  • Καλό είναι να αφήνουμε ελάχιστο φύλλωμα για να μην ξηραίνονται εύκολα.

  • Βεβαιωνόμαστε πως η τσάντα που βάζουμε τα φρούτα μας έχει τρύπες που επιτρέπουν την διέλευση του αέρα.

  • Καλό είναι να τα τοποθετούμε αραιά στη συντήρηση, όσο πιο στριμωγμένα είναι τόσο πιο γρήγορα θα σαπίσουν.

  • Τα φυλλώδη λαχανικά μπορούμε να τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στη συντήρηση. Ωστόσο τα μανιτάρια και τα αρωματικά καλό θα ήταν να πλένονται πριν χρησιμοποιηθούν

Συνταγές

Σαλάτα Φράουλα αβοκάντο με ντρέσινγκ λιναρόσπορου

Υλικά

  • 6 κούπες σπανάκι baby
  • 1 κεσεδάκι φράουλες καθαρισμένες κομμένες σε κομμάτια
  • 1 αβοκάντο, καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους
  • 20 γραμμάρια γκοργκοντζόλα σε τρίμμα
  • ¼ κούπας ψημένα αμύγδαλα
  • ½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Ντρέσινγκ λιναρόσπορου

Υλικά ντρέσινγκ

  • 1/3 κούπας λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μηλόξυδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 1 πρέζα σκόνη μουστάρδας
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε καλά. 

  2. Για το ντρέσινγκ χτυπάμε καλά τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.

Σαλάτα φακές, πικάντικο ψητό καρότο και φέτα

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σπόροι κύμινου
  • 500 γρ. καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια

  • 1 κ.σ. μέλι
  • 250 γρ. φακές
  • ½ λεμόνι, το χυμό του
  • 1 μεγάλη χούφτα φύλλα μέντα, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. μαρούλι
  • 85 γρ. φέτα σε κύβους

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, σε αντικολλητικό ταψάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, τα καρότα και καρυκεύουμε. Ψήνουμε για 25 λεπτά, περιχύνουμε με το μέλι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. 
  2. Βράζουμε τις φακές να κρατάνε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το χυμό λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε τη μέντα και το μαρούλι. Σερβίρουμε βάζοντας από πάνω τα ζεστά καρότα και πασπαλίζουμε με φέτα.

Σαλάτα μαραθόριζα με αχλάδι και λευκή βινεγκρέτ

Υλικά

  • 1 μαραθόριζα
  • 1 αχλάδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα
  • ½ κούπα ρικότα                                   
  • Φέτα σπασμένη
  • ½ κούπα φουντούκια
  • πιπέρι

Ντρέσινγκ

  • ½ κρεμμύδι σε φέτες
  • ½2 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ξίδι
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ, σε σέικερ, χτυπάμε καλά και το έχουμε έτοιμο. 

  2. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τη μαραθόριζα, το αχλάδι και το σέλερι και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα φουντούκια, το τυρί ανακατεύουμε μαζί με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Σαλάτα σπανάκι και καπνιστό σολωμό με ντρέσινγκ λεμονιού


Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 8 κούπες σπανάκι baby
  • Καπνιστός σολωμός σε φέτες
  • 1 μέτριο αγγούρι, σε λεπτές φέτες
  • 4 ραπανάκια, κομμένα στη μέση
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Σε μια σαλατιέρα αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Προσθέτουμε σπανάκι, καπνιστό σολομό, το αγγούρι, τα ραπανάκια και σερβίρουμε.