Vegan & Gluten free χριστουγεννιάτικα γλυκά

Γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνονται, γλυκά χωρίς γλουτένη και υλικά ζωικής προέλευσης όμως γίνονται! Εναλλακτικές εκδοχές γλυκισμάτων, με υγιεινά υλικά. Αν είστε vegan, gluten free ή σας αρέσουν οι πειραματισμοί στην κουζίνα θα λατρέψετε τις διαφορετικές συνταγές για κέικ και μελομακάρονα.

Σήμερα χάριν στην εξέλιξη της παραγωγής προϊόντων φυτικής προέλευσης και αλεύρων χωρίς γλουτένη μπορούμε να απολαμβάνουμε γευστικές εναλλακτικές προτάσεις παραδοσιακών συνταγών που είχαμε μάθει αλλιώς, αλλά τώρα μας συστήνονται με νέο πρόσωπο και είναι εξίσου γευστικά.

Eορταστικό vegan κέικ με γεύση ρούμι

Υλικά

  • 130 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, μπορεί να είναι ένα μείγμα ρυζάλευρου, κορν φλάουερ, φαγόπυρου και ψύλλιου
  • 40 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 20 γρ σκόνη κακάο
  • 130 γρ ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.σ. βανιλίνη
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 130 ml κρέμα μαγειρικής με βάση τη βρώμη ή συμπυκνωμένο γάλα καρύδας ή κρέμα καρύδας
  • 50 ml ρούμι
  • 100 ml λάδι ουδέτερης γεύσης όπως λάδι καρύδας

Για το γλάσο

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. ρούμι
  • 1 κ.σ. κρέμα καρύδας ή κρέμα βρώμης
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • κράνμπερι και φύλλα μέντας ή κλωνάρι δενδρολίβανο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Με ένα πινέλο σιλικόνης περνάμε το αντικολλητικό ταψί με μια λεπτή στρώση λαδιού.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπωλ.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα, το ρούμι, το λάδι και αναμιγνύουμε.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο μείγμα να βγαίνει καθαρή.
  5. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί και ξεφορμάρουμε όταν το κέικ κρυώσει.
  6. Αναμιγνύουμε στο μίξερ τα υλικά για το γλάσο και δοκιμάζουμε για να δούμε την προτιμώμενη σύσταση, αν δηλαδή θα είναι πιο ρευστό ή πηχτό.
  7. Στη συνέχεια καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και στολίζουμε με τα κράνμπερι και τα φύλλα μέντας ή κλωνάρι δενδρολίβανο.  

Vegan τιραμισού των Χριστουγέννων

Υλικά

Για τις στρώσεις κέικ

  • κέικ βανίλιας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την προηγούμενη συνταγή για το κέικ)
  • 1 κούπα κρύο εσπρέσο
  • ¼ κούπας λικέρ καφέ
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. kirsch
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • ½ κούπα κάσιους (μουλιασμένα για 2-4 ώρες)
  • 500 γρ. μαλακό τυρί τόφου στραγγιστό
  • ½ κούπα λάδι καρύδας
  • ¼ κούπας σιρόπι σφενδάμου
  • ¼ κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
  • 3-4 κ.σ. kirsch
  • 1 κ.γ. βανιλίνη
  • φρέσκα ή κατεψυγμένα κεράσια
  • ¼ κούπας κακάο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Αφού ετοιμάσουμε το κέικ, και αφού κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκατοστών ή σε φέτες.
  2. Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να κρυώσει σε ένα μπωλ και στη συνέχεια προσθέτουμε το λικέρ καφέ και το σιρόπι σφενδάμου.
  3. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά της σούπας kirsch και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. 
  4. Τα ανακατεύουμε περιοδικά και στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  5. Προετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης με την ανάμειξη όλων των υλικών που προορίζονται για τη γέμιση εκτός από το λάδι καρύδας. 
  6. Προσαρμόζουμε τη γεύση προσθέτοντας και άλλο kirsch αν νιώθουμε πως θέλουμε πιο έντονη γεύση.
  7. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι καρύδας, ενώ το μπλέντερ ανακατεύει το μείγμα μέχρι να αφομοιωθεί.
  8. Για να «συναρμολογήσουμε» το τιραμισού, μουλιάζουμε τα κομμάτια κέικ στο σιρόπι καφέ και τοποθετούμε τις φέτες κέικ στον πάτο μια πιατέλας ή φόρμας κέικ. Θέλουμε το κέικ να είναι υγρό αλλά να μην μουλιάσει πάρα πολύ.
  9. Πασπαλίζουμε κεράσια πάνω από τα κομμάτια κέικ, έπειτα προσθέτουμε μια γενναία επικάλυψη κρέμας και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, ολοκληρώνοντας το στήσιμο με κρέμα.
  10. Πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο με τη βοήθεια ψιλού σουρωτηριού. Βάζουμε το γλυκό μας στη συντήρηση και το αφήνουμε να κρυώσει το λιγότερο για έξι ώρες.
  11. Τέλος, γαρνίρουμε με κεράσια.

Μελομακάρονα 

Υλικά για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ξυλά κανέλας
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 300 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

  • 250 γρ ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ μπράντι
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
  • 1 κ.σ. τριμμένο γαρύφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 180 γρ ζάχαρη άχνη
  • 750 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη 

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ μέλι
  • 50 γρ καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  2. Καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου πως το σιρόπι θα πρέπει να είναι έτοιμο 3-4 ώρες πριν ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα, ώστε να κρυώσουν καλά μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα.
  3. Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση, απομακρύνουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μέλι.
  4. Αναμιγνύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  2. Σε ένα μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και αναμιγνύουμε
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική και κάπως λαδερή ζύμη.
  4. Σχηματίζουμε μπισκότα διαμέτρου 3-4 εκατοστών το καθένα.
  5. Πατάμε μαλακά πάνω σε κάθε μελομακάρονο τη λεπτή πλευρά του τρίφτη ή κάνουμε τρυπίτσες με ένα μικρό πιρούνι στην μια πλευρά τους.
  6. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένια τραγανά.
  7. Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 δευτερόλεπτα.
  8. Τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  9. Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια.

Φυσικά, οι παραπάνω συνταγές είναι κάποιες επιλογές ανάμεσα στην πληθώρα διαφορετικών παραλλαγών των γλυκών που αγαπάμε. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας στην κουζίνα και θα δείτε πως οι γευστικοί πειραματισμοί μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Η ομάδα του COOZINA σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα!!

#χριστουγεννα , #christmas