Η γαλοπούλα φέτος γίνεται low & slow καπνιστή!
Το κάπνισμα των κρεατικών και πουλερικών έχει αρχίσει να εισάγεται σιγά σιγά και στη χώρα μας, ήδη έχουν ανοίξει τα πρώτα gastropubs με πιάτα στο μενού τους, που αποκαλούν low & slow.  Που θα πει πως σιγοψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία για ώρες. Βασικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα, κατά τη διαδικασία του καπνίσματος, παίζει η χρήση των κατάλληλων ξύλων που όταν μουλιαστούν και έρθουν σε επαφή με τη θερμότητα αναδίδουν τα αρώματά τους τα οποία ενσωματώνονται στο εκάστοτε κρέας, πουλερικό ή ψάρι.
Το COOZINA σας εισαγάγει σε αυτή την τεχνική ψησίματος, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο ρεβεγιόν με κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

Συστατικά

  • 2 λίτρα χυμό μήλου (καλό θα ήταν να τον παρασκευάζετε με τον αποχυμωτή σας)
  • 450 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα αλάτι
  • 3 λίτρα κρύο νερό
  • 3 πορτοκάλια κομμένα σε τέταρτα
  • 120 γρ. φρέσκο τζίντζερ με τη φλούδα κομμένο σε φέτες.
  • 15 σκελίδες σκόρδο
  • 6 φύλλα δάφνης
  • 1 γαλοπούλα 4,5-6 κιλά
  • Ξύλα καπνίσματος με άρωμα μήλου

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε το χυμό μήλου, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Βράζουμε το μείγμα για περίπου 1΄ σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθούν καλά η ζάχαρη και το αλάτι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ψύχουμε.
  2. Σε μεγάλο σκεύος αναμιγνύουμε το μείγμα με το χυμό μήλου, με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν προσθέτουμε τα πορτοκάλια τα στύβουμε για να βγάλουν τους χυμούς τους και προσθέτουμε και τις φλούδες. Βυθίζουμε τη γαλοπούλα στη μαρινάδα, με το στήθος να ακουμπάει στο κάτω μέρος του σκεύους, τοποθετούμε κάτι βαρύ από πάνω της για να παραμείνει βυθισμένη στο υγρό. Σκεπάζουμε καλά το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  3. Έπειτα απομακρύνουμε τη γαλοπούλα από το σκεύος και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε σε μια σχάρα, πάνω από ταψί και μέσα στο ψυγείο, για να στραγγίξει καλά (για να έχουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα στην πέτσα).
  4. Όταν στραγγίξει καλά, τη βγάζουμε από το ψυγείο , διπλώνουμε τις φτερούγες κάτω από το σώμα της, ενώνουμε σταυρωτά και δένουμε με σπάγκο ψησίματος τα μπούτια. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου καθώς ετοιμάζουμε την ψησταριά μας.
  5. Ανάβουμε τα κάρβουνα σε δοχείο ανάματος και τα ρίχνουμε στην ψησταριά αν πρόκειται για παραδοσιακή με κάρβουνο ή ακόμα καλύτερα ειδική ψησταριά για κάπνισμα, ειδάλλως ανάβουμε την ψησταριά υγραερίου. Προσθέτουμε τα ξύλα για κάπνισμα με άρωμα μήλο αφού πρώτα τα έχουμε μουλιάσει σε νερό. Τοποθετούμε ένα θερμόμετρο στην ψησταριά εφόσον είναι παραδοσιακή και βλέπουμε αν έχει αγγίξει τους 180 βαθμούς Κελσίου, στην υγραερίου κοιτάζουμε την ένδειξη του ενσωματωμένου θερμόμετρου. Σκεπάζουμε τη ψησταριά με το καπάκι της, στις παραδοσιακές φροντίζουμε ώστε να αφήσουμε ένα μικρό κενό για εξαερισμό και ψήνουμε τη γαλοπούλα για περίπου 2-3 ώρες. Όταν βυθίσουμε την ακίδα του θερμόμετρου στο πιο παχύ μέρος του στήθους της και η ένδειξη είναι 75 βαθμοί Κελσίου, σημαίνει πως είναι έτοιμη. Το ζητούμενο είναι να σκουρύνει αρκετά εξωτερικά, αποκτώντας τέλεια τραγανή πέτσα και εσωτερικά να παραμείνει ζουμερή και τρυφερή.
  6. Απομακρύνουμε τη γαλοπούλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20΄-30΄. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε, δεν χρειάζεται να φτιάξουμε κάποια σάλτσα με τα υλικά της μαρινάδας, καθώς το 24ωρο που η γαλοπούλα έμεινε σε αυτή ήταν αρκετό για να εισχωρήσει η γεύση στο εσωτερικό της. Επιπλέον το κάπνισμα σε αρωματικά ξύλα μήλου ενίσχυσαν κι άλλο τη γεύση της!

Τέλος μπορείτε να επιλέξετε ξύλα για κάπνισμα με διαφορετικά αρώματα ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να αποδώσετε στο ψητό σας.
Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει κάλλιστα την περίοδο των γιορτών, αφού στην Ελλάδα δεν πέφτουμε σε απαγορευτικές θερμοκρασίες, έτσι μπορούμε άνετα να μαγειρέψουμε σε υπαίθριο χώρο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.
Ελπίζουμε να το τολμήσετε,  να κάνετε τη διαφορά στο φετινό σας τραπέζι και γιατί όχι να μοιραστείτε αυτή σας την εμπειρία μαζί μας. Είμαστε βέβαιοι πως μόλις δοκιμάσετε τη μεστή γεύση του σπιτικού καπνιστού κρέατος, θα εθιστείτε και δεν θα την αλλάζετε με τίποτα.
#χριστουγεννα , #christmas