Smoothie, το super ρόφημα του Καλοκαιριού! + 5 ευφάνταστες παραλλαγές
Το super καλοκαιρινό ρόφημα που συνδυάζει τη γεύση με την υγεία δεν είναι άλλο από το smoothie. Οι περισσότεροι ίσως το έχετε δει να φιγουράρει στους καταλόγους κάποιον εναλλακτικών cafe, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν το δοκιμάσατε συγχέοντάς το με κάποιου είδους λιπαρό milkshake, μη γνωρίζοντας ίσως πως με τον σωστό συνδυασμό συστατικών αποτελεί την πιο υγιεινή-δροσιστική επιλογή, ξεπερνώντας τον φυσικό χυμό.
Ο λόγος είναι απλός, κατά την παρασκευή των smoothies γίνεται πολτοποίηση των φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται, γεγονός που σημαίνει πως διατηρείται τόσο ο χυμός τους όσο ο πολτός από τη μάζα τους, εξαιρουμένης για ευνόητους λόγους της φλούδας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εφικτή η μεγαλύτερη πρόσληψη, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών που παραμένουν στο ποτήρι σας και δεν καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.  Επιπλέον το γεγονός πως περιέχει θρυμματισμένο πάγο και παγωμένα συστατικά που μπορούν να είναι τόσο φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, γάλα καρύδας, σόγιας) όσο ζωικής (γιαούρτι, παγωτό, γάλα αγελάδας) το καθιστά σουπερ δροσιστικό και τονωτικό ιδανικό για την ενυδάτωση του οργανισμού σας κατά τους θερινούς μήνες όπου εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών η απώλεια υγρών είναι μεγάλη.
Για να μην χαθείτε λοιπόν μέσα στον κυκεώνα από smoothies συνταγές και τις συμβουλές που τις συνοδεύουν κατά καιρούς στο διαδίκτυο, το COOZINA φρόντισε να συγκεντρώσει για εσάς κάποιους βασικούς κανόνες για την παρασκευή «σωστών» smoothies!

Τι θα πρέπει να προσέξετε!

  • Πράσινο
Για να γίνει το smoothie σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινό θα πρέπει να είναι πολύ πράσινο. Να αποτελείται δηλαδή σε 80%-90% από πρασινάδες(σπανάκι, δυόσμο, μαϊντανό, σέλερι, ακτινίδιο κ.α.). Αν θέλετε να έχετε πιο γλυκιά γεύση-η αλήθεια είναι πως οι πρασινάδες πικρίζουν αρκετά-μπορείτε να προσθέσετε γλυκά φρούτα (μπανάνα, φράουλα, κεράσι κ.α.)
  • Τι φρούτα;
Αν το blend σας αποτελείται από φρούτα πλούσια σε σάκχαρα τότε δεν θα έχετε το πλέον υγιεινό αποτέλεσμα καθώς η «γλύκα» είναι φορτισμένη με περιττές θερμίδες. Μειώστε την ποσότητα φρούτων όπως πορτοκάλια και μπανάνες και επιλέξτε αυτά που περιέχουν λιγότερη γλυκόζη, όπως μήλα, αχλάδια και βατόμουρα.
  • Σουπερ τροφές
Η προσθήκη συστατικών που λειτουργούν ως φυσικά σούπερ συμπληρώματα διατροφής μπορούν να φτάσουν στα ύψη την θρεπτική αξία των smoothies σας. Συστατικά όπως η σπιρουλίνα, διάφορα berries, ο λιναρόσπορος, οι φυτικές ίνες, το ιπποφαές κ.α. θα απογειώσουν την «ενεργειακή κλάση» του παγωμένου σας ροφήματος.
  • Ποικιλία
Αν παραδείγματος χάριν σήμερα βάλατε ιπποφαές στο smoothie σας, αύριο προσθέστε καρύδια και μεθαύριο κράνο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα συστατικά. Η μεγάλη εναλλαγή πρώτων υλών έχει ως αποτέλεσμα την ημερήσια πρόσληψη διαφορετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό σας.
  • Σειρά
Για απαλή, λεία υφή θα πρέπει να προσθέσετε με τη σωστή σειρά τα συστατικά σας. Πρώτα τα υγρά (γάλα, νερό, χυμός), έπειτα τα παγωμένα φρούτα, λαχανικά, τις σκόνες (μπαχαρικά, κακάο κ.α.) , τον πάγο και τέλος τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά.
  • Μπλέντερ
Φυσικά όσον αφορά τα smoothies, δεν πάτε πουθενά χωρίς μπλέντερ, διότι το να προσπαθείς να φτιάξεις Smoothie χωρίς μπλέντερ είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις σούπα χωρίς κατσαρόλα. Δεν έχουν όλα τα μπλέντερ την ίδια χωρητικότητα, αντοχή και ισχύ έτσι δεν έχουν και το ίδιο αποτέλεσμα.
Αφού μάθατε πως θα πετύχετε τέλεια smoothies, έφτασε η πιο ευχάριστη στιγμή! Η ώρα της δημιουργίας! Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και μην διστάσετε να πειραματιστείτε με υλικά που εκ πρώτης όψεως σας φαίνονται αταίριαστα γευστικά, ίσως ο συνδυασμός τους να έχει να σας επιφέρει περισσότερα στο κομμάτι της υγείας.
Ορίστε 5 γευστικές προτάσεις, με τις συνταγές τους, που θα σας βοηθήσουν να μπείτε πιο γρήγορα στη λογική της Smoothie δημιουργικής διαδικασίας!

1) Σπανάκι / Μάνγκο / Τζίντζερ

1 κούπα φρέσκο σπανάκι
1 κούπα παγωμένο μάνγκο σε κομμάτια
1 κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
5 φύλλα μέντας
½ κούπα παγωμένο γάλα καρύδας (κατά προτίμηση light)
½ κούπα παγωμένο νερό
Εκτέλεση: Αναδέψτε καλά στο μπλέντερ (με τη σωστή σειρά) μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενές μείγμα.

2) Λεβάντα / Βατόμουρο / Λεμόνι

1 παγωμένη μπανάνα
1 ½ κούπα γάλα 2%
1 κούπα παγωμένα βατόμουρα
½ κουταλιά του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα
1 ½ κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμόνι
2 κουταλιές του γλυκού λιναρόσπορο
Εκτέλεση: Αναδέψτε καλά στο μπλέντερ (με τη σωστή σειρά) μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενές μείγμα.

3) Μήλο / Γιαούρτι / Βανίλια

½ κούπα παγωμένο γάλα 2%
120 γρ. γιαούρτι με προβιοτικά
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
1 μεγάλο κόκκινο μήλο, χωρίς φλούδα, σε κομμάτια
1 κουταλιά του γλυκού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
4 παγάκια
Εκτέλεση: Αναδέψτε καλά στο μπλέντερ (με τη σωστή σειρά) μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενές μείγμα. Τρώγεται με κουτάλι.

4) Αβοκάντο / κράνο / πορτοκάλι

1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο, κομμένο
½ κούπας παγωμένο χυμό πορτοκάλι
2 κούπες παγωμένα κράνα
Εκτέλεση: Αναδέψτε καλά στο μπλέντερ (με τη σωστή σειρά) μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενές μείγμα.

5) Πεπόνι / Μαρούλι / Φράουλα

10 μεγάλα φύλλα μαρουλιού
2 κούπες πεπόνι σε κομμάτια
1 κούπα παγωμένες φράουλες
6 παγάκια
Εκτέλεση: Αναδέψτε καλά στο μπλέντερ (με τη σωστή σειρά) μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενές μείγμα.
Αυτοί ήταν μόνο λίγοι από τους εκατοντάδες συνδυασμούς υλικών για Smoothies. Αφήστε ελεύθερο τον ουρανίσκο σας να περιπλανηθεί σε νέα γευστικά μονοπάτια. Θα χαρούμε αν μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας συνταγές και μας εκπλήξετε με την φαντασία σας. Μα μην ξεχνάτε…! Οι φρέσκες, αγνές πρώτες ύλες επεξεργασμένες με το σωστό μηχάνημα είναι το παν για ένα εγγυημένο smoothie delight!